Ιανουαρίου 20, 2015

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μια και δεν κυκλοφόρησε ακόμη εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών θα επαναλάβω κάποιες προτάσεις μου για επικαιροποίηση και ευελιξία του υφιστάμενου από το 2011 προγράμματος.
Οι προτάσεις αυτές είχαν γραφτεί στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2013, και στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2014 της ηλεκτρονικής έκδοσης "ΛΟΙΜΩΞΗ". Συμπληρώνουμε περαιτέρω εδώ.
Οι προτάσεις του 2013 μάλιστα είχαν ανακοινωθεί και τον Οκτώβριο 2013 στο Σεμινάριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων στην Αθήνα (παρεπιπτόντως: τότε είχα επισύρει την μήνιν ορισμένων συναδέλφων για τις προτάσεις αυτές).
Με βάση τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, και με βάση επιστημονικά δεδομένα (και τότε και τώρα) οι προτάσεις αυτές νομίζω θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

  • Αφαίρεση μίας δόσης του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου από τη βρεφική ηλικία (2+1 αντί 3+1). Η αντίρρηση κάποιων σ΄ αυτή την πρόταση είναι ότι εδώ έχουμε διαφορετική επιδημιολογία από τις άλλες χώρες, χωρίς όμως να μας εξηγούν σε τι συνίσταται η διαφορετικότητα αυτή. Θα μπορούσε να προστεθεί η δόση αυτή στην εφηβεία όπου ούτως ή άλλως συστήνεται ο εμβολιασμός εφήβων - ενηλίκων. Η προσθήκη δόσης βοηθά στην καλύτερη κάλυψη των παιδιών-ενηλίκων για το παθογόνο.
  • Κατάργηση των δόσεων μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου C σε βρέφη κάτω του έτους. Χορήγηση μόνο 1 δόσης μετά το έτος και μίας αναμνηστικής στην αρχή της εφηβείας. Θα μπορούσε να συζητηθεί και 1 δόση κατά την είσοδο στο δημοτικό σχολείο. Στα πολυσακχαριδικά εμβόλια (απλά ή συζευγμένα) καλύτερες είναι οι επαναλήψεις παρά οι αρχικές πολλές δόσεις.
  • Απόσυρση του εμβολίου της ηπατίτιδας Α ή χορήγηση του μόνο σε ειδικές ομάδες και συνθήκες.
  • Προσθήκη μία δόσης MMR (τρίτη δόση) στην εφηβική ηλικία. Είναι αναγκαιότητα που προκύπτει από το παρωτιδικό στέλεχος. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι δύο δόσεις δεν προστατεύουν επαρκώς από το νόσημα, με αποτέλεσμα σε περιόδους επιδημίας να νοσούν άτομα εμβολιασμένα και με τις 2 δόσεις.
  • Aφαίρεση μιάς δόσης εμβολίου HPVκαι εφαρμογή του σχήματος 2 δόσεων.Χορήγηση του εμβολίου στη μικρότερη δυνατή ηλικία.
  • Το εμβόλιο του μηνιγγιτιδοκόκκου Β δεν περιλαμβάνεται στο τρέχον (παλαιό) πρόγραμμα. Ωστόσο: παρά τη σπανιότητα τής νόσου σήμερα, η λοίμωξη είναι σοβαρή. Με δεδομένη όμως την οικονομική συγκυρία και την υψηλή τιμή του εμβολίου θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης με τροποποιημένο δοσολογικό σχήμα. Δηλ. μετά τον 12ο μήνα ζωής, σε 2 μόνο δόσεις. Προϋποθέτουμε ότι θα υπάρχει υψηλή κάλυψη. Πιστεύω ότι μελλοντικά το εμβόλιο αυτό θα χρειαστεί επαναληπτική δόση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: