Ιανουαρίου 17, 2018

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ;

Ανακοίνωση υπηρεσιών υγείας καλεί τους πολίτες για εμβολιασμό κατά της γρίπης, λέγοντας ότι η γρίπη θα είναι βαριά, ότι κυριαρχεί ο τύπος H3N2 και ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης.

Ας δούμε πόσο αλήθεια είναι αυτά: Ναι το στέλεχος του ιού θεωρητικά είναι αυτό που θα κυριαρχήσει. Όμως όλοι ξεχνάνε  κάτι. Στο νότιο ημισφαίριο (όπου προηγήθηκε η γρίπη) η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για το στέλεχος αυτό ήταν ΜΟΛΙΣ 10%. Ναι. Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν από καιρό ότι πιθανόν να συμβεί το ίδιο και στο βόρειο ημισφαίριο. Στην τελευταία περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ, η γενική αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 39%, ενώ αυτή κατά του Η3Ν2 32%.  (USA, CDC, Australia).

Ας μην παραπλανούμε λοιπόν τον κόσμο λέγοντας ότι η μόνη προφύλαξη είναι ο εμβολιασμός. Ας προσέξει ο καθένας να παίρνει και ατομικά μέτρα προφύλαξης για αναπνευστικές λοιμώξεις. Το εμβόλιο της γρίπης από μόνο του δεν επαρκεί.  Το έχουμε γράψει πολλάκις. Να ξαναπούμε επίσης ότι ένα από τα καλύτερα μέτρα πρόληψης λοιμώξεων είναι το καλό πλύσιμο των χεριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: