Νοεμβρίου 01, 2014

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ


Οι  Άγιοι Ανάργυροι είναι επίθετο χριστιανικών αγίων, συνήθως ιατρών που δεν δεχόντουσαν πληρωμή για τις αγαθές πράξεις τους.

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Δυο αδέλφια με καταγωγή από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν ευσεβείς και ενάρετοι, και η μητέρα τους, η Θεοδότη, αφού έμεινε χήρα συνέχισε την ενάρετη ζωή. Με το παράδειγμα της Θεοδότης, οι Άγιοι Ανάργυροι διδάχτηκαν όλες τις αρετές στον μέγιστο βαθμό. Οι Κοσμάς και Δαμιανός σπούδασαν την ιατρική και κατάφερναν, με τη βοήθεια του Θεού, να θεραπεύουν κάθε ασθένεια και νόσο, είτε μακροχρόνια είτε βραχυχρόνια. Δίδασκαν επίσης τον λόγο του Θεού. Οι Kοσμάς και Δαμιανός ονομάστηκαν Ανάργυροι επειδή δεν δέχτηκαν ποτέ πληρωμή για τις ιατρικές υπηρεσίες τους από κανέναν ασθενή. Θεράπευαν αφιλοκερδώς. Γνωστό είναι το θαύμα που έκαναν, πετυχαίνοντας τη μεταμόσχευση ενός ποδιού από νεκρό άτομο, σε έναν άρρωστο με σηψαιμία.


Οι Άγιοι κοιμήθηκαν ειρηνικά το 303 μΧ. Τα λείψανά τους ενταφιάστηκαν στην πόλη Φερεμάν ή Θερεμά.


Σημ.  Πόση αντίθεση με τους ιατρούς του σήμερα. Εντάξει, όχι δωρεάν αλλά όχι  και υπερπλουτισμός ή άγρια εκμετάλλευση!









                     

Η μεταμόσχευση του ποδιού. 
Εικόνα από άγιο τέμπλο του 16ου αι.
Κρατικό μουσείο Βυρτεμβέργης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πάντως το "δωρεάν"στο απολυτικιο τους
αναφέρεται στη θεία δωρεά των ιάσεων
που είχαν λάβει.
ευχαριστώ.
π.κωστας

JOHN KAVALIOTIS είπε...

π. Κώστα
Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Πολύ σωστό. Όμως ανεξάρτητα από αυτό και ασχέτως της εντολής ή όχι περί άνευ αμοιβής εξετάσεων, οι Άγιοι αυτοί εξέταζαν, όπως αναφέρω, δωρεάν τους ασθενείς και δεν λάμβαναν αμοιβή γιατι δεν ήθελαν να λάβουν. Εξάλλου γιαυτό τους δόθηκε ο τίτλο - χαρακτηρισμός "Ανάργυροι".