Ιουνίου 01, 2016

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - ΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ;

Έλαβα ένα τηλεφώνημα σε σχέση με τη χθεσινή ανάρτηση. Πρακτικό το ερώτημα του συναδέλφου:

"Τελικά ποιο είναι το καλύτερο δοσολογικό σχήμα για το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο; Και γιατί υπάρχει τέτοια διάσταση μεταξύ των διαφόρων χωρών;"

Διάσταση μεταξύ δοσολογικών σχημάτων υπάρχει και για άλλα εμβόλια. Το πρόβλημα είναι έντονο στον πνευμονιόκοκκο διότι οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν το πιο βραχύ σχήμα (3 δόσεις), ενώ ελάχιστες μόνο το μεγαλύτερο (4 δόσεις).

Το καλύτερο δοσολογικό σχήμα είναι αυτό που δίνει καλύτερα αποτελέσματα, με τις λιγότερες δυνατές δόσεις. 'Ολοι γνωρίζουμε πόσες φορές άλλαξαν στην πορεία του χρόνου τα δοσολογικά σχήματα σε πολλά εμβόλια. Δεν είναι κακό αυτό. Αντίθετα, δείχνει ότι η επιστήμη μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τα εκάστοτε προκύπτοντα δεδομένα. Για το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο υπάρχουν αρκετές μελέτες πλην της αναφερομένης στην προηγούμενη ανάρτηση, που δείχνουν ότι και τα δυο σχήματα είναι ουσιαστικά ισοδύναμα. Λογικά λοιπόν το βραχύ υπερέχει λόγω μεγαλύτερης ευελιξίας και οικονομίας.

Βέβαια, την τελική απόφαση και  την τελική ευθύνη την έχει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο καθένας, όλοι θα πρέπει να ακολουθούμε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.  Ίσως η επιτροπή θα έπρεπε να ενημερώσει εκτενώς και εμπεριστατωμένα γιατί προτιμά το ένα ή το άλλο σχήμα.

Να σημειώσω ότι από 31 χώρες της Ευρώπης που υπάρχουν στοιχεία  (ECDC), μόνον 3  χώρες είναι αυτές που χορηγούν 4 δόσεις: η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τσεχία. Η Γερμανία που είχε και αυτή 4 δόσεις, εφαρμόζει πλέον τώρα τις 3 δόσεις.

Εγώ εκείνο που θα έλεγα είναι ότι η τρίτη δόση της βρεφικής ηλικίας που τυχόν θα αφαιρέσει  η επιτροπή εμβολιασμών (αν αυτή κρίνει), καλό θα ήταν να ενταχθεί σε μια μεγαλύτερη ηλικία, πχ κατά την είσοδο στο δημοτικό ή ακόμη καλύτερα κατά την αποφοίτηση από το δημοτικό. Είναι η φύση του εμβολίου (ή ορθότερα του μικροβίου) τέτοια που θέλει επαναληπτικές δόσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: