Οκτωβρίου 22, 2014

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ

Ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό ανακοινώθηκε στο IDWeek 2014, ΗΠΑ.

Κοριτσάκι 13 χρ. με επανειλημμένες λοιμώξεις από ψευδομονάδα, με πολλαπλές λήψεις αντιμικροβιακών, με εντοπισμό λοιμώξεων σε διάφορα σημεία και τελικά με αποικισμό από carbapenemase-producing Klebsiella pneumoniae. Η ασθενής επίσης εμφάνισε και λεμφοϊστιοκύττωση για την οποία λάμβανε και στεροειδή. Με τη διακοπή των αντιμικροβιακών οι λοιμώξεις επανεμφανιζόντουσαν, ενώ η κλεμπσιέλλα ήταν πολυανθεκτική. Μάλιστα μετά κάποια διακοπή αντιβιοτικών, το παθογόνο προκάλεσε σοβαρή οστεομυελίτιδα.

Σ΄αυτό το σημείο αποφασίστηκε η μεταμόσχευση κοπράνων από υγιή δότη. Δύο εβδομάδες μετά τη θεραπεία αυτή, η κλεμπσιέλλα δεν ανιχνευόταν στο έντερο και αυτό παρατηρήθηκε και τους επόμενους 8 μήνες, ενώ πλέον δεν εκδηλώθηκαν βακτηριακές λοιμώξεις στο παιδί.

Η ασθενής τώρα είναι καλά και η λεμφοϊστιοκύττωση σε ύφεση. Το πρόβλημα είναι η θεραπεία των επιπλοκών των προηγούμενων λοιμώξεων (πχ ορθοπεδικά προβλήματα λόγω της οστεομυελίτιδας  και άσηπτης νέκρωσης κεφαλής ισχίου) και η αποκατάσταση της ψυχολογίας της.

IDWeek 2014: Abstract 1805. October, 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: