Αυγούστου 02, 2015

ΑΦΡΙΚΗ: ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Γνωστό ότι η Αφρική  - ιδιαίτερα η υποΣαχάρια περιοχή - μαστίζεται από μηνιγγίτιδα ειδικά μηνιγγιτιδοκοκκική. Πριν χρόνια το 80% των περιπτώσεων οφειλόταν στην οροομάδα Α. Μαζικός εμβολιασμός όμως (δόθηκαν 220.00.000 δόσεις μονοδύναμου εμβολίου μηνιγγιτιδοκόκκου Α) οδήγησε σε ύφεση του αιτίου αυτού. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να επικρατεί η οροομάδα C (η φύση απεχθάνεται τα κενά). Πρόσφατα πλήγηκε η Νιγηρία που πιστεύεται ότι το επόμενο έτος θα παρουσιάσει μεγάλη επιδημία.

Πού είναι ο πρόβλημα; Τα εμβόλια. Αναζητούνται εναγωνίως 5.000.000 δόσεις που πρέπει να δοθούν πριν τον Ιανουάριο οπότε αρχίζει εκεί η εποχή της μηνιγγίτιδας. Εμβόλια υπάρχουν στη διεθνή αγορά. Όμως η καλύτερη τιμή που βρήκαν οι κρατικοί φορείς είναι 20 USD ανά δόση. Αν σκεφθεί κανείς ότι το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Α παρασκευαζόταν στην Ινδία και στοίχιζε μόλις 50 ΛΕΠΤΑ η δόση, καταλαβαίνει ότι η διαφορά είναι τεράστια. Οι φορείς ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες προτιμούν τη διάθεση των εμβολίων σε πλούσιες χώρες όπου κοστολογούν έως και 100 USD τη δόση.

ProMed 02-08-2015


Αυτά λέει το ProMed και επιβεβαιώνει έτσι το γνωστό πλέον ότι τα εμβόλια είναι άριστα αλλά πιο άριστο θα ήταν να μπορούν να φθάνουν εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Μακάρι να ευασισθητοποιηθούν εταιρείες και οργανισμοί και να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας αυτής και, γιατί όχι; , και άλλων χωρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: