Οκτωβρίου 18, 2016

ΚΟΚΚΥΤΗΣ;

Μια πληροφορία λέει ότι βρέφος 50 ημερών κατέληξε από κοκκύτη σε ιδιωτική κλινική των Αθηνών.

Δεν γνωρίζω αν η πληροφορία είναι σωστή και αν η διάγνωση είναι τεκμηριωμένη. Να πω όμως 
μερικά πράγματα για τον κοκκύτη.

Πριν 40 περίπου χρόνια ο κοκκύτης στη βρεφική ηλικία θεωρείτο θανατηφόρο νόσημα. Αυτό μας δίδασκε ο μεγάλος δάσκαλος της κλινικής λοιμωξιολογίας Σ. Μάνιος και η πράξη αυτό έδειχνε τότε.
Ο χρόνος όμως κυλούσε και η νόσος φαινόταν ότι είχε ελεγχθεί με τον εμβολιασμό. Ωστόσο μετά τόσες δεκαετίες μαζικού  εμβολιασμού, ο κοκκύτης επανάκαμψε δριμύτερος. Πολλά τα αίτια. Ας μην αποδώσουμε με ευκολία το φαινόμενο στο αντιεμβολιαστικο κίνημα. Στο συγκεκριμένο νόσημα, το μόνο που δεν φταίει είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα. 

Η κάλυψη με το αντικοκκυτικό εμβόλιο είναι μαζική. Το νέο εμβόλιο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και ο κοκκύτης ανέπτυξε καινούρια στελέχη. Δυο βασικές ερμηνείες για να μην προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες. 

Η ιατρική κοινότητα πρέπει ή να επανέλθει στο παλαιό εμβόλιο ή να παρασκευάσει καλύτερο. Συγχρόνως πρέπει να μην αμελεί τη χορήγηση επαναληπτικών δόσεων όπου δει - ουσιαστικά στους εφήβους και ενήλικες.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/10/16 12:36 μ.μ.

    Καλημέρα, κύριε Καβαλιώτη.

    Δε θεωρείται ότι,ενδεχομένως, μερίδα ευθύνης φέρουν οι γυναικολόγοι που δεν εφαρμόζουν τη σύσταση για εμβολιασμό των εγκύων, κατά το τρίτο τρίμηνο, έναντι του κοκκύτη;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Καλή συνέχεια στο έργο σας.

    Ελένη Ευσταθίου, Παιδίατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://ellinikahoaxes.gr/2016/10/17/pertussis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κα Ευσταθίου,
    Είναι λίγα μόλις χρόνια που ισχύει η σύσταση εμβολιασμού της εγκύου σε ΚΑΘΕ εγκυμοσύνη. Δεν έχω στοιχεία για το ποσοστό εφαρμογής. Βέβαια κάποια ευθύνη θα έχουν και οι γυναικολόγοι, όμως δεν πρέπει να επιρρίπτουμε τις κύριες ευθύνες σε ειδικότητες που δεν ασχολούνται με εμβολιασμούς και άρα δεν έχουν και ειδικές γνώσεις ούτε ειδική ευαισθησία. Ίσως θα πρέπει οι παιδίατροι να ενημερώνουμε τις μητέρες και τους γυναικολόγους.
    Η ουσία είναι ότι το εμβόλιο είναι μειονεκτικό, τα προστατευτικά αντισώματα μειώνονται πολύ γρήγορα και αυτό αφήνει τον πληθυσμό ακάλυπτο αν δεν υπάρχουν επαναληπτικές δόσεις. Να σημειωθεί ότι από τη δεκαετία του 90 που εισήχθη το εμβόλιο, ο κοκκύτης άρχισε να παρουσιάζει σταδιακή αύξηση σχεδόν συνεχώς ανερχόμενη. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν νομίζω ότι ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτό το εμβόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒeeHappy

    Ευχαριστώ για την ενημέρωση.
    Ελπίζω να καλύπτει και εσάς η απάντηση μου στον προηγούμενο σχολιαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην πραξη δεν εχουμε κανενα εμβολιο για μεγαλα παιδια και ενηλικες .....Δεν υπαρχουν στα φαρμακεια Tdap-IPV ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχετε δίκιο εν μέρει. Κατα καιρούς έρχονται κάποιες παρτίδες. φυσικά με το κατά καιρούς δεν λύνεται το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή