Σεπτεμβρίου 25, 2016

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ / 25-09-2016

Γράφει η κ. Μαρία Μόσχου

Τεράστιες ποσότητες εμβολίων και υλικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βρέθηκαν 'ξεχασμένα' στην Κρατική Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού. Ουδείς είχε φροντίσει να αξιοποιηθούν εγκαίρως ή να επιστραφούν πριν από τη λήξη τους, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, με μεγάλη σπουδή κάποιοι φρόντισαν να γίνουν νέες προμήθειες των ίδιων υλικών και εμβολίων. Την ίδια στιγμή, δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται διαγνωστικά μηχανήματα υψηλού κόστους και δεν χρησιμοποιούνται! Πρόκειται για μόλις δύο από τις δεκάδες υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος που βρίσκονται στο 'στόχαστρο' του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), υπό τον Γενικό Επιθεωρητή κ. Σταύρο Ευαγγελάτο.
Μάλιστα το διάστημα αυτό 'τρέχουν' έλεγχοι του ΣΕΥΥΠ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, στο Ινστιτούτο Παστέρ, στο Εθνικό Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών, στον ΕΟΦ, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας καθώς και σε διάφορες ΜΚΟ, οι οποίες σχετίζονται με τον τομέα της ψυχικής υγείας και της πρόνοιας. Αντικείμενο των ελέγχων, μεταξύ άλλων, είναι η διαφθορά, η κακοδιαχείριση στον δημόσιο τομέα υγείας και σε εποπτευόμενους φορείς, οι οποίοι λαμβάνουν κρατικό χρήμα.
Πιο αναλυτικά, στοχευμένοι έλεγχοι διενεργούνται από το ΣΕΥΥΠ σε προγράμματα της ψυχικής υγείας όπου έχει αποδοθεί δημόσιο χρήμα, καθώς και στον ΟΚΑΝΑ, όπου φαίνεται πως έχουν αποδοθεί πολλά χρήματα για προγράμματα προς τοξικομανείς.

Ραδιοφάρμακα
Στα δημόσια νοσοκομεία, στο 'μικροσκόπιο' έχουν τεθεί οι τιμές των ραδιοφαρμάκων. Έλεγχος που έγινε σε νοσοκομείο των Αθηνών σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας και των τιμών ραδιοφαρμάκων, αποκάλυψε ότι ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει το 2011 δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη λόγω 'λανθασμένων' διακηρύξεων, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να αναγκάζεται να προμηθεύεται εξωσυμβατικά σε υψηλές τιμές για πολύ καιρό. Εντοπίστηκε επίσης εταιρεία που πωλούσε σκεύασμα (ραδιοφάρμακα) στα δημόσια νοσοκομεία έναντι 1.000 ευρώ (ανά fl), ενώ την ίδια περίοδο το ίδιο σκεύασμα το πωλούσε στα ιδιωτικά κέντρα 390-530 ευρώ!
Αντίστοιχα από έλεγχο σε νοσοκομείο της Περιφέρειας αναφορικά με την προμήθεια ραδιοφαρμάκων, βρέθηκε ότι ιδιωτική εταιρεία χρέωνε ραδιοφάρμακο για τουλάχιστον έξι χρόνια σε δεκαπλάσια τιμή. Το νοσοκομείο αποδεχόταν αυτή την τιμολόγηση, ενώ η προμηθεύτρια εταιρεία απέδωσε την τιμολόγηση σε λάθος!
Αντίστοιχοι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη σχετικά με α) τις διαδικασίες προμήθειας και τιμών αντισυμφυτικών και αιμοστατικών υλικών β) τα κριτήρια επιλογής και χρήσης των παραπάνω υλικών σε δημόσια νοσοκομεία.

Ιδιώτες γιατροί
Οι έλεγχοι στο ΕΣΥ αφορούν, μεταξύ άλλων, και την 'είσοδο' ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, σε νοσοκομείο της επαρχίας, ο έλεγχος αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι το νοσοκομείο καλούσε για ιατρικές πράξεις ιδιώτες ιατρούς και έβαζε να τους πληρώνουν οι ασθενείς. Επίσης ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας είχε δώσει εντολή να χειρουργούνται παιδιά, χωρίς οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι να έχουν αντίστοιχη ειδικότητα. Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι για την προμήθεια ακριβών μηχανημάτων (PET-CT) στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στην αξιοποίηση διαγνωστικών μηχανημάτων υψηλού κόστους, τα οποία αγοράζονται και δεν χρησιμοποιούνται.
Επίσης το ΣΕΥΥΠ διενεργεί έρευνα για τις αναθέσεις νομικών υποθέσεων σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στα οποία λειτουργεί έμμισθη νομική υπηρεσία, καθώς και το ύψος των χρημάτων που δαπανήθηκαν γι αυτό από το 2010 έως σήμερα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και έλεγχος λειτουργούντων Ιδρυμάτων Ιστών, (τράπεζες ιστών και κυττάρων, ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος και οποιαδήποτε μονάδα ιστών και κυττάρων), σχετικά με την τήρηση της νομοθεσίας ως προς την τήρηση των διατάξεων για την ποιότητα και την ασφάλεια των ιστών των κυττάρων, τις ακολουθούμενες διαδικασίες δωρεάς, προμήθειας, ελέγχου, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης, διανομής ανθρώπινων ιστών και κυττάρων και την τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών ενημέρωσης και προστασίας των χρηστών αυτού του είδους υπηρεσιών υγείας. Επίσης τη διερεύνηση ανάπτυξης τυχόν φαινομένων αθέμιτου και παράνομου πλουτισμού που σχετίζεται με την παροχή αυτού του είδους υπηρεσιών υγείας.

Ελεγχοι παντού από τους επιθεωρητές
Το 2015, το ΣΕΥΥΠ εξέδωσε συνολικά και για τους τέσσερις τομείς 499 εντολές ελέγχου, από τις οποίες προέκυψαν 234 πορίσματα
Το συνοπτικό απολογισμό του έργου που έχει επιτελέσει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, την τελευταία πενταετία, με έμφαση στο διάστημα 2014-2016, παρουσίασε πρόσφατα ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρος Ευαγγελάτος, στο πλαίσιο ημερίδας της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Το ΣΕΥΥΠ καλύπτει τέσσερις τομείς ελέγχου: τον υγειονομικό - φαρμακευτικό, τον διοικητικό - οικονομικό, τη δημόσια υγεία και ψυχική υγεία και τέλος τους φορείς πρόνοιας.
Το 2015, το ΣΕΥΥΠ εξέδωσε συνολικά και για τους τέσσερις τομείς 499 εντολές ελέγχου από τις οποίες προέκυψαν 234 πορίσματα. Το 2016 (συγκεκριμένα μέχρι 15/07) έχουν εκδοθεί 228 εντολές ελέγχου και έχουν ολοκληρωθεί 125 πορίσματα. Από αυτές τις υποθέσεις 15 διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές το 2015 και 4 μέχρι σήμερα, για το τρέχον έτος.
Σημειώνεται ότι το ΣΕΥΥΠ βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τη γενική γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Άλλωστε ο επικεφαλής της γ.γ. Γεώργιος Βασιλειάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τρίτη, έκανε λόγο για 'εξαιρετική δουλειά' του γενικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ.

Παράλληλα τόνισε ότι ο 'ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί εξαιρετικά, υπάρχουν προγράμματα στη γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που μας επιτρέπουν να κάνουμε διασταυρώσεις μέσα σε μία ημέρα, ενώ στο παρελθόν χρειαζόμασταν έξι-επτά μήνες ή ακόμη και έναν χρόνο'. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, να αφήσει τη μάχη να πάει χαμένη και πρόσθεσε 'είναι σημαντικό να αποδοθεί οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη και να ελαφρυνθούν τα βάρη αυτών που έχουν τραβήξει το κουπί όλα αυτά τα χρόνια'.


Δεν υπάρχουν σχόλια: