Μαρτίου 04, 2016

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ

Παρόλο που είμαστε στο τέλος της περιόδου γρίπης, τέθηκε η εξής ερώτηση: "μπορεί να χορηγηθεί την ίδια μέρα συγχρόνως εμβόλιο γρίπης και εμβόλιο πνευμονιοκοκκου;"

Η απάντηση είναι μονολεκτική: Όχι.

Γιατί;

1. Η σύγχρονη χορήγηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη αντισωματική απάντηση σε ορισμένα αντιγόνα-στελέχη του πνευμονιοκόκκου. Αυτό αναφέρεται και στο spc του εμβολίου. Ωστόσο, παλαιότερα το marketing επέμενε ότι δεν ενοχλει η σύγχρονη χορήγηση. Έχω την αίσθηση ότι το παράδοξο αυτό έγινε αντιληπτό από το marketing και έχει σταματήσει η υποστήριξη του.
2. Δεν βλέπω την ανάγκη να γίνονται συγχρόνως τα δυο αυτά εμβόλια. Δεν υπάρχει άραγε χρόνος; Το της γρίπης γίνεται ετησίως, συνήθως το Νοέμβριο. Τι πειράζει να γίνει το πνευμονιοκοκκικό 13δυναμο τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Απαξ χορηγείται αυτό. Και στη συνέχεια μετά μήνες θα χορηγηθεί το 23δυναμο πνευμονιοκοκκικό, άπαξ και αυτό.
3. Γιατί λοιπόν να ληφθούν συγχρόνως; Δυο εμβόλια που από τη φύση τους δεν έχουν καλή αποτελεσματικότητα και χορηγούνται σε άτομα που πιθανόν λόγω ηλικίας μπορεί να έχουν όχι τόσο καλή αντισωματική απάντηση. Εμείς θα πάμε να τη μειώσουμε ακόμη παραπάνω;

Το θέμα αυτό το έχω θίξει εδώ και πολύ καιρό, και γραπτά και προφορικά. Άλλη μία υπόμνηση δεν πειράζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: