Μαρτίου 21, 2015

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - ΜΕΛΕΤΗ CAPITA

Δημοσιεύθηκε στο N Engl J Med 19-3-2015,  η μελέτη CAPITA που αφορά το συζευγμένο πολυσακχαριδικό εμβόλιο Prevenar 13. Πρόκειται για μεγάλη μελέτη που περιέλαβε 84.496 ενήλικες 65 χρόνων και άνω με στόχο την εκτίμηση της δυνατότητας του Prevenar13  να προφυλάξει από πρώτο επεισόδιο πνευμονίας της κοινότητας που οφειλόταν σε στελέχη του εμβολίου, μη βακτηριαιμικής και μη διεισδυτικής πνευμονίας της κοινότητας, και διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν: 45.6% προστασία από πνευμονία οφειλόμενη σε στελέχη του εμβολίου, 45% αποτελεσματικότητα σε μη βακτηριαιμική και μη διεισδυτική πνευμονία της κοινότητας και 75% σε διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο.

Η προστασία αφορούσε όλη τη διάρκεια της μελέτης (4 χρόνια).

Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι το Prevenar13 ήταν αποτελεσματικό στην προστασία από στελέχη του εμβολίου (πνευμονία και διεισδυτική νόσος) αλλά μη αποτελεσματικό στην προστασία από πνευμονία οπιοασδήποτε αιτιολογίας.

Ν Engl J Med 2015, 372: 1114-1125


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον για μένα άρθρο. Προ ετών είχα κάνει το εμβόλιο. Μήπως όμως δεν έπρεπε;. Είχα ρωτήσει γνωστούς μου γιατρούς που ταλαντευόντουσαν, είχα διαβάσει κι ένα άρθρο συναδέλφου σας (Κ. Καρύδης, λοιμωξιολόγος - Οκτώβριος 2012 - Μedispin) που έλεγε ότι αν κάνει κάποιος 1 δόση prevenar13 προφυλάσσεται ισοβίως από την πνευμονία είτε είναι 50, 60, 70, 80 κλπ ετών. Στην αρχή δυσπίστησα. Μετά διάβασα το ίδιο θέμα σε μια εφημερίδα από τον ίδιον μάλλον.
Τώρα διαπιστώνω ότι η προστασία είναι μικρή και η διάρκεια της ακόμη πιο μικρή. Το άρθρο σας μιλάει μάλιστα για ηλικίες πάνω από 65 ετών.
Μήπως πρέπei να επαναλάβω το εμβόλιο;
Συγγνώμην που θα το πώ, καλή η προστασία από τα εμβόλια, από τους γιατρούς ποιος μας προφυλάσσει;

Δ. Δημητριάδης
Υγιειονομικός (HCW)

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κον Δημητριάδη,

Η μελέτη που αναφέρω είναι η επίσημη μελέτη της παραγωγού εταιρείας. Παρόλα αυτά δεν είναι ευνοϊκή για το εμβόλιο. Είναι όμως τωρινή. Ο αγαπητός και πολύ καλός συνάδελφος προφανώς μιλούσε με δεδομένα εκείνης της περιόδου.
Πάντως δεν πειράζει που κάνατε το εμβόλιο. Είναι ασφαλές εμβόλιο. Αν όμως για κάποιο λόγο θέλετε περαιτέρω προστασία, εμβολιαστείτε και με το 23δυναμο απλό πολυσακχαριδικό εμβόλιο. Για το 13δύναμο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συστάσεις για επανάληψη της δόσεως.
Τώρα για το τελευταίο σχόλιο σας, τι να πω; Ο Θεός. Η τελική καταφυγή όλων των ανθρώπων.