Ιανουαρίου 19, 2017

ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ (ΒEXSERO), ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ

Σε διάφορα sites ( πχ www.eefam.gr,  www.healthmag.grmedispin) κυκλοφορεί μία επιστολή  της "Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής" η οποία αναφέρεται στην εισαγωγή ή όχι του εμβολίου Bexsero στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Η Ένωση βάλλει κατά των υπευθύνων και διαμαρτύρεται γιατί το εμβόλιο δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, ενώ η Εθνική Επιτροπή περιέλαβε στις συστάσεις εμβόλια που δεν κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα (HPV-9 και τετραδύναμο αντιγριπικό). Αν είναι έτσι, το ατόπημα της επιτροπής είναι σοβαρό και ακολουθεί προγενέστερο ατόπημα όταν περιελήφθη στο πρόγραμμα εμβολιασμών εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα που εισήχθη μετά 2 χρόνια από την έγκριση.

Το θέμα όμως είναι το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου οροομάδας Β, για το οποίο κυρίως διαμαρτύρεται η Ένωση.  Εδώ ο πρόεδρος ή το ΔΣ της Ένωσης, αντί να διαμαρτύρεται, οφείλει να εξηγήσει στον κόσμο και στους παιδιάτρους γιατί η Ένωση ψήφισε δια του αντιπροσώπου της στην επιτροπή εμβολιασμών αρνητικά για το εμβόλιο, όταν το θέμα είχε πρωτοεισαχθεί για συζήτηση πρίν δύο, αν θυμάμαι καλά, χρόνια. Η απόφαση να μην περιληφθεί το εμβόλιο στο πρόγραμμα ήταν ομόφωνη σύμφωνα με γραπτή δήλωση της επιτροπής και η  Ένωση Παιδιάτρων είχε ψηφίσει και αυτή κατά του εμβολίου.

Γιατί λοιπόν διαμαρτύρεται σήμερα η Ένωση;  Μήπως άλλαξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από τότε; Δεν νομίζω. Μήπως άλλαξαν κάποια άλλα δεδομένα και καταστάσεις έκτοτε; Ας μας εξηγήσει η Ένωση.

Για το εμβόλιο αυτό υπάρχει μια ανεπίτρεπτη κατάσταση: άλλα λέει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, άλλα η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, άλλα η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Αττικής (η οποία φάσκει και αντιφάσκει, από τη μια ψηφίζει αρνητικά από την άλλη ζητά να περιληφθεί στο πρόγραμμα). Το αστείο είναι ότι όλοι φωνάζουν ότι οι παιδίατροι πρέπει να ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμών. Και πρώτη και καλύτερη η Ένωση που τώρα ζητά την καταστρατήγηση του. Γιατί ρωτά τι πρέπει να κάνουν οι παιδίατροι; Με βάση αυτά που όλοι οι φορείς κατά καιρούς λένε, οι παιδίατροι δεν πρέπει να χορηγούν το εμβόλιο αφού δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα. Απλά πράγματα.  Όλα τα άλλα είναι λόγια για να ακουγόμαστε και για να υπάρχουμε. 

Ας μην διαμαρτυρόμαστε μετά για το αντιεμβολιαστικό κίνημα και ας λείψουν οι περισπούδαστες ομιλίες περί του θέματος. Τον αντιεμβολιασμό ωθούμε και εμείς οι γιατροί με τις πράξεις μας που αναιρούν η μία την άλλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: