Ιουλίου 21, 2010

ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ (?)

Σε Πανεπιστημιακή Κλινική της πόλης μας: δύο βρέφη 3 μηνών και 10 μηνών, με κοινή συμπτωματολογία ήπιας λοίμωξης αναπνευστικού και απύρετα.
Η διάγνωση ήταν: βρογχιολίτιδα.
Η θεραπεία: Augmentin IV, + Klaricid IV, + Aerolin neb, + Pulmicort neb, + Decadron IV.
Συγχρόνως !

Επειδή χρόνια μάς μιλάνε για αντοχές των μικροβίων σε αντιβιοτικά, επειδή χρόνια μας διδάσκουν ότι στη βρογχιολίτιδα δεν χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή, επειδή τη διπλή αντιβίωση σε μια απύρετη βρογχιολίτιδα δεν μπορούμε να την ερμηνεύσουμε (με όλη την καλή θέληση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η κλαριθρομυκίνη για την αντιφλεγμονώδη δράση της και αυτό χωρίς να έχει τεκμηριωθεί η ως ρουτίνα χορήγηση της), επειδή άλλα μας λένε και άλλα πράττουν οι ίδιοι άνθρωποι, θα παρακαλούσαμε οποιονδήποτε αγαπητό συνάδελφο πνευμονολόγο να κάνει ένα σχόλιο για τη σωστή αντιμετώπιση της βρογχιολίτιδας. Ίσως κάνουμε εμείς λάθος.

Μέχρι να έρθει (και αν έρθει) το σχόλιο, παραπέμπω σε ένα πολύ καλό και έγκυρο βιβλίο του 2008: D. Isaacs, Evidence-based pediatric infectious diseases, Blackwell Publishing.
Αναφέρει για την αντιμετώπιση της βρογχιολίτιδας:

Ριμπαβιρίνη= δεν συνιστάται η χρήση της γενικώς. Θα μπορούσε να χορηγηθεί neb σε παιδιά με σοβαρή ανοσολογική διαταραχή.
Βρογχοδιασταλτικά= δεν συνιστάται η χρήση τους.
Aδρεναλίνη= δεν συνιστάται η χρήση της.
Στεροειδή= δεν συνιστάται η συστηματική (pο, ΙΜ, ΙV), χρήση τους.
Αντιβιοτικά= δεν συνιστάται η χρήση τους ως ρουτίνα. Θα μπορούσε να συζητηθεί η χρήση τους σε παιδιά που νοσηλεύονται με σοβαρή RSV λοίμωξη, σε παιδιά με κυανωτική καρδιοπάθεια και σε παιδιά της εντατικής μονάδας. Σε αυτές τις τρεις κατηγορίες υπάρχει πιθανότητα βακτηριαιμίας σε ποσοστά από 3 έως 6,5%, οπότε μπορεί να χορηγηθεί εμπειρικά αντιβίωση μέχρις ότου έρθει το αποτέλεσμα των καλλιεργειών. Τα αντιβιοτικά που συστήνονται σ΄ αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις είναι η κεφοταξίμη και η κεφτριαξόνη.

Σημ. Τα παιδιά διακομίστηκαν στην κλινική μας για διαρροϊκές κενώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: