Μαΐου 24, 2016

ΑΝΤΙΦΥΜΑΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

Πολύ σωστά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατήργησε τον αντιφυματικό εμβολιασμό από την ηλικία των 6-7 χρόνων. 

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας με θέμα την τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2015, αναφέρονται τα παρακάτω: 

" ...

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και αναφορικά με τον αντιφυματικό εμβολιασμό σε παιδιά το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών τροποποιείται ως εξής:

Η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη γέννηση νεογνών αυξημένου κινδύνου όπως:

  • Νεογνά μεταναστών από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης.
  • Νεογνά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.
  • Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS). 
  • Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης
  • Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δεν συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.
  • Ο εμβολιασμός επίσης συστήνεται σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG. 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν θα διενεργείται πλέον καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στην σχολική ηλικία. 

Η δερμοαντίδραση Mantoux συστήνεται α) σε παιδιά που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας όποτε δοθεί η ευκαιρία β) σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. 

Επισημαίνεται, ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος παιδιάτρου (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, χορήγηση θεραπείας με βιολογικό παράγοντα κλπ).  

Κατά τα λοιπά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των Παιδιών και Εφήβων παραμένει ως έχει. 

..." 


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αγαπητέ κ. Καβαλιώτη,
Παρακολουθώ καθημερινά το blog σας και ως παλιά ειδικευόμενη και μαθήτριά σας, ακολουθώ συνήθως τις συστάσεις και οδηγίες σας, οι οποίες είναι ακόλουθες των διεθνών επιστημονικών συστάσεων και στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία.
Στο θέμα της φυματίωσης μου έχουν δημιουργηθεί κάποια ερωτήματα σχετικά με τις νέες συστάσεις της επιτροπής: 1)Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο μεγάλου μέρους του πληθυσμού και τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων λόγω εξαθλίωσης των κοινωνικών δομών σε ποιά κατηγορία θα εντασσόταν η χώρα μας αναφορικά με το δείκτη διαμόλυνσης; 2)Πώς θα καθορίζεται ομάδα υψηλού κινδύνου ένα νεογγένητο και που θα γίνεται ο εμβολιασμός του; Όλοι θα απευθήνονται σε δημόσιες δομές ή θα πωλείται το BCG αλλά θα συνταγογραφείται μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου;3) ποιά τα κριτήρια υψηλού κινδύνου; καταγωγή, συμβίωση με άτομο που έχει καταγωγή από χώρα με υψηλό ή μέτριο δείκτη διαμόλυνσης ( δηλαδή αν η κυρία που προσέχει ένα βρέφος έχει καταγωγή ή/και πάει συχνά σε χώρα με ψηλό δείκτη διαμόλυνσης το βρέφος θεωρείται υψηλού κινδύνου;) Ίσως είναι απλά τα ερωτήματά αλλά δημιουργούνται όταν δεν γίνεται μαζικός εμβολιασμός για ένα νόσημα που δεν έχει εξαλειφθεί! Για την ηλικία του εμβολιασμού θα συμφωνήσω μαζί σας αν και το εμβόλιο BCG σε νεογγέννητο είναι επώδυνο!!! Να είστε πάντα καλά και να μας διδάσκετε!

Με σεβασμό,

Ηλιάνα Παπαδοπούλου

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ευχαριστώ κ. Παπαδοπούλου για τα καλά σας λόγια. Οι ερωτήσεις σας δεν είναι απλές. Είναι πολύ πρακτικές.

Στην πρώτη ερώτηση, πρέπει να ενεργοποιηθεί επιδημιολογικά το ΚΕΕΛΠΝΟ και να καθορίσει την κατηγορία σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Θυμηθείτε κάτι. Οι περίπου 50.000 πρόσφυγες ή μετανάστες λίγο δύσκολο να φύγουν από τη χώρα μας.
Στη δεύτερη ερώτηση, οι δημόσιες δομές "υπάρχουν", όσο βέβαια υπάρχουν. Νομίζω όμως ότι ο παιδίατρος μπορεί να προμηθευθεί απευθείας το εμβόλιο από το Παστέρ.
Στην τρίτη ερώτηση, δύσκολη η απάντηση. Έχετε δίκιο. Το πρόβλημα θα το αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες και όντως τέτοια άτομα με συχνά ταξίδια (άρα εν δυνάμει επικίνδυνα) θα υπάρχουν.

Ή θα πρέπει λοιπόν να γενικευθεί ο εμβολιασμός των νεογνών ή θα πρέπει να δρα κατ΄εκτίμηση ο παιδίατρος. θα πω πως δεν πιστεύω ότι ο εμβολιασμός των νεογνών θα παρέξει κάποια σημαντική προστασία, μια και το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι γενικά μειονεκτικό. Τώρα αν η όποια προστασία δικαιολογεί τη μαζική εφαρμογή (σε βρεφική πάντα ηλικία), αυτό θα το κρίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.