Νοεμβρίου 13, 2014

ΝΟΣΟΣ KAWASAKI ΚΑΙ 4CMENB ΕΜΒΟΛΙΟ (BEXSERO)

Ρωτήθηκα για το αν το Bexsero προκαλεί ν. Kawasaki.
 
Η νόσος είναι μια σοβαρή αγγειοπάθεια άγνωστης μέχρι στιγμής αιτίας, που εκλύεται από διάφορους παράγοντες ή και λοιμώξεις. Ο κίνδυνος από τη νόσο αφορά την προσβολή κυρίως των καρδιακών αγγείων και τη δημιουργία ανευρυσμάτων.

Το Bexsero είναι ένα νέο εμβόλιο για το οποίο οι πληροφορίες μας στηρίζονται σε προ της κυκλοφορίας του μελέτες αλλά και σε λίγες (προς το παρόν) παρατηρήσεις από την μέχρι τώρα κυκλοφορία του.

Με βάση το Spc του σκευάσματος, η νόσος Kawasaki περιλαμβάνεται στις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. 

Οι σχετικές αναφορές μιλούν για 6 περιστατικά νόσου Kawasaki σε ομάδα εμβολιασθέντων και 1 σε ομάδα ελέγχου.

Rare (these may affect up to 1 in 1,000 people)
- Kawasaki disease which may include symptoms .............    Από το ξενόγλωσσο spc της εταιρείας.


Φυσικά χρειάζεται επαγρύπνηση και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου για να δούμε πέραν της αντιγονικότητας του και την κλινική αποτελεσματικότητα του.

Βέβαια στη χώρα μας ας μην περιμένουμε οποιαδήποτε καταγραφή τυχόν συμβάντων. Ουδέποτε έγινε και ουδέποτε θα γίνει. Όσο θα υπάρχει η νοοτροπία του στυλ  "...και που το ξέρεις ότι είναι από το εμβόλιο"  που υπηρετούν κάποιοι, ποτέ δεν θα γίνει τίποτε. Οπωσδήποτε δεν είναι εύκολο ένας παιδίατρος να αποδείξει κάτι για οποιοδήποτε συμβάν. Όμως αυτό δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να το παρατηρήσει, να το καταγράψει και να αφήσει τους ειδήμονες να αποδείξουν ή όχι τη σχέση. Και βεβαια θα μπορούσε κανείς να απαντήσει σε όποιον εκτοξεύει την παραπάνω φράση: "εσύ που το ξέρεις ότι δεν είναι από το εμβόλιο;"

JAMA. 2012; 307: 573–582
Lancet. 2012; 379: 617–624
Annals of Medicine and Surgery 2013, 2:53-56
www.hc-sc.gc.ca


Δεν υπάρχουν σχόλια: