Νοεμβρίου 21, 2010

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ; - ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 21-11-2010 (e-net)

Στον εισαγγελέα διαβιβάστηκε ο φάκελος για την Κοινωνική Θεολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κατάργηση τμήματος λόγω οικογενειοκρατίας ζητά ο Πανάρετος
Ακυρώθηκαν οκτώ διορισμοί μελών ΔΕΠ - Γονείς επέβλεπαν τα διδακτορικά των παιδιών τους


Την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και την ένταξη του στο Τμήμα Θεολογίας, ζητεί με έγγραφό του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.
Η οικογενειοκρατία στο τμήμα αυτό και οι πολλές παρανομίες, είναι πρωτοφανούς έκτασης και γιαυτό ο υφυπουργός, ζήτησε την γνώμη του πρύτανη εντός 30 ημερών για να καταργήσει το τμήμα και να απαλειφθεί από τα μηχανογραφικά δελτία των πανελλαδικών εξετάσεων του επομένου έτους.
Συγχρόνως τα στοιχεία με τις παρανομίες έχουν σταλεί στον εισαγγελέα για να αποδοθούν και οι δέουσες ποινικές ευθύνες.
Στο έγγραφο του ο υφυπουργός επισημαίνει ότι “τα τελευταία χρόνια στο τμήμα αυτό παρατηρήθηκαν ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κλπ, φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. “
Επίσης, χορηγήθηκαν διδακτορικά διπλώματα σε τέκνα καθηγητών του τμήματος με επιβλέποντες γονείς, κατά παράβαση της βασικής αρχής της αμεροληψίας αλλά και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ενώ υπήρξαν διπλά πρακτικά εκλογών.
Επί πλέον ακυρώθηκαν οι διορισμοί οκτώ μελών ΔΕΠ του τμήματος αυτού, γεγονός επίσης πρωτοφανές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Ο Γ. Πανάρετος σημειώνει στο έγγραφό του ότι οι καταστάσεις αυτές που διαπιστώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα, απαξιώνουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και προκαλούν την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης που προσβλέπει στα Πανεπιστήμια ως φάρους αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Τέλος, ο υφυπουργός μέχρι να λάβει την γνώμη του πρύτανη προκειμένου να πάρει την οριστική του απόφαση για την κατάργηση του τμήματος ζήτησε να ανασταλεί οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία που θα μεταβάλει τα υφιστάμενα δεδομένα.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ


Απορώ γιατί εντοπίζεται το θέμα μόνο στη συγκεκριμένη σχολή. Ίσως επειδή είναι πιο έντονο το φαινόμενο εκεί. Ωστόσο, σε όποια σχολή και αν ψάξει κανείς θα διαπιστώσει άγρια φαινόμενα οικογενειοκρατίας. Ειδικά στην Ιατρική Σχολή. Αυτά είναι γνωστά επί πολλά πολλά χρόνια, σε όλους. Μόνο το κράτος δεν μπορεί να διαπιστώσει κάτι που είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού. Και το πανεπιστήμιο εθελοτυφλεί. Απλώς γιατί όλοι βολεύονται κατά κάποιον τρόπο. Και μετά μιλάμε για αξιοκρατία, δημοκρατία και άλλα φληναφήματα. Και δεν ντρέπεται κανείς. Ειδικά όταν με στομφώδες ύφος απαγγέλει τον τίτλο του.

Νομίζω ότι η παρέμβαση του Υπουργείου λίγα θα αποδώσει. Το πλέγμα εξουσίας, συμφερόντων, διαπλοκής, διαφθοράς, συστήματος είναι τόσο ισχυρό που είναι δύσκολο να διαρραγεί. Ούτε από την ίδια την Πολιτεία. Απλούστατα γιατί και η Πολιτεία είναι μέρος του πλέγματος. Είναι μέρος του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: