Ιουνίου 17, 2016

ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Συζήτηση

Η μητέρα, καθηγήτρια. Ρωτά (ή το ορθότερο αμφισβητεί) αν πρέπει να κάνει εμβόλιο HPV στην κόρη της.

Γίνεται μια σχετική ανάλυση του θέματος, η κυρία λέει ότι σε νεαρή ηλικία εμφάνισε η ίδια κονδυλώματα παρά τη μία και μοναδική σχέση που είχε στη ζωή της (δηλώνει φανατική μονογαμική αν και η συνολική παρουσία της δεν έδειχνε κάτι τέτοιο - πολλές φορές όμως τα φαινόμενα απατούν) και δεν έπαθε και τίποτε. Γίνεται η διευκρίνηση μεταξύ κονδυλωμάτων και καρκίνου, η μητέρα είναι ανένδοτη και στηρίζει την άρνηση της στο ότι ο γυναικολόγος τής είπε ότι πρέπει να κάνει ΟΛΑ τα εμβόλια που κυκλοφορούν χωρίς άλλη συζήτηση, ενώ ο παιδίατρος της ήταν κάπως διστακτικός.

Αυτό το απόλυτο ΟΛΑ την έβαλε σε σκέψεις, θεώρησε ότι κάτι κρύβεται πίσω από τέτοιες απόλυτες εισηγήσεις και διέκοψε πλήρως τους εμβολιασμούς (όσους είχαν μείνει), συνταυτιζόμενη και με τη διστακτικότητα του παιδιάτρου. Στη συνέχεια έψαξε το διαδίκτυο, βρήκε τα μύρια όσα για τον HPV και κατέληξε ότι το ένστικτο της σαν μάνα της λέει ότι σωστά πράττει.

Τι θα γίνει μετά την εκτενή συζήτηση; Θα το δούμε.

Η ουσία όμως είναι ότι και εδώ το αντιεμβολιαστικό πνεύμα της μητέρας ωθήθηκε από τους γιατρούς. Ελπίζω κάποτε να το καταλάβουμε εμείς οι γιατροί. Και επ΄ευκαιρία να τονίσω ότι συνεντεύξεις τύπου όπως μια προ ημερών που προσπαθούσε να πείσει για την αναγκαιότητα ενός εμβολίου είναι τόσο εμφανώς κατευθυνόμενες που όλο και κάποιους θα απωθήσουν από το να χορηγούν το εμβόλιο.

Νομίζω ότι ούτε οι οικονομολόγοι είναι αρμόδιοι να μας πληροφορήσουν (και να μας πείσουν) για τα εμβόλια, ούτε οι πληροφορικοί ούτε οι οποιοιδήποτε μη γιατροί. Ξέρετε πόσο αστείο φαντάζει να ακούς διάλεξη για ένα νόσημα από έναν μη γιατρό; Που να παριστάνει και τον γνώστη του νοσήματος, μη δεχόμενος αμφισβητήσεις; Είναι το μεγαλείο της άγνοιας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: