Δεκεμβρίου 07, 2014

ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

Στην εφημερίδα "Ημερησία" σήμερα (7-12-14) υπάρχει άρθρο που εξετάζει το θέμα των πλαστών πτυχίων. Σοκ στην Υγεία: «Επιδημία» πλαστών πτυχίων τινάζει στον αέρα τα νοσοκομεία.

Σε όλους τους τομείς το πλαστό είναι ανήθικο, απαράδεκτο, άθλιο. Φανταστείτε όμως στην ιατρική. Με πλαστό πτυχίο. Και όμως υπάρχουν τέτοιοι γιατροί. Πολλοί θησαυρίζουν κιόλας.  

Το θέμα δεν είναι καινούριο. Αλλά μάλλον έχει πάρει διαστάσεις τώρα με τον έλεγχο των πτυχίων. Και δεν αφορά μόνο μεσαία ή κατώτερα στελέχη. Υπάρχουν υπόνοιες και για μεγαλοτιτλούχους που κατέχουν υψηλές θέσεις χωρίς τα ανάλογα προσόντα.

Από ότι λέει το άρθρο και από ότι συζητείται μεταξύ των ιατρικών κύκλων, το πρόβλημα είναι κυρίως σε προερχόμενους από τις πρώην ανατολικές χώρες.

Όμως το πρόβλημα αφορά και τη χώρα μας. Μια χώρα "ξέφραγο αμπέλι". Χωρίς ελέγχους, χωρίς τάξη, χωρίς εφαρμογή των νόμων. Ό,τι δηλώσεις είσαι σ΄ αυτή τη χώρα. Έχεις,  δεν έχεις χαρτιά. Έχουμε χορτάσει από ειδικούς, εξειδικευμένους, παντογνώστες, expertise (για να το πω και στα αγγλικά  μια και αρέσκονται πολλοί να χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν για τον εαυτό τους).  

"Ωστόσο, ο έλεγχος δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς κάποιες καταγγελίες μπαίνουν στο συρτάρι!" τονίζει η δημοσιογράφος. 
Μα ακριβώς εκεί είναι και το πρόβλημα. Ποιος θα τολμήσει να ακουμπήσει τον "Ελληνάρα" που όλο και κάποιον μπάρμπα θα έχει από πίσω.
"Τα ευρήματα ποικίλλουν, με πιο συχνά αυτά που αφορούν τα «εξαφανισμένα» πτυχία. Ενδεικτικό είναι ότι 250 γιατροί στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής δεν προσκόμισαν το πτυχίο Ιατρικής, αλλά επέλεξαν να καταθέσουν ένα απλό βιογραφικό. Μάλιστα, ένας καρδιολόγος του πρώην ΙΚΑ που πλέον έχει ενταχθεί σε κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Βορειοανατολικής Αττικής αρνήθηκε να προσκομίσει το πτυχίο που υποστηρίζει ότι έχει αποκτήσει από ιταλικό πανεπιστήμιο, καθώς και την αναγνώριση μέσω ΔΙΚΑΤΣΑ." συνεχίζει η δημοσιογράφος.

 Τι να πεις;
Κάποτε είχα χρησιμοποιήσει σε ένα κείμενο μου τον όρο "οι πλαστογράφοι της επιστήμης" εννοώντας εκείνους τους γιατρούς που με ψεύτικα ή αντιγραμμένα στοιχεία παρουσίαζαν εργασίες και μελέτες αυξάνοντας το βιογραφικό τους. Βλέπετε το σύστημα ήταν και θα συνεχίσει να είναι εργασιοκεντρικό. Μόνον ο αριθμός των εργασιών υπολογίζεται. Τίποτε άλλο. 
Που να φανταστώ τότε ότι ο όρος θα αφορούσε κάποτε και τα πτυχία;. Και τι είδους είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν διστάζουν για το χρήμα να "θεραπεύουν" συνανθρώπους τους;
Μέχρι που θα φτάσει η διαφθορά;
Ίσως για όλα αυτά μας άξιζε μια τρόϊκα ή ακόμη καλύτερα δυο τρόϊκες!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: