Φεβρουαρίου 09, 2016

ΠΕΡΙ ΓΡΙΠΗΣ ... ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Άρχισαν πάλι τα ΜΜΕ και οι ειδήμονες να ομιλούν τρομολαγνικά για τη γρίπη. Διαβάστε:

PROTO THEMA S.A. Διπλασιάστηκαν τα θύματα της γρίπης μέσα σε μια εβδομάδα - Στους 60 οι νεκροί

Ανεβαίνει με δραματικό ρυθμό το κύμα της γρίπης. Άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 60.
Μέσα σε μία εβδομάδα οι νεκροί εξαιτίας της γρίπης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί: την περασμένη Δευτέρα 34 θάνατοι και σήμερα 60. 
Κατά τους ειδικούς, η κορύφωση της γρίπης αναμένεται τις επόμενες δυο εβδομάδες.
Ανάμεσα στα θύματα των τελευταίων δύο ημερών υπάρχει κι ένα μωρό που νοσηλευόταν στο... Η  εφετινή, λεγόμενη και πανδημική, λόγω του ότι κυριαρχεί ο ιός Α(Η1Ν1) που είχε κυριαρχήσει το 2009 σε παγκόσμιο επίπεδο, γρίπη έχει πλήξει με σφοδρότητα τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 χρόνων καθώς και μωρά, παιδιά και εφήβους. Συνολικά, μέχρι και σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 16 ανήλικοι, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν καταλήξει.
Ένας στους τέσσερις με γρίπη στην Εντατική πεθαίνει. 
Στο κόκκινο βρίσκεται η ζήτηση κρεβατιών σε ΜΕΘ (και) λόγω της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 112 ασθενείς, με βαριές επιπλοκές από την εποχική γρίπη. Συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 252 άτομα των οποίων η βαριά νόσηση επέβαλλε την εισαγωγή σε Εντατική, με τους 65 εξ αυτών να είναι απολύτως υγιείς και να μην συγκαταλέγονται σε ομάδα υψηλού κινδύνοιυ.
Από τους 252 ασθενείς, οι 60 έχουν καταλήξει. Μ’ άλλα λόγια, ένας στους τέσσερις που εισάγεται σε ΜΕΘ καταλήγει.
Επίσης, τα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψγη. μόλις δύο είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

--------------------------------------

Άκουσα επίσης έναν καθηγητή να λέγει στο ραδιόφωνο: 

Το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όρια του. Καταρρέει λόγω γρίπης. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έστω και τώρα. Προλαβαίνουν, διότι έχουμε ακόμη χρόνο για κορύφωση της γρίπης.

---------------------

Σχόλιο:

1. Δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα, πόσοι ήσαν πρότερα υγιείς μεταξύ αυτών που κατέληξαν. Διότι τα υποκείμενα νοσήματα είναι αυτά που επιβαρύνουν την κατάσταση.
2. Ουδείς ομολογεί ότι αν εισαχθεί κάποιος σε εντατική για οποιοδήποτε λόγο (και όχι μόνο για γρίπη) έχει κίνδυνο να καταλήξει, σε αναλογία μεγαλύτερη από το 1 στους 4 που λένε για τη γρίπη.
3. Εμπειρος κλινικός γιατρός έλεγε ότι και τελείως υγιής να είσαι, αν παραμείνεις στην εντατική για λίγες ημέρες έχεις σε μεγάλο ποσοστό κίνδυνο μοιραίας έκβασης. Ίσως υπερβολή, αλλά δυστυχώς η θνητότητα στις μονάδες εντατικής νοσηλείας είναι υψηλή και δεν οφείλεται πάντα σ΄ αυτό καθαυτό το νόσημα του ασθενούς.
4. Ο καθηγητής υπερβάλλει επίσης. Το ΕΣΥ δεν καταρρέει λόγω γρίπης. Έχει καταρρεύσει προ πολλού. Για άλλους λόγους που όλοι τους γνωρίζουν μα δεν τους συζητούν.
5. Γιατί ομιλούν για μαζικό εμβολιασμό (κάτι που είναι αντίθετο με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών που μιλά για επιλεκτικό εμβολιασμό) και όχι για εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου; Μάλιστα μερικοί ισχυρίζονται ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου, πρέπει να εμβολιάζονται. Αυτό δεν είναι ανατροπή του εθνικού προγράμματος, που σε άλλες περιπτώσεις το υπερασπίζονται φανατικά;
6. Η μεγάλη απορία μου (και πολλών άλλων φυσικά) είναι γιατί ο πληθυσμός αρνήθηκε τον εμβολιασμό κατά της γρίπης (πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη). Και κυρίως γιατί ο ιατρικός κόσμος (για την ακρίβεια ο υγιειονομικός κόσμος) αρνείται να εμβολιασθεί;  Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Είναι διεθνές το πρόβλημα. Ας ερμηνεύσουν οι αρμόδιοι το φαινόμενο αυτό κι έπειτα ας μιλήσουν για συνέπειες, εντατικές κλπ. Και μη πει κανείς ότι φταίει το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Θα είναι αστεία δικαιολογία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: