Αυγούστου 06, 2010

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΝΣ - ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ (WEST NILE VIRUS?)

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων λοιμώξεων ΚΝΣ και ειδικότερα άσηπτης μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας. Τα κρούσματα προς το παρόν αφορούν ενήλικες από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (κυρίως Πέλλα - Κιλκίς).

Στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας, το διάστημα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 νοσηλεύθηκαν 12 περιπτώσεις άσηπτης μηνιγγίτιδας και 10 περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας. Δύο ασθενείς με εγκεφαλίτιδα κατέληξαν.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2009 οι νοσηλευθέντες ήσαν 7 ασθενείς με άσηπτη μηνιγγίτιδα. Η αύξηση φέτος, όπως είναι εμφανές, είναι μεγάλη.

Το ενδιαφέρον στην έξαρση αυτή είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα (8 από 9 ελεγχθέντα) πιθανολογείται ότι οφείλονται στον ιό West Nile Virus, κάτι όχι σύνηθες για τη χώρα μας και την περιοχή των κρουσμάτων.

Ο ιός είναι εποχιακός (καλοκαίρι- φθινόπωρο)και προκαλεί νευροδιεισδυτική νόσο (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, χαλαρά παράλυση) και μη νευροδιεισδυτική νόσο. Η δεύτερη είναι ελαφρότερη και περιλαμβάνει την κλασική συμπτωματολογία: πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, ναυτία, έμετοι, διόγκωση λεμφαδένων ενίοτε, εξάνθημα. Τα συμπτώματα διαρκούν από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι το 80% των ατόμων που προσβάλεται παραμένει ασυμπτωματικό.

Ο ιός μεταδίδεται με μολυσμένα κουνούπια. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί από μετάγγιση αίματος ή από θηλασμό.

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 3-14 ημέρες. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα άνω των 50 ετών.

Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει.

Η προφύλαξη συνίσταται στη λήψη γενικών μέτρων προφύλαξης από κουνούπια και στη χρήση σχετικών διαλυμάτων για τα κουνούπια.

Προσοχή η χρήση βιταμίνης Β δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: