Μαρτίου 16, 2015

ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο ομιλητής στη μια διαφάνεια έλεγε: "Καταργήθηκε αυτή η δόση εμβολίου (μηνιγγιτιδόκκος) διότι δεν υπάρχει πλέον το νόσημα και δεν έχει επίπτωση στον πληθυσμό".

Προς το τέλος της ομιλίας είχε διαφάνειες που έλεγαν ότι δεν πρέπει να καταργούμε τα εμβόλια παρά το ότι τα νοσήματα δεν υπάρχουν διότι θα επανακάμψουν οι λοιμώξεις.

Ωραία αυτοαναίρεση.

Φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει για τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Που δεν θα επανακάμψει πλέον.

Ερώτηση:  "γιατί δεν μειώνονται και οι δόσεις του αιμοφίλου, μια και έχουμε να δούμε μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο κάτι δεκαετίες;"

Ο ομιλητής απλά δεν απάντησε και κοιτούσε απορημένα.

Ερώτηση: "Γιατι η ΕΠΕ προτείνει εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου που δεν το προτείνει η Επιτροπή Εμβολιασμών;"

Απάντηση ομιλητή:  "Δεν ξέρω, εγώ μειοψήφησα." (αυτό δεν απαντά στο ερώτημα φυσικά).

Σε νέα ερώτηση ότι μέλος της επιτροπής δηλώνει εγγράφως πως η απόφαση μη έγκρισης του εμβολίου ήταν ομόφωνη, ακούστε απάντηση.

- δεν γνωρίζω το κείμενο αυτό, ποιος το είπε, ποιος είναι αυτός;

Και όταν ειπώθηκε το όνομα τού μέλους της επιτροπής, ο ομιλητής σιώπησε, ο δε προεδρεύων είπε την εξής απίστευτη ατάκα:

Οι απόψεις σ ' ενα κείμενο απηχούν  τον συγγραφέα μόνον.

Δηλ. μέλος της επιτροπής πιστεύει ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ άλλο μέλος πιστεύει ότι υπήρξαν μειοψηφήσαντες.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μετά φταίει ο κόσμος για το αντιεμβολιαστικό κίνημα και όχι εμείς οι γιατροί με τα λεγόμενα και τα πραττόμενα μας  (ας με συγχωρήσει ο φιλολογίζων φίλος μου για τη λέξη - δεν μπορούμε όλοι να τα γνωρίζουμε όλα. Και φιλολογία και γρίπη και μηνιγγίτιδα και ηπατίτιδα κλπ. Λίγοι και ...χαρισματικοί οι γνώστες όλων).



4 σχόλια:

Γεώργιος Χαρίτος είπε...

Κύριε Καβαλιώτη,ήμουν παρόν στο εν λόγω συνέδριο και παρά την πίεση που ασκήσατε (και που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους) είναι προφανές ότι δεν λάβαμε απαντήσεις, παρά μόνον υπεκφυγές. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση (και ειλικρινά ελπίζω να σφάλλω) ότι η επιτροπή λειτουργεί σαν μια κλειστή σέχτα με κανόνες Ομερτά και μυστικοπάθειας. Θα ήλπιζα μόνον να δημοσιευόντουσαν τα πρακτικά της συνεδριάσεως της, ιδίως σε "κρίσιμες" στιγμές της.

Δεν μπορώ παρά "συναινετικά" να καταλήξω στο να εφαρμόζουμε με συνέπεια το εθνικό πρόγραμμα, ακόμη και σε περιστάσεις που διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Τουλάχιστον κρατούμε μια συντεταγμένη γραμμή και δεν τροφοδοτούμε με καύσιμο την μηχανή του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Βάσει αυτής της λογικής θα βάλουμε "στον πάγο" το Bexsero, υπό την έννοια ότι δεν εμπεριέχεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Θα ήθελα την θέση σας. Σας ευχαριστώ πολύ

παιδίατροι_θεσσαλονίκης είπε...


Στη σελίδα 153 των πρακτικών του 11ου Ετήσιου Σεμιναρίου Παιδιατρικής της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αλιεύσαμε και αντιγράψαμε το πρακτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το Bexsero.Την αντιγράφουμε και σας τη μεταφέρουμε:
««Το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β (το οποίο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ) φαίνεται, σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, ότι προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές. Στη χώρα μας, στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή. Επισημαίνεται ότι ακόμα και σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου δεν έχει εφαρμοστεί ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β μαζικά με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Συνεκτιμώντας τα ανωτέρω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ομόφωνα αποφάσισε ότι στην παρούσα φάση, δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών».

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κον Γ. Χαρίτο,

1. Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε συνάδελφε.
2. Για να πάρετε απαντήσεις πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις και δη αξιόπιστες και φυσικά ο ομιλητής να κατέχει το θέμα.
3. Ως προς την επιτροπή απλά θα πω ότι έχω στα χέρια μου (όπως και άλλοι φαντάζομαι που θα το ψάξουν) ένα αρχείο 150 σελίδων που αφορά συνεδρίαση της ΑCIP των ΗΠΑ. Είναι η αντίστοιχη με τη δική μας επιτροπή. Αναφέρονται πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης, τι είπε ο καθένας, πως το αιτιολόγησε, τι ψήφισε κλπ κλπ. Όλα φανερά. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Εδώ όλα κρυφά. Και επειδή είναι κρυφά, ψεύδονται κιόλας. "εγώ μειοψήφησα" λέει! Το είπε κι άλλος σε κατ ιδίαν συζήτηση πριν το βιβλίο. Ντροπή καμμία.
4. Με ρωτάτε για τη θέση μου. Ουσιαστικά οφείλω να συμφωνήσω, όσες επιφυλάξεις κι αν υπάρχουν, όπως λέτε. Όποτε μιλάω για εμβολιαστικό πρόγραμμα όλοι μού λένε: προσοχή πρέπει να τηρούμε το πρόγραμμα εμβολίων. Συντεταγμένοι λοιπόν.
5. Προσέξτε όμως. Πολλά από τα μέλη σε κατ ιδίαν συζητήσεις λένε ότι στα ιατρεία τους χορηγούν το εμβόλιο. Αυτό κι αν δεν είναι ανηθικότητα. Απαγορεύουν σ΄ εσάς να κάνετε το εμβόλιο αλλά αυτοί το χορηγούν. Και φαίνονται και πρωτοπόροι και καλοί γιατροί. Και πάλι ντροπή καμμία.
6. Με βάση το τελευταίο, μήπως πρέπει να πούμε "φωτιά και μπούρμπουλη" στο πρόγραμμα και να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει; Δεν είναι πρέπον αλλά βλέπετε οι άλλοι να κάνουν τα πρέποντα;
7. Για μια ακόμη φορά θα ρωτήσω: Ποιος φταίει για το αντιεμβολιαστικό κίνημα; Ο απλός κόσμος;

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Παιδίατροι Θεσσαλονίκης

Συνάδελφοι, ευχαριστώ πολύ για το κείμενο. Σωστά είχε το θάρρος και έγραψε περί ομοφωνίας η συγγραφέας. Πρόλαβε όσους θα εκτίθεντο με τη δήθεν μειοψηφία.

Θα επιθυμούσα να έχω όλο το κείμενο της συγκεκριμένης ομιλίας, αν είναι δυνατόν.