Μαρτίου 06, 2013

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;


Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Παρόλα τα ερωτηματικά που υπάρχουν για τη χρήση τους ή ενίοτε την υπερβολική χρήση τους, η παραπάνω φράση είναι αληθής. Λέγοντας κανείς ότι είμαστε μια φτωχή χώρα με πολύ πλούσιο εμβολιαστικό πρόγραμμα (το είπα κι εγώ κάποια στιγμή), δεν ξέρω αν υπερβάλλει ή αν έχει δίκιο. Ότι έχουμε φορτωμένο πρόγραμμα είναι αλήθεια, ότι ίσως κάποιες δόσεις θα μπορούσαν να είναι λιγότερες είναι αλήθεια. Ότι ίσως κάποια εμβόλια δεν είναι τόσο πρώτης γραμμής πιθανόν να είναι αλήθεια. Ποιος όμως θα ισχυριστεί ότι η σπατάλη γίνεται μόνο από τα εμβόλια; Σε μια χώρα όπου η συναλλαγή και η διαφθορά οργιάζουν; Και ποιος θα πεί πόσο κοστίζει μια και μοναδική ζωή; Δεν ξέρω ποιος μπορεί να απαντήσει επιτυχώς στο ερώτημα αυτό.  

Τα πολλά χρόνια ενασχόλησης μου με την ιατρική και τα εμβόλια ιδιαίτερα, με οδήγησαν στο να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η ηθική δεν είναι έννοια ταυτόσημη σε όλον τον κόσμο. Και ότι πέραν του καλού που προσφέρει κάτι, πάντα από πίσω του κρύβεται ένα κέρδος, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Αν δεν υπήρχαν τεράστια κέρδη, πιστεύω ότι ουδείς θα νοιαζόταν άν το α ή το β παιδί κατέληγε από μία λοίμωξη.Όπως δεν τους νοιάζει πόσα παιδιά πεθαίνουν στον αναπτυσσόμενο ή υποανάπτυκτο κόσμο. 'Οπως δεν τους νοιάζει πως καταστρέφουν μια ολόκληρη χώρα ή έναν ολόκληρο λαό για να αποκτήσουν τον πλούτο τους. 

Παρόλα αυτά, τα εμβόλια υπάρχουν. Όχι όπου θα έπρεπε γενικώς να υπάρχουν αλλά έστω και εκεί που υπάρχουν. Και κοστίζουν κάποια λεφτά. Και φυσικά ανταποδίδουν κάτι. Την  προστασία.

Ο συνάδελφος  και φίλος Κώστας Καρύδης (Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος), από την Αθήνα, είχε την ιδέα να μου στείλει τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν το κόστος των εμβολίων και δείχνουν ότι η ετήσια δαπάνη για εμβόλια αποτελεί μόνον το 2,59% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας.

Σημειώνει ο κ. Καρύδης ότι με τις σημερινές τιμές των εμβολίων, που είναι αρκετά ελαττωμένες σε σχέση με το 2008, ο εμβολιασμός ενός αγοριού από 0 έως 18 χρόνων στοιχίζει 860 ευρώ και αντίστοιχα  ενός κοριτσιού 1.100 ευρώ (αν γίνει  HPV2) ή 1.310 ευρώ (αν γίνει HPV4), λέγοντας ότι αυτό επαληθεύει το ήδη γνωστό ότι το κόστος εμβολιασμών είναι χαμηλό και αντιστρόφως ανάλογο του προσφερόμενου οφέλους  στην κοινωνία.

           Συνιστώσα

   Ποσό (€)
         Σχόλια

Εμβολιασμός αγοριού
( 0-18 χρόνων)

          860

Προσωπικοί  υπολογισμοί    
4/2008: 980 χωρίς  Rota, MCV4         

Εμβολιασμός κοριτσιού               
(0-18 χρόνων)

  1.100 (HPV2)
  1.310 (HPV4)

Προσωπικοί υπολογισμοί
4/2008: 1.470 €, χωρίς Rota, MCV4

Ετήσια φαρμακευτική δαπάνη (1/12/2011-30/11/2012) = ΕΦΔ

3.350.000.000
(IMS)


Ετήσια δαπάνη για εμβόλια
(1/12/2011-30/11/2012) = ΕΔΕ
86.870.000
(IMS)

         
             Συνεπώς: ΕΔE/EΦΔ=2,59% !


Σαφώς η δαπάνη για τα εμβόλια είναι μικρή και ουδείς το συζητά αυτό. Μήπως όμως αντίστοιχα είναι πολύ μεγάλη η δαπάνη για τα φάρμακα; Όπου εκεί γίνεται τρελλό πάρτυ σκευασμάτων, ουσιών, συνταγογράφησης και (τουλάχιστον παλαιότερα) άγριας συναλλαγής; Και όπου βλέπουμε συχνά τις επιστημονικές εταιρείες να κατεβάζουν συνεχώς τα όρια χοληστερίνης, σακχάρου, αρτηριακής πίεσης κλπ κλπ. Γιατί; Μήπως για να αρχίσουμε να παίρνουμε χάπια πολύ πιο νωρίς;  Ποιός ξέρει;

Πέραν όλων αυτών, η ουσία είναι ότι τα εμβόλια πραγματικά σώζουν ζωές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: