Αυγούστου 17, 2016

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASIA (ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ)

Ο HPV αναγνωρίζεται ως κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για την πρόληψη του ιού κυκλοφορούν 2 εμβόλια: Gardasil και Cervarix. Αμφότερα περιέχουν αντιγονικές πρωτείνες, διαφέρουν όμως στον τρόπο παρασκευής και στο ανοσοενισχυτικό που περιέχουν. 
`
Τελευταία, μετά τον εμβολιασμό κατά του HPV αναφέρεται άθροισμα συμπτωμάτων που καταδεικνύουν δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Σε πρόσφατη μελέτη οι συγγραφείς περιγράφουν σειρά 18 κοριτσιών (12-24 χρόνων) που ελέγχθηκαν στο Τμήμα τους για "νευροπάθεια με δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος". Όλες οι κοπέλλες παρουσίαζαν μακράς διάρκειας συμπτωματολογία που περιλάμβανε: καταβολή, κεφαλαλγία, διαταραχές αντίληψης, μυαλγίες, ταχυκαρδία, εξανθήματα.

Τα συμπτώματα είχαν εμφανισθεί μετά από εμβολιασμό κατά του HPV (9 είχαν λάβει Gardasil και 9 Cervarix).  Η συμπτωματολογία αναπτύχθηκε 1-5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό στις 11 κοπέλλες και 5-20 ημέρες στις υπόλοιπες. 

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι οι περιπτώσεις αυτές εμπίπτουν στην πρόσφατα περιγραφείσα ανοσολογική διαταραχή που ονομάστηκε "αυτοάνοσο σύνδρομο προκαλούμενο από ανοσοενισχυτικά - autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants / ASIA". 


Immunol Res  9-8-2016
DOI 10.1007/s12026-016-8820-z


Δεν υπάρχουν σχόλια: