Μαρτίου 04, 2015

ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ Β (ΚΑΙ ΠΑΛΙ)

Απάντηση σε σχόλιο συναδέλφου σε προηγούμενη ανάρτηση

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ BEXSERO. EΡΧΕΤΑΙ ΟΜΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΑ. ΒΑΣΕΙ ΠΟΙΑΣ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ; Ο ΜΑΧΙΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ; ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΑΛΗΝΗ ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΟΥ-ΣΤΑΜΑΤΟΥΔΗ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 --------------------------

Σωστή η ερώτηση. Είναι κάτι που ρωτούν οι πάντες.

Πρώτη φορά νομίζω γίνεται στη χώρα μας αυτό: να λέει άλλα η Επιτροπή Εμβολιασμών και άλλα η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (ο πρόεδρος είναι μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών). 

Το κακό είναι ότι η επιτροπή δεν ανακοίνωσε τους λόγους που δεν το ενέκρινε για το πρόγραμμα. Θα επαναλάβω ότι η μυστικοπάθεια είναι εις βάρος της επιτροπής, η οποία όφειλε να δώσει τα πρακτικά και το σκεπτικό για οποιαδήποτε ενέργεια και μεταβολή γίνεται στο πρόγραμμα. Είναι προσβλητικό για τους 3000 πιδιάτρους της χώρας να απαξιώνονται έτσι και να μην έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να κινούνται σωστά στα ιατρεία τους.

Οι Άγγλοι είναι σαφείς: είναι ακριβό, δεν το χορηγούμε. Οι Αμερικάνοι επίσης σαφείς: έχουμε λίγα περιστατικά, δεν το χορηγούμε τουλάχιστον προς το παρόν. Το ίδιο περίπου και σε άλλες χώρες.

Η απάντηση μου:
1. Ο παιδίατρος οφείλει να ακολουθεί το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.
2. Η συχνότητα του νοσήματος είναι πολύ μικρή, όμως με κάποια θνητότητα (μικρό ποσοστό). Θνητότητα: 2 θάνατοι το 2013 από ΜenB (Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας - μιλά για 3 θανάτους από βεβαιωμένες μηνιγγίτιδες, στον πίνακα έχει 2).
3. Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας μιλούν για 60-70 περίπου συνολικά κρούσματα μηνιγγίτιδας σε όλες τις ηλικίες. Τα μισά είναι στην παιδική ηλικία. Όμως και εκεί δεν είναι σαφής ο διαχωρισμός. Υπάρχει ομάδα μικρότερη του έτους έως 4 ετών, κάτι που είναι μεγάλη διακύμανση. Γνωρίζουμε ότι η δοσολογία του εμβολίου είναι διαφορετική σε κ΄'ατω του έτους, άνω του έτους και άνω των 2 ετών. 
3. Στην πράξη, ένα εμβόλιο για νόσο που έχει θνητότητα, καλό είναι να χορηγείται, όταν μάλιστα υπάρχουν εμβόλια στο πρόγραμμα για νοσήματα με μηδενική θνητότητα.
4. Ενημερώνετε λοιπόν τους γονείς, λέτε ότι δεν περιλαμβάνεται το εμβόλιο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και όποιος έχει χρήματα το κάνει, όποιος όχι, απλά περιμένει.

  

2 σχόλια:

Σταμπουλίδης Κώστας είπε...

κε Καβαλιώτη, αφού σας ευχαριστήσω όχι μόνο για τις χρήσιμες πληροφορίες που αναρτάτε αλλά και για τη διαθεσή σας για ενημέρωση, θα μου επιτρέψετε να επεκτείνω τον προβληματισμό για το συγκεκριμένο εμβόλιο:

Όπως θα γνωρίζετε ίσως νωρίτερα από τον καθένας μας, στο συνοδευτικό έντυπο του συγκεκριμένου εμβολίου αναγράφεται οτι το παρόν εμβόλιο τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση και οτι θα πρέπει να ενημερωθεί η εταιρεία για τυχόν μη καταγεγραμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ανωτέρω από όσο θυμάμαι δεν είναι η ακριβής διατύπωση που υπάρχει στο έντυπο αλλά νομίζω είναι αρκέτα κοντά στο πνεύμα της.

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι κατα πόσο είμαι καλυμένος για τυχόν άγνωστη ανεπιθύμητη ενέργεια στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα συμβεί ενώ εγώ προτεινα στο γονέα και χορήγησα εμβόλιο που η εθνική επιτροπή του κράτους μου δεν έχει εγκρίνει.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κ. Σταμπουλίδη,

Έχω απαντήσει και παλαιότερα σε παρόμοια ερώτηση. Το εμβόλιο έχει άδεια κυκλοφορίας. Άρα μπορεί να το χορηγήσει κάποιος. Φυσικά αν κάτι συμβεί το ότι δεν το συστήνει η επιτροπή ίσως είναι ένας παράγοντας. Σύμφωνα όμως με σκεπτικό που αναλύθηκε σε πρόσφατο σεμινάριο στην Αθήνα από μέλος της επιτροπής εμβολιασμών, η επιτροπή το απέκλεισε επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν διακιολογούν τη χρήση του. Είναι δηλ. λίγα τα περιστατικά. Όχι ότι δεν είναι ασφαλές.

Η ουσία είναι να μην τύχει η ανεπιθύμητη ενέργεια.

Να σημειώσω ότι μ΄ ενδιαφέρει πραγματικά το σκεπτικό όταν θα βάλουν το εμβόλιο στο πρόγραμμα (και ίσως είναι πιο σύντομα από ότι νομίζουμε). Θα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά άραγε;