Αυγούστου 30, 2011

H5N1

Από το FAO των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώθηκε η εμφάνιση έντονα παθογόνου στελέχους H5N1 που πιθανόν να προιωνίζει κινδύνους για επιδημία.

Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Νεπάλ και η Μογγολία έχουν ήδη αναφέρει την ύπαρξη του στελέχους αυτού.

Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση τονίζουν οι επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών.

Pediatr Inf N, 29-08-2011

Αυγούστου 29, 2011

ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΒΗΧΑΣ

Σημαντικό αίτιο παρατεινόμενου βήχα βρέθηκε ότι είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας. Οι παιδίατροι πρέπει να το έχουν υπόψη αυτό και να χρησιμοποιούν τις μακρολίδες όπου δει. Η δράση των μακρολιδών, βέβαια, σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να αποδειχθεί με εκτεταμένες μελέτες. 

Ped Inf Dis J, 2011

Αυγούστου 27, 2011

ANTIBIOTIKA KAI MRSA

Η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου για απόκτηση MRSA κοινότητας από τα παιδιά. Μάλιστα όσο πιο πολλές συνταγές αντιβιοτικών έχει λάβει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στο κοντινό διάστημα να αποκτήσει ανθεκτικό σταφυλόκοκκο.

Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine. August 2011

Αυγούστου 18, 2011

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων παραμένουν συχνές στην παιδική ηλικία και αποτελούν θεραπευτικό πρόβλημα, ειδικά τώρα με την αυξημένη συχνότητα του ανθεκτικού σταφυλοκόκκου.

Σε σύγκριση θεραπευτικών αγωγών με κλινδαμυκίνη, τριμεθοπρίμη-σουλφομεθοξαζόλη ή β-λακτάμη, διαπιστώθηκε ότι υπερτερεί σαφώς η πρώτη τόσο ως προς το καλύτερο ποσοστό θεραπείας, όσο και ως προς το μικρότερο ποσοστό υποτροπών.


Pediatrics, August 2011

Αυγούστου 16, 2011

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ H. influenzae


Οι διεισδυτικές λοιμώξεις από H. influenzae αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε περιοχές των ΗΠΑ. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη σε άτομα άνω των 65 χρόνων. Ευθύνονται για την αύξηση κυρίως non groupable στελέχη καθώς και το στέλεχος f.


Emerg Infect Dis. 2011;doi:http://dx.doi.org/10.3201/eid1709.101991.

Αυγούστου 15, 2011

ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


ΙΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

....Τὴ ΙΕ' τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῆς πανσέπτου Μεταστάσεως τῆς ὑπερενδόξου Δεσποίνης ἡμῶν καὶ ἀειπαρθένου Μαρίας.

Σ. KAWASAKI ΜΕ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΑ


Αυγούστου 14, 2011

ΦΛΟΥΚΟΝΑΖΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ


Η χορήγηση μεγάλων δόσεων φλουκοναζόλης στο πρώτο τρίμηνο της κύησης (400 mg/24ωρο-800 mg/24ωρο) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συγγενείς διαμαρτίες.
Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει με την εφάπαξ χαμηλή δόση των 150 mg που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυκητιάσεων του κόλπου.



 FDA 2011


Αυγούστου 11, 2011

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ;

Επαρχιακό νοσοκομείο: Προσκομίζεται παιδί με τυπικό ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο. Φυσικά χρήζει νοσηλείας σε μεγαλύτερο κέντρο. Πολλά τηλεφωνήματα σε πανεπιστημιακή κλινική διπλανής πόλης. Αρνείται να το δεχτεί. Άγνωστο γιατί. Τηλεφωνήματα στην εφημερεύουσα πανεπιστημιακή κλινική Θεσσαλονίκης. Αρνείται να το δεχθεί (έλλειψη νεφρολόγου). Αποστέλλεται στην Παιδιατρική Κλινική του ΝΕΠΘ. Πλην όμως η νεφρική ανεπάρκεια εξελίσσεται και το παιδί χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Είναι ήδη βράδυ. Η εφημερεύουσα πανεπιστημιακή κλινική το δέχεται πλέον. Πρωί-πρωι, το διακομίζει σε άλλη πανεπιστημιακή κλινική της πόλης. Και από κεί καταλήγει στη μονάδα εντατικής νοσηλείας παίδων της πόλης.

Αλήθεια κ. Υπουργέ. Ακόμη μιλάτε για σύστημα υγείας κα για αναδόμηση του; Αφού έχει διαλυθεί το σύμπαν. Πως θα συνθέσετε κάτι από τα απομεινάρια του; Αντί να δείτε πως θα διακινούνται σωστά οι ασθενείς, αντί να κάνετε κεντρικό πρόγραμμα υγείας που θα καθοδηγεί ενιαία, αντί να υπάρχει ενιαία εκπαίδευση τω ν γιατρών, κλπ κλπ, εσείς αρκείσθε στα νούμερα θέλοντας να συνενώσετε όχι τα όμοια αλλά τα ανόμοια, να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα και να καταργήσετε κάποιες κλινικές που δουλεύουν (ακόμη) συνειδητά. Θέλετε να παρουσιάσετε στα αφεντικά σας κάποιες λογιστικές θεωρητικές καταστάσεις χωρίς να έχετε επαφή με τη ζέουσα πραγματικότητα και πράξη.

Αντί να διασπείρετε ειδικότητες όπου χρειάζονται, εσείς συνενώνετε καταργώντας. Αλήθεια, τολμάτε να συνενώσετε δυο κλινικές που στον ίδιο όροφο έχουν διπλά (χωριστά) τμήματα υποειδικοτήτων ; Όχι γιατί δεν σας «παίρνει». Χτυπάτε όπου υπάρχει αντικειμενική αδυναμία αντίδρασης. Έτσι όμως δεν γίνεται σύστημα υγείας.

Πιστεύετε ότι θα πετύχετε κάτι;

Αυγούστου 10, 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ...ΓΕΥΣΕΙΣ

Μάχη για την τροφή





Οικονομική κρίση...




Αλλά και η κρίση θέλει καλοπέραση





Θαλασσινή αρμύρα






Και ήρεμο ηλιοβασίλεμα

Αυγούστου 08, 2011

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που κατεύθυνε γιατρούς και φαρμακοποιούς με εύχρηστες, απλές και σύντομες οδηγίες για τη χρήση αντιβιοτικών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης αντιμικροβιακών ουσιών στο Quebec του Καναναδά.


Clin Infect Dis. 2011;doi:10.1093/cid/cir409





Για να πετύχεις κάτι δεν χρειάζονται πολύπλοκα και πολυσύνθετα κείμενα και έννοιες. Τα απλά πράγματα είναι πάντα πιο αποτελεσματικά. Το πρόβλημα είναι στη σύνθεση του απλού. Θέλει γνώση και εμπειρία. Διότι το απλό είναι και το πιο δύσκολο για να το αποδώσεις.