Μαρτίου 02, 2016

ΚΟΛΠΙΚΑ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

Υπάρχει τελευταία μία τάση, ιδιαίτερα στη Βρετανία, να εφαρμόζεται το λεγόμενο 'vaginal seeding' ή 'microbirthing' σε νεογνά που γεννιούνται με καισαρική τομή. 
Τι ακριβώς είναι αυτό; Δύσκολο ίσως να αποδοθούν οι όροι στα ελληνικά. Με απλές έννοιες αυτό ανάγεται στην όλο και περισσότερο αναγνωριζόμενη ανάγκη και σπουδαιότητα του μικροβιώματος.  Τα παιδιά που γεννιούνται φυσιολογικά (κολπικά) προσλαμβάνουν χλωρίδα από τον κόλπο της μητέρας, η οποία είναι εξαιρετικά απαραίτητη για τη δημιουργία του δικού τους μικροβιώματος. Τα παιδιά όμως που γεννιούνται με καισαρική δεν έχουν τέτοια δυνατότητα ή ευκαιρία. 
Σκέφτηκαν, λοιπόν, κάποιοι γιατροί να πάρουν επιχρίσματα από τα κολπικά υγρά της μητέρας και να επαλείψουν με αυτά το νεογνό ευθύς ως γεννηθεί. Επαλείφουν το στόμα, τα μάτια, το πρόσωπο και το δέρμα. Πιστεύουν ότι έτσι αποκτάται ικανή χλωρίδα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του μικροβιώματος ειδικά του εντέρου και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, τροφικών αλλεργιών κλπ. 
Αυτή είναι η μία πλευρά. Υπάρχει και η αντίθετη όμως. Άλλοι επιστήμονες αντιδρούν λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενέργεια αυτή θα έχει οφέλη.Ίσως μάλιστα είναι επικίνδυνη διότι εκθέτει το νεογνό σε μικρόβια. Και τονίζουν ότι δεν μπορούν με τα σημερινά δεδομένα οι επιστήμονες να υποστηρίξουν τη μέθοδο αυτή και να την εισηγηθούν. Οι αντιδρώντες μάλιστα λέγουν ότι ο θηλασμός και η μη χρήση αντιβιοτικών στα νεογνά είναι ίσως πιο σημαντικά από τη μεταφορά στο νεογνό κολπικών υγρών.

BMJ 2016;352:i1095
BMJ 2016;352:i227

Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα πιο είναι σωστότερο. Θα έλεγα όμως ότι είναι μια ακόμη απόδειξη της γνωστής διαμάχης των επιστημόνων στην πορεία των αιώνων. Δύσκολα γίνονται αποδεκτές νέες ή τολμηρές ή καινοτόμες ιδέες. Πολύ δύσκολα. Πολλά τα παραδείγματα. Ας θυμηθούμε την αντίδραση από την πρώτη στιγμή στους εμβολιασμούς. Που απεδείχθησαν ως η μεγαλύτερη παρέμβαση στη δημόσια υγεία. Ας θυμηθούμε την μεγάλη αντίδραση και την απαξίωση που υπέστη ο Semmelweis, o πρωτοπόρος της αντισηψίας, που κατέληξε σε ψυχιατρείο και που η εργασία του αναγνωρίσθηκε χρόνια μετά θάνατον. Και τι είπε ο άνθρωπος; Πλένετε τα χέρια σας. Τόσο απλό. Αυτό που σήμερα όλοι το θεωρούμε σαν το Νο 1 μέτρο πρόληψης των λοιμώξεων. Τότε όμως οι παντογνώστες τον κατασπάραξαν.

Φυσικά δεν συγκρίνω τις δυο αυτές παρεμβάσεις της ιατρικής με την ενέργεια του συζητούμενου άρθρου αλλά η ουσία είναι μία. Η αντίδραση είναι αντίδραση σε όποιο βαθμό κι αν επιτελείται. Όπως η κλοπή είναι κλοπή ανεξαρτήτως ποσού. Είτε 1 Ε είτε 1000000 Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: