Ιουνίου 26, 2017

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΗ ΣΗΨΗ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΝΤΑ


Προ ολίγων ημερών δημοσίευση, αναφέρει περίπτωση σηπτικού shock από πνευμονιόκοκκο οροομάδας 24F, σε ασθενή σπληνεκτομηθέντα λόγω αυτοανόσου νοσήματος. Ο ασθενής είχε εμβολιασθεί με το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μετά τη σπληνεκτομή.

Αυτό δεν είναι περίεργο. Το εμβόλιο δεν καλύπτει όλους τους οροτύπους. 

Το σημαντικό είναι ότι η σήψη προκλήθηκε από ορότυπο που θεωρείτο ως μη παθογόνος με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Είναι ακριβώς η υπάρχουσα ανησυχία ότι μη παθογόνα στελέχη του μικροβίου μπορεί να μετατραπούν σε παθογόνα. Είναι η αδυναμία του εμβολίου. Είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η παρασκευή πρωτεϊνικού εμβολίου.     


BMC Infect Dis 2017 (June 22), 17:442


2 σχόλια:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ Ἠ Η << ΠΡΟΛΗΨΗ>> ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ;
K.Σιακαβἐλλας

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Δεν αντιλαμβάνομαι το ακριβές νόημα ή μάλλον τον στόχο του σχολίου αλλά μια και γίνεται επωνύμως το δημοσιεύω.
Με την απλή λογική θα μπορούσα να σχολιάσω κι εγώ ή να απαντήσω το εξής: ισχύουν και τα δύο. Αν έχεις λεφτά μπορείς να προφυλαχθείς πολύ πιο εύκολα και πιο σωστά από έναν φτωχό. Άρα ο πλούτος οδηγεί στην πρόληψη. Αν πουλάς κάτι για πρόληψη, σαφώς αυτό οδηγεί σε κάποιο κέρδος. Άρα η πρόληψη οδηγεί στον πλουτισμό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ανάρτησης βέβαια, το αποτέλεσμα είναι το τίμημα της ιατρικής παρέμβασης. Κάθε ιατρική πράξη έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενίοτε. Η ουσία είναι ποιο από τα δύο κυριαρχεί μακροπρόθεσμα.