Ιανουαρίου 03, 2013

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Περιστατικό

Αγόρι 3 1/2 χρόνων, φυσιολογικό κατά τα άλλα. Ήπια λοίμωξη αναπνευστικού.
Η διάγνωση του γιατρού (αναφέρεται στη συνταγή): βρογχίτιδα - επιπεφυκίτιδα

Αντιμετώπιση:
1. Spiropent  sirop                   x     3 φορές την ημέρα
2. Mucosolvan sirop                x      3 φορές ημερησίως
3. Prezolon  5 mg tabl             x      3 φορες ημερησίως
4. Dactarin oral gel
5. Tobrex  coll                         για τα μάτια
6. Tobradex coll + Otrivin drops (μίγμα)   για τη μύτη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιστατικό είναι αληθινό, η συνταγή υπάρχει. Αναφέρεται για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους, χωρίς διάθεση επίκρισης οποιουδήποτε μαχόμενου παιδίατρου. Απλά ίσως για να τονισθεί η πλημμελής εκπαίδευση και η αγωνία του γιατρού που καλείται στο ιατρείο του να αντιμετωπίσει σύνθετα ακόμη και απλές καταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ: Το εκπαιδευτικό σύστημα νοσεί βαθύτατα. Οι εκπαιδευτές έχουν αποτύχει πλήρως. Όταν όλο το σύστημα είναι εργασιοκεντρικό, οι εκπαιδευτές θα γράφουν μανιωδώς για να αποκτήσουν ένα "βιογραφικό" αλλά κυρίως για να οικονομήσουν λεφτά από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και οι εκπαιδευόμενοι θα κυνηγούν μανιωδώς να συμμετέχουν σε καμμιά εργασία μήπως και βρουν καμμιά θεσούλα για να παίρνουν τον πενιχρό μισθό του κράτους. Ήταν εμφανής η αγωνία μιας ειδικευόμενης που είχε συλλέξει πληροφορίες για κάποια περιστατικά, και ήθελε χαρτί για τη συλλογή αυτή. Το χαρτί το ήθελε για τυχόν μελλοντικό διορισμό!
Φυσικά μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα τον άρρωστο τον έχουν ξεχάσει όλοι. Και οι μεν και οι δε. Οι μεν γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά έναν άρρωστο μέσα από τον κυκεώνα των γραπτών τους, οι δε γιατί έτσι έμαθαν από τους μεν.
Και η πολυφαρμακία είναι ασύλληπτη. Κλασικό το παραπάνω παράδειγμα. Για μια απλή ίωση 7 φάρμακα. Το παρήγορο είναι ότι δεν υπάρχει αντιβιοτικό. Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει κορτιζόνη. Και ο γιατρός δεν είναι παλιός. Είναι από τη νέα γενηά.
Φυσικά αν δείτε τι αντιβιοτικό κυκλοφορεί σε μεγάλες μονάδες, θα τρομάξετε. Τι ανασφάλειες άραγε καλύπτουν όλα αυτά τα πομπώδη και πανάκριβα φάρμακα. Θέλεις να κτυπήσεις ένα μικρόβιο και χρησιμοποιείς όπλα που καθαρίζουν πενήντα μικρόβια. Θα ξαναπώ: Γιατί μιλάνε οι γιατροί για αντοχές αφού οι ίδιοι οι γιατροί τις προκαλούν; Μια ματιά στις μονάδες εντατικής νοσηλείας θα πείσει για την καταστρεπτική θνητότητα της παράλογης και άσκεφτης χρήσης αντιβιοτικών. Σε γενικές γραμμές και άλλων φαρμάκων.
Ποιος θα αλλάξει όλο αυτό το νοσηρό σύστημα;

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια αναρρωτιέμαι πόσο η παρέμβαση του γιατρού πρωτοβάθμια (δευτεροβάθμια δεν έχω την εμπειρία για να μιλήσω), βλάπτει περισσότερο από την βοήθεια που εξ ορισμού καλείται να προσφέρει.

Παρακινδυνευμένη άποψη βέβαια αλλά αυτή είναι η αλήθεια για ένα πλήθος από περιπτώσεις σαν το παράδειγμα της συνταγής που αναφέρετε.

Έχετε απόλυτο δίκιο στο άρθρο σας για την πολυφαρμακία. Ακόμα χειρότερα για την φαρμακευτική αγωγή που δεν χρειάζεται και που "φορτώνει" τον άρρωστο με πιθανές παρενέργειες, πολλές φορές σοβαρές.

Και ποιός φταίει;
Μα ασφαλώς φταίει η αναξιοκρατία, που είναι κανόνας στην χώρα αυτή.
Μα ασφαλώς φταίει η εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο.
Μα ασφαλώς φταίει η ανυπαρξία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
Μα ασφαλώς φταίει το "καθηγητικό" σύστημα, έτσι όπως έχει στηθεί για να εξυπηρετεί κάποιους, κάνοντας τους άλους να περιστρέφονται γύρω από το πως θα εξασφαλίσουν κάποια θέση γύρω από αυτό, αφήνοντας να χάνεται η ουσία, που είναι η υγεία του κόσμου.

Σήμερα παρά ποτέ η πληροφορία είναι στην διάθεση του γιατρού σε μηδενικό χρόνο.
Και εμείς τι κάνουμε; Αντί να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της πληροφορικής, έχουμε ανύπαρκτο Υπουργείο Υγείας, Πανεπιστήμιο, Παιδιατρική Εταιρία και συνέδρια που στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν βοηθούν με κατευθύνσεις, αλλά αναπαράγουν γνώση που θα αναδείξει τον ομιλούντα. Ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε εργαλεία στα χέρια μας με βοήθεια, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, με κατευθύνσεις και οδηγίες, με ενημέρωση για τις σύγχρονες απόψεις και ένα σωρό άλλα.
Τρανό παράδειγμα της ανικανότητας του συστήματος αυτού το νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού, που και ο πλέον απλοικός νους θα σκεφτόταν ότι χρειάζεται περισσότερος χώρος για σχόλια του παιδιάτρου και μια διαφορετική λειτουργικότερη σχεδίαση.
Δεν αντιγράψαμε καν τους Κυπρίους που έχουν ένα σκάλες ανώτερο βιβλιάριο υγείας.
Όταν λοιπόν σε αυτό το ελάχιστο επίπεδο υγείας η κατάσταση είναι αυτή τι να περιμένει κάποιος για άλλα μεγαλύτερα, όπως για παράδειγμα το επιστημονικό επίπεδο των γιατρών στην χώρα μας.

Ελπίζω κάποτε να επικρατήσει η αξιοκρατία στην χώρα μας και οι κάθε λογής καρεκλοκένταυροι να πάνε σπίτι τους αφήνοντας τις θέσεις για αυτούς που έχουν την γνώση και το μεράκι για κάτι καλύτερο.

Γιατί εγώ ένα ξέρω να πω. Δεν φταίνε τα αγκάθια και οι τσουκνίδες που βγαίνουν στο χωράφι. Είναι που δεν υπάρχει καλλιεργητής για το χωράφι αυτό που το λένε υγεία.

Καλή χρονιά με "υγεία"

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Τι να απαντησω στα παραπάνω. Όλα είναι τόσο σωστά! Μόνο αυτοί που τους αφορούν τα αγνοουν. Το σύστημα είναι πανίσχυρο κύριε συνάδελφε. Και δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπορεί να καταπολεμηθεί.