Σεπτεμβρίου 30, 2016

ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ

Το μέλι manuka, η φυσική αυτή τροφή, μπορεί να εμποδίσει την προσκόλληση βακτηριδίων σε πλαστικούς σωληνίσκους και καθετήρες και να μην επιτρέψει περαιτέρω ανάπτυξη biofilms. Αυτό μπορεί να το επιτύχει ακόμη και με χαμηλές διαλύσεις.

J Clin Pathol 26-09-2016


Σεπτεμβρίου 28, 2016

ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΠΥΕΛΟΥ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, μια σχετικά συχνή κατάσταση που προσβάλει ακόμη και έφηβες, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία την ασθενή και να έχει ως αποτέλεσμα και τη στείρωση. Με δεδομένη την μικροβιακή αιτιολογία της νόσου, η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία προλαμβάνει τις συνέπειες. Εκτός όμως από τα γνωστά υπεύθυνα μικρόβια βρέθηκε ότι και άλλα λιγότερα συχνά παθογόνα όπως τα S. sanguinegensS. amnionii, BVAB1 και A. vaginae  ενέχονται στην αιτιολογία. Αυτό τονίζουν οι συγγραφείς πρόσφατης μελέτης λέγοντας ότι η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει και αυτά τα μικρόβια.

Sex Transm Infect. 2016;92(6):441


Σεπτεμβρίου 26, 2016

ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ - ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Ένα νέο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα δοκιμάστηκε σε άτομα 70 χρ και άνω, σε 6950 λήπτες εμβολίου και 6950 λήπτες placebo. Το εμβόλιο περιείχε ανασυνδυασμένη glycoprotein E του ιού varicella–zoster και το ανοσοενισχυτικό AS01B . Χορηγήθηκε ΙΜ σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 2 μηνών. 

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν έρπητα ζωστήρα σε 23 λήπτες εμβολίου και 223 λήπτες placebo. Μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου 89.8%. 

Οι συγγραφείς αναφέρουν επίσης ότι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, νοσήματα λόγω ανοσιακής διαταραχής και θάνατοι είχαν τα ίδια ποσοστά και στις δύο ομάδες μελέτης.


N Engl J Med 2016; 375:1019-103


Σεπτεμβρίου 25, 2016

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ / 25-09-2016

Γράφει η κ. Μαρία Μόσχου

Τεράστιες ποσότητες εμβολίων και υλικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βρέθηκαν 'ξεχασμένα' στην Κρατική Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού. Ουδείς είχε φροντίσει να αξιοποιηθούν εγκαίρως ή να επιστραφούν πριν από τη λήξη τους, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, με μεγάλη σπουδή κάποιοι φρόντισαν να γίνουν νέες προμήθειες των ίδιων υλικών και εμβολίων. Την ίδια στιγμή, δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται διαγνωστικά μηχανήματα υψηλού κόστους και δεν χρησιμοποιούνται! Πρόκειται για μόλις δύο από τις δεκάδες υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος που βρίσκονται στο 'στόχαστρο' του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), υπό τον Γενικό Επιθεωρητή κ. Σταύρο Ευαγγελάτο.
Μάλιστα το διάστημα αυτό 'τρέχουν' έλεγχοι του ΣΕΥΥΠ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, στο Ινστιτούτο Παστέρ, στο Εθνικό Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών, στον ΕΟΦ, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας καθώς και σε διάφορες ΜΚΟ, οι οποίες σχετίζονται με τον τομέα της ψυχικής υγείας και της πρόνοιας. Αντικείμενο των ελέγχων, μεταξύ άλλων, είναι η διαφθορά, η κακοδιαχείριση στον δημόσιο τομέα υγείας και σε εποπτευόμενους φορείς, οι οποίοι λαμβάνουν κρατικό χρήμα.
Πιο αναλυτικά, στοχευμένοι έλεγχοι διενεργούνται από το ΣΕΥΥΠ σε προγράμματα της ψυχικής υγείας όπου έχει αποδοθεί δημόσιο χρήμα, καθώς και στον ΟΚΑΝΑ, όπου φαίνεται πως έχουν αποδοθεί πολλά χρήματα για προγράμματα προς τοξικομανείς.

Ραδιοφάρμακα
Στα δημόσια νοσοκομεία, στο 'μικροσκόπιο' έχουν τεθεί οι τιμές των ραδιοφαρμάκων. Έλεγχος που έγινε σε νοσοκομείο των Αθηνών σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας και των τιμών ραδιοφαρμάκων, αποκάλυψε ότι ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει το 2011 δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη λόγω 'λανθασμένων' διακηρύξεων, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να αναγκάζεται να προμηθεύεται εξωσυμβατικά σε υψηλές τιμές για πολύ καιρό. Εντοπίστηκε επίσης εταιρεία που πωλούσε σκεύασμα (ραδιοφάρμακα) στα δημόσια νοσοκομεία έναντι 1.000 ευρώ (ανά fl), ενώ την ίδια περίοδο το ίδιο σκεύασμα το πωλούσε στα ιδιωτικά κέντρα 390-530 ευρώ!
Αντίστοιχα από έλεγχο σε νοσοκομείο της Περιφέρειας αναφορικά με την προμήθεια ραδιοφαρμάκων, βρέθηκε ότι ιδιωτική εταιρεία χρέωνε ραδιοφάρμακο για τουλάχιστον έξι χρόνια σε δεκαπλάσια τιμή. Το νοσοκομείο αποδεχόταν αυτή την τιμολόγηση, ενώ η προμηθεύτρια εταιρεία απέδωσε την τιμολόγηση σε λάθος!
Αντίστοιχοι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη σχετικά με α) τις διαδικασίες προμήθειας και τιμών αντισυμφυτικών και αιμοστατικών υλικών β) τα κριτήρια επιλογής και χρήσης των παραπάνω υλικών σε δημόσια νοσοκομεία.

Ιδιώτες γιατροί
Οι έλεγχοι στο ΕΣΥ αφορούν, μεταξύ άλλων, και την 'είσοδο' ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, σε νοσοκομείο της επαρχίας, ο έλεγχος αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι το νοσοκομείο καλούσε για ιατρικές πράξεις ιδιώτες ιατρούς και έβαζε να τους πληρώνουν οι ασθενείς. Επίσης ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας είχε δώσει εντολή να χειρουργούνται παιδιά, χωρίς οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι να έχουν αντίστοιχη ειδικότητα. Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι για την προμήθεια ακριβών μηχανημάτων (PET-CT) στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στην αξιοποίηση διαγνωστικών μηχανημάτων υψηλού κόστους, τα οποία αγοράζονται και δεν χρησιμοποιούνται.
Επίσης το ΣΕΥΥΠ διενεργεί έρευνα για τις αναθέσεις νομικών υποθέσεων σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στα οποία λειτουργεί έμμισθη νομική υπηρεσία, καθώς και το ύψος των χρημάτων που δαπανήθηκαν γι αυτό από το 2010 έως σήμερα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και έλεγχος λειτουργούντων Ιδρυμάτων Ιστών, (τράπεζες ιστών και κυττάρων, ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος και οποιαδήποτε μονάδα ιστών και κυττάρων), σχετικά με την τήρηση της νομοθεσίας ως προς την τήρηση των διατάξεων για την ποιότητα και την ασφάλεια των ιστών των κυττάρων, τις ακολουθούμενες διαδικασίες δωρεάς, προμήθειας, ελέγχου, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης, διανομής ανθρώπινων ιστών και κυττάρων και την τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών ενημέρωσης και προστασίας των χρηστών αυτού του είδους υπηρεσιών υγείας. Επίσης τη διερεύνηση ανάπτυξης τυχόν φαινομένων αθέμιτου και παράνομου πλουτισμού που σχετίζεται με την παροχή αυτού του είδους υπηρεσιών υγείας.

Ελεγχοι παντού από τους επιθεωρητές
Το 2015, το ΣΕΥΥΠ εξέδωσε συνολικά και για τους τέσσερις τομείς 499 εντολές ελέγχου, από τις οποίες προέκυψαν 234 πορίσματα
Το συνοπτικό απολογισμό του έργου που έχει επιτελέσει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, την τελευταία πενταετία, με έμφαση στο διάστημα 2014-2016, παρουσίασε πρόσφατα ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρος Ευαγγελάτος, στο πλαίσιο ημερίδας της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Το ΣΕΥΥΠ καλύπτει τέσσερις τομείς ελέγχου: τον υγειονομικό - φαρμακευτικό, τον διοικητικό - οικονομικό, τη δημόσια υγεία και ψυχική υγεία και τέλος τους φορείς πρόνοιας.
Το 2015, το ΣΕΥΥΠ εξέδωσε συνολικά και για τους τέσσερις τομείς 499 εντολές ελέγχου από τις οποίες προέκυψαν 234 πορίσματα. Το 2016 (συγκεκριμένα μέχρι 15/07) έχουν εκδοθεί 228 εντολές ελέγχου και έχουν ολοκληρωθεί 125 πορίσματα. Από αυτές τις υποθέσεις 15 διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές το 2015 και 4 μέχρι σήμερα, για το τρέχον έτος.
Σημειώνεται ότι το ΣΕΥΥΠ βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τη γενική γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Άλλωστε ο επικεφαλής της γ.γ. Γεώργιος Βασιλειάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τρίτη, έκανε λόγο για 'εξαιρετική δουλειά' του γενικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ.

Παράλληλα τόνισε ότι ο 'ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί εξαιρετικά, υπάρχουν προγράμματα στη γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που μας επιτρέπουν να κάνουμε διασταυρώσεις μέσα σε μία ημέρα, ενώ στο παρελθόν χρειαζόμασταν έξι-επτά μήνες ή ακόμη και έναν χρόνο'. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, να αφήσει τη μάχη να πάει χαμένη και πρόσθεσε 'είναι σημαντικό να αποδοθεί οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη και να ελαφρυνθούν τα βάρη αυτών που έχουν τραβήξει το κουπί όλα αυτά τα χρόνια'.


Σεπτεμβρίου 24, 2016

Η "ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ"


Ερευνητές ανακάλυψαν γονίδιο το οποίο φαίνεται ότι είναι υπεύθυνο για τη λεγόμενη "έκτη αίσθηση" - ιδιοδεκτικότητα, συντονισμό του σώματος, επίγνωση στον χώρο.  


Science 21-09-2016


ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η χρήση παρακεταμόλης κατά την κύηση μπορεί να είναι υπεύθυνη μελλοντικά για δυσχέρειες στη συμπεριφορά του παιδιού.

Γνώση ενδιαφέρουσα, μια και το φάρμακο χρησιμοποιείται ευρέως, πλην όμως απαιτείται περαιτέρω επιβεβαίωση.


JAMA Pediatr. 2016. doi:10.1001/jamapediatrics.2016.1775



Σεπτεμβρίου 23, 2016

P. NERUDA

Στις 23-09-1973 απεβίωσε ο Νομπελίστας Χιλιανός ποιητής.

Ένα μικρό δείγμα από ποίημα του:

I love you without knowing how, or when, or from where.
I love you straightforwardly, without complexities or pride;
so I love you because I know no other way

than this: where I does not exist, nor you,
so close that your hand on my chest is my hand,
so close that your eyes close as I fall asleep. 


                                                         Sonnet Xvii / Pablo Neruda


Σεπτεμβρίου 22, 2016

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Παρά τη μεγάλη εκστρατεία στις ΗΠΑ κατά της κατάχρησης αντιβιοτικών, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας αυτής δεν άλλαξε στην περίοδο 2006-2012. Αντίθετα, αυξήθηκε σημαντικά η χρήση ευρέος φάσματος αντιβιοτικών.

JAMA Intern Med, Published online September 19, 2016 


Ακόμη και σ΄ αυτή τη χώρα της επιστήμης, των κανόνων και των προδιαγραφών, φαίνεται ότι δεν πιάνουν τόπο οι φωνές, οι στατιστικές και οι κίνδυνοι. Μερικά πράγματα και μερικές συνήθειες δεν αλλάζουν, απανταχού του πλανήτη.

Σεπτεμβρίου 21, 2016

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ


  • H χλωρίδα του εντέρου των βρεφών μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και να ωθήσει σε απώτερη εμφάνιση αλλεργίας και άσθματος. 
  • Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι μεταβάλλοντας έγκαιρα τη μικροβιακή σύνθεση του εντέρου μπορεί να προφυλάξεις από τις καταστάσεις αυτές. 
NIH Reasarch Matters 20-09-2016


Σεπτεμβρίου 20, 2016

ΕΠΙΔΗΜΙΑ CHIKUNGUNYA





Η Ινδία βιώνει μια μεγάλη επιδημία από τον ιό Chikungunya. 
Πάνω από 12500 περιπτώσεις έχουν ανακοινωθεί. Τα πλείστα των περιστατικών είναι στη συνοικία Karkardooma του Ν. Δελχί. Βέβαια τα νούμερα φαίνονται ελάχιστα αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας, περίπου 1 δισεκατομμύριο. Αλλά δεν παύουν να είναι υψηλά.


Η επιδημία αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις και στην πληθώρα σκουπιδιών και λυμάτων που βοηθούν στην επικράτηση των κουνουπιών. Είναι γνωστό ότι ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια.



GHN 16-09-2016 
BBC  16-09-2016



Σεπτεμβρίου 19, 2016

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ Β - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Δύο χώρες στον κόσμο έχουν εισαγάγει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β στο εθνικό τους πρόγραμμα. Η Αυστραλία και η Αγγλία.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την Αγγλία (International Pathogenic Neisseria Conference in Manchester on September 5) δείχνουν ότι οι περιπτώσεις μηνιγγίτιδας Β μειώθηκαν κατά πολύ (έως και κατά το ήμισυ). Το εμβόλιο χορηγείται σε δόσεις 2 μην, 4 μην και 12 μην. Το επίσημο σχήμα στην Ευρώπη είναι διαφορετικό (3 αρχικές δόσεις και 1 αναμνηστική). Στη χρονική διάρκεια  εφαρμογής του το εμβόλιο χορηγήθηκε περίπου στο 95% του πληθυσμού στόχου. 

Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης του εμβολίου από πραγματικό πληθυσμό με ευρεία εφαρμογή του. Μέχρι τώρα το εμβόλιο έλαβε έγκριση και χρησιμοποιήθηκε με βάση μελέτες ανοσογονικότητας.

Βέβαια η Αγγλία είναι μια ιδιαίτερη χώρα, όπου η μηνιγγίτιδα είναι σε υψηλά επίπεδα. Εξάλλου η Αγγλία είναι ιδιαίτερη και ως προς τον τρόπο εφαρμογής διαφόρων εμβολίων, έχοντας φυσικά το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ελέγχει τον πληθυσμό και να εφαρμόζει μαζικά προγράμματα. 

Σε άλλες χώρες η μηνιγγίτιδα Β είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και γιαυτό εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς την αναγκαιότητα του εμβολίου. Ειδικά σε χώρες όπου το εμβολιαστικό 
πρόγραμμα είναι υπερφορτωμένο. Ορισμένοι τονίζουν ότι τα αποτελέσματα είναι πρόωρα και δεν στοιχειοθετούν παρόμοιες στρατηγικές εμβολιασμού για άλλες χώρες. Επίσης, απόψεις εκφράζονται και για τη διάρκεια προστασίας του εμβολίου η οποία φυσικά δεν είναι γνωστή και έτσι το τελικό εμβολιαστικό σχήμα μένει να καθοριστεί μελλοντικά.

Medscape Medical News / 12-09-2016




Σεπτεμβρίου 18, 2016

ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ - ΤΡΑΧΗΛΟΥ


Η χρόνια κολπίτιδα δεν φαίνεται να σχετίζεται με κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας στην κεφαλή και στον τράχηλο των πασχόντων σύμφωνα με ανάλυση πολλών χιλιάδων περιστατικών στις ΗΠΑ. 



JAMA Otolaryngol Head Neck Surg 2016 (September 9)


Σεπτεμβρίου 15, 2016

ΩΤΙΤΙΔΑ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Γνωστόν ότι η μέση ωτίτιδα είναι από τις συχνότερες λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας.
Γνωστόν ότι η θεραπεία της είναι δύσκολη πολλές φορές.
Γνωστόν ότι απαιτείται 10ημερη χορήγηση αντιβιοτικών με ότι αυτό σημαίνει.
Για να λύσουν τα προβλήματα αυτά, μελετητές από τις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα σύστημα βασιζόμενο σε υδρογέλη το οποίο εφαρμοζόμενο εντός του ακουστικού πόρου έχει την ικανότητα να διαχέει στο μέσον ους αντιβιοτικά δια της τυμπανικής μεμβράνης.
Διαπίστωσαν μάλιστα την αποτελεσματικότητα του σε πειραματόζωα με ωτίτιδα από nontypable Haemophilus influenzae, όπου το σύστημα θεράπευσε 100% τις ωτίτιδες. Στο αίμα δεν ανιχνεύθηκε αντιβιοτικό.


Science Translational Medicine  14 Sep 2016: Vol  8, issue 356



Σεπτεμβρίου 14, 2016

ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ

Οι Γάλλοι αμφισβητούν την ασφάλεια των εμβολίων κατά ποσοστό 41%. Αυτό από μεγάλη έρευνα σε 60+ χώρες που περιέλαβε 65000 άτομα. 

Στην Ελλάδα το ποσοστό αμφισβήτησης των εμβολίων αναφέρεται ως 25%. 

Οι Ρώσσοι είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό σκεπτικισμού όσον αφορά το πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια για τα παιδιά: 17.1%.

Στις ΗΠΑ, το 8.8% αμφισβητεί την σπουδαιότητα των εμβολίων, το 13.5% δεν συμφωνεί ότι είναι ασφαλή, το 9.6% έχει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα τους και το 10.5% έχει πρόβλημα με τα θρησκευτικά πιστεύω.

Στο σύνολο, τη μικρότερη αμφισβήτηση έχει η νοτιοανατολική Ασία με ποσοστό 4.4% και η Αφρική με ποσοστό 7.4%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ποσοστό αμφισβήτησης 15.8%. Το μεγαλύτερο διεθνώς.





Ο χάρτης δείχνει τα ποσοστά αμφισβήτησης των εμβολίων ανά χώρα.


Science 08-09-2016 / EbioMedicine

Σεπτεμβρίου 13, 2016

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΑ ΛΟΙΜΩΞΗ

Η χορήγηση HPV εμβολίου σε γυναίκες που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με τον ιό και είχαν αντισώματα κατά του HPV 16, οδήγησε σε αύξηση των αντισωματικών τίτλων μέσω ενεργοποίησης των Β μνημονικών κυττάρων.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο ενισχύει τη φυσική ανοσία κατά του HPV.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι χρειάζονται μεγάλες έρευνες στο θέμα μια και η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει μόνο 5 γυναίκες.

EBioMedicine, Volume 10, August 2016, Pages 5-6


Σεπτεμβρίου 12, 2016

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ 2016-2017

Το τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης για το 2016-2017 περιέχει τα εξής στελέχη:

A/California/7/2009 (H1N1)–like virus
A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)–like virus
B/Brisbane/60/2008–like virus (Victoria lineage)

Ποιος θα το κάνει; Περιμένετε, έρχονται οι διαφημιστικές καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η πιο απλή (και σωστή πιστεύω) οδηγία είναι: μόνον ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου.



Σεπτεμβρίου 09, 2016

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

Πολλές φορές τα ζώα είναι πηγή λοιμώξεων για τον άνθρωπο.

Α. Στην Αφρική διαπιστώθηκε ότι ο Bcereus, ένας ουσιαστικά ακίνδυνος βακιλλος για τον ανθρωπο, προκάλεσε θανάτους σε διάφορα ζώα δίνοντας κλινική μορφή άνθρακα. Το στέλεχος ονομάστηκε B. cereus-biovar anthracis. Ο φόβος τώρα είναι μήπως το στέλεχος αυτό μεταπηδήσει ααρχίσει να προσβάλλει και στον άνθρωπο.

Β. Στο Ισραήλ, διαπιστώθηκαν κρούσματα βρουκέλλωσης από κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος καμήλας.


PRO/AH/EDR  08-09-2016


Κρέας καμήλας έχω φάει (στην Αυστραλία). Αλλά γάλα !


Σεπτεμβρίου 08, 2016

ΙΟΣ ZIKA

Ο WHO  έδωσε οδηγίες ώστε άτομα που επισκέφθηκαν περιοχές όπου ενδημεί ο ιός Zika (πχ Βραζιλία - ολυμπιακοί αγώνες), να κάνουν χρήση μόνον ασφαλούς σεξ για 6 μήνες ή να απέχουν από αυτό. Η δια της οδού αυτής μετάδοση του ιού είναι δεδομένη. Εκείνο που δεν είναι γνωστό επακριβώς ακόμη είναι η διάρκεια μετάδοσης με τον τρόπο αυτό ακόμη και από ασυμπτωματικά άτομα. Θεωρείται ότι η διάρκεια αυτή είναι μακρά. Ίσως είναι λίγο υπερβολική η οδηγία αλλά ο WHO τονίζει ότι κατά περιόδους θα προβαίνει σε αναθεωρήσεις.

WHO, September 2016


Σεπτεμβρίου 07, 2016

ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ

Τρία χρόνια χωρίς πόλιο είναι αρκετά για να κηρύξουμε μια χώρα ελεύθερη της νόσου. Αυτό έλεγαν οι αρμόδιοι του WHO. Ήρθε όμως η Νιγηρία και τους διέψευσε. Τρίτο κρούσμα πόλιο ενώ ήταν έτοιμη να κηρυχθεί ελεύθερη πόλιο.

Τώρα οι ειδικοί σκέφτονται μήπως χρειάζεται επέκταση του χρονικού ορίου σε 4, 5 ή ίσως και παραπάνω χρόνια. Και βέβαια εκείνο που θα πρέπει να μελετηθεί είναι μήπως χρειάζεται αλλαγή της εμβολιαστικής στρατηγικής.


Science, 06-09-2016


ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ

Ασθενείς με θετικές καλλιέργειες για S. aureus και σύγχρονη προσβολή από τον ιό της γρίπης έχουν σαφώς υψηλότερο κίνδυνο για κακή έκβαση από ότι ασθενείς χωρίς γρίπη.

(μάλλον δεν χρειαζόταν μελέτη γιαυτό - είναι ευνόητο όταν συνυπάρχουν δυο λοιμώξεις)



Emerg Infect Dis 2016, 22:1253


Σεπτεμβρίου 06, 2016

ΕΜΠΥΗΜΑ ΑΠΟ GAS

Οι διεισδυτικές λοιμώξεις από group A Streptococcus (GAS) αυξάνονται. Σε μελέτη τους οι Bellulo S και συν από τη Γαλλία, τονίζουν κάποια σημεία που μπορεί να είναι ενδεικτικά ότι ένα εμπύημα πνεύμονος μπορεί να οφείλεται στον GAS. Τα σημεία αυτά είναι: όταν εμφανίζεται μετά ανεμευλογιά, όταν συνοδεύεται από εξάνθημα, όταν συνυπάρχει κυκλοφορική ανεπάρκεια και όταν παρατηρείται έντονη λευκοπενία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι συγγραφείς συστήνουν προσθήκη στη θεραπεία και κλινδαμυκίνης.

Arch Dis Child 2016, 101 (8) : 731


Σεπτεμβρίου 02, 2016

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - Η ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ

Σχετικά με το θέμα του HPV και του μετεμβολιαστικού συνδρόμου που προκαλεί, δημιουργήθηκε κάποια αναταραχή, ειδικά στις ΗΠΑ. Βγήκε λοιπόν ο γνωστότερος εμβολιολόγος της χώρας και με επιστολή στο Medscape (26-08) εκφράζει τη λύπη του και την αντίρρηση του γιατί η ιατρική αυτή ιστοσελίδα έδωσε χώρο και δημοσίευσε (11-08) κάπως αναλυτικά ένα άρθρο από το Immunol Res. 2016 Aug 9, που αφορά τις χρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του HPV εμβολίου (δες και σχετική ανάρτηση στο παρόν ιστολόγιο στις 17-08-2016). Τονίζει ότι δεν έχουν αποδειχθεί αυτά (κατά την άποψη του), ότι έτσι ενισχύεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ότι στις ΗΠΑ μόλις το 40% των κοριτσιών και το 20% των αγοριών έχουν εμβολιασθεί για το ΗPV και αναφέρει και κάποια νούμερα για το  πόσα παιδιά  θα πεθάνουν σαν ενήλικες από HPV-καρκίνο (υποθετικά νούμερα φυσικά).

Μετά την επιστολή αυτή ξέσπασε καταιγίδα σχολίων (~ 210 μέχρι τώρα) και μεγάλη διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών του γιατρού (λίγοι) και των αντιτιθέμενων στα λεγόμενα του (οι περισσότεροι).

Σύνοψη μερικών συμπερασμάτων από αυτά που λένε οι σχολιαστές:

- Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει στενές οικονομικές σχέσεις με εταιρείες εμβολίων και χρηματοδοτείται αδρά από αυτές
Ουδέποτε έχει εκφράσει αρνητική γνώμη για οποιοδήποτε εμβόλιο
- Είναι «επίσημος» εκπρόσωπος τύπου οποιασδήποτε εταιρικής μελέτης
Στην επιστολή του χρησιμοποιεί μόνο δυο τρεις γενικές βιβλιογραφίες των φορέων των ΗΠΑ       
Αγνοεί συστηματικά ό,τι δημοσιευμένο είναι αρνητικό για τα εμβόλια
Παραλληλίζει και παρομοιάζει την υπόθεση του HPV, με την υπόθεση του αυτισμού και του ΜMR. Δυο τελείως διαφορετικά θέματα με τελείως διαφορετική δομή και χειρισμό
Χωρίς να αναφέρει συγκριτικές μελέτες για το κατά πόσον οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ίδιας συχνότητας τόσο στους εμβολιαζόμενους όσο και στους μη, συμπεραίνει ότι όντως είναι έτσι
Δεν ασχολείται καθόλου με την ανοσολογία του εμβολίου και τη μοριακή βιολογία που θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ερμηνεία στα παρατηρούμενα φαινόμενα
- Δεν σχολιάζει το γεγονός ότι μεγάλη ερευνήτρια του HPV εμβολίου δηλώνει ότι ο καρκίνος  του τραχήλου είναι σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στις ΗΠΑ και ότι το εμβόλιο δεν φαίνεται να μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στη συχνότητα αυτή
εν σχολιάζει το ότι απαιτείται και στους εμβολιαζόμενους συνεχής έλεγχος με Paptest κάτι που ερμηνεύεται από τους σχολιαστές ως αδυναμία του εμβολίου αλλά και ως σκεπτικό "αφού θα κάνουμε που θα κάνουμε το Paptest, τι το θέλουμε το εμβόλιο"
- διαφωνούν πολλοί σχολιαστές ότι όλα τα εμβόλια είναι το ίδιο ασφαλή, κάτι που ισχυρίζεται το FDA 
- κάποιοι με την ευκαιρία αναφέρουν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες άλλων εμβολίων 

Και η συζήτηση καλά κρατεί. Εντύπωση προκαλεί η καταδίκη της συγκεκριμένης μελέτης μια και θίγει συμφέροντα. Πάντως βλέπουμε ότι το HPV συνεχίζει να έχει προβλήματα αποδοχής και να προκαλεί αναταράξεις. Και τελικά ίσως δεν είναι θέμα αντιεμβολιαστικής κίνησης μια και συμμετέχουν πλήθος υγιειονομικοί στον σκεπτικισμό για το εμβόλιο. Πρέπει να είναι αληθή όσα αναφέρουν οι διάφοροι συγγραφείς. Πλην όμως σε μικρή συχνότητα.

Σωστά βέβαια τίθεται το θέμα ότι τα εμβόλια προσέφεραν και προσφέρουν. Αλλά δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός των ανεπιθυμήτων ενεργειών. Μικρό το ποσοστό, ναι αλλά υπάρχει. Δεν μπορεί να αποδομείται και να αγνοείται κάθε μελέτη που αφορά βλαπτικές δράσεις των εμβολίων. Εδώ αναγορεύουμε σε μελέτες ολκής εργασιούλες της σειράς και αυτές που δεν συμφέρουν σε κάποιους τις απορρίπτουμε; Οι αναφορές για το γνωστό σύδρομο μετά τον HPV εμβολιασμό προέρχονται από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο εύρημα. Και το ότι σχετίζονται με γενετική προδιάθεση είναι μάλλον τεκμηριωμένο ή θα τεκμηριωθεί οσονούπω.  Πιστεύω ότι αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια.

Στην ανοσολογία λοιπόν και στη γενετική θα πρέπει να στραφεί η έρευνα για να γίνει δυνατή η επιλογή των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιάζονται χωρίς κινδύνους. Οι λοιποί αφορισμοί περί της ωφέλειας των εμβολίων από τη μία πλευρά ή του μεγάλου κινδύνου των εμβολίων από την άλλη πλευρά, είναι απλά αφορισμοί που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα και ανάγκες και των δύο πλευρών. Η αλήθεια είναι πάντα στη μέση. Και στην  ιατρική τίποτε δεν είναι χωρίς τίμημα. Αρκεί το τίμημα να μην υπερβαίνει καμμιά φορά το όφελος.




Σεπτεμβρίου 01, 2016

ΦΑΡΜΑΚΟΛΑΓΝΕΙΑ

Πόσα φάρμακα μπορεί να παίρνει ένας άνθρωπος; Και χρειάζονται άραγε όλα; Δεν έχουν παρενέργειες τα φάρμακα αυτά;

Ένα εκτενές άρθρο στο Medscape τονίζει τα προβλήματα από την πολυφαρμακία. Δίνει μάλιστα μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ασθενής 74 ετών εισήχθη σε νοσοκομείο για πνευμονία. Εκεί διαπιστώθηκε ότι έπαιρνε 36 διαφορετικά φάρμακα. Γιατρός χορήγησε σε ασθενή 99 χρ. αντιϋπερτασικό φάρμακο σε δόση που προκαλεί λιποθυμίες. Ασθενής 84 που εισήχθη για χειρουργική στο γόνατο, λάμβανε φάρμακα που είχαν αντένδειξη σε μεγάλες ηλικίες.

Αναφέρεται, επίσης, μια στατιστική σύμφωνα με την οποία οι ανεπιθύμητες ενέργειες ακαταλλήλων φαρμάκων σε ηλικιωμένους αυξάνουν το κόστος υγείας έως και 3.5 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως.

Αυτά στις ΗΠΑ.


Medscape / Kaiser Health News / 30-08-2016