Νοεμβρίου 27, 2015

ΥΠΕΡΔΙΑΓΝΩΣΗ

Μία τεκμηριωμένη και πολύ ειλικρινής ομιλία που έγινε στο Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο (21-22/11/2015) είχε θέμα την υπερδιάγνωση. Ο συνάδελφος παρέθεσε στοιχεία που μπορεί να  είναι  γνωστά σε όσους παρακολουθούν ευρύτερα τη βιβλιογραφία, δεν αναλύονται όμως ή δεν συνδυάζονται συνολικά από το πλήθος των ιατρών.

Το "τραγικό" θα έλεγα, συμπέρασμα είναι ότι όλο και περισσότερο ο άνθρωπος γίνεται σκλάβος των φαρμάκων, και όλο και περισσότερο γίνεται έρμαιο των πολυάριθμων "διαγνωστικών" εξετάσεων. Χωρίς όλα αυτά να έχουν κάποια σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία. Όπως τουλάχιστον δείχνει η πράξη και οι διάφορες μελέτες ανεξάρτητων ερευνητών.

Λυπηρό το φαινόμενο, αλλά δεν είναι πιο λυπηρό το ότι αν συνεχίσει το κακό, σε λίγα χρόνια όλα τα παιδιά (και όλες ουσιαστικά οι ηλικίες) θα έχουν σύμφωνα με τα θεσμοθετούμενα κριτήρια προδιαβήτη, υπέρταση, χοληστεριναιμία και άλλα πολλά; Όλο και πιο κάτω τα όρια για πλείστες όσες καταστάσεις. 

Τραβηγμένο το παράδειγμα αλλά μπορεί να γίνει αληθινό αν δεν ξεσηκωθεί ο ιατρικός κόσμος και δεν περιορίσει την ανεξέλεγκτη δράση των επιτροπών που θέτουν τα περίφημα "guidelines".



Δεν υπάρχουν σχόλια: