Ιουνίου 16, 2010

ΙΛΑΡΑ - V

Πληθαίνουν τα κρούσματα ιλαράς. Αυτές τιςνημέρες νοσηλεύουμε 4 παιδιά με ή χωρίς επιπλοκές. Πρόσφατα είχαμε νοσηλεύσει και άλλους ασθενείς. Οι παιδίατροι χρειάζεται να εκτιμούν με προσοχή κάθε εξανθηματικό νόσημα, έχοντας υπόψη τους την μικροεπιδημία που υπάρχει.

Υπενθυμίζουμε μερικά στοιχεία της νόσου.

Αίτιο:
Ιός της ιλαράς. Δεξαμενή ο άνθρωπος.
Κλινικά στοιχεία:
Πυρετός, επιπεφυκίτιδα, κυνάγχη, ρινίτιδα, βήχας, διάρροια, κηλίδες Κoplik.
Χαρακτηριστικό εξάνθημα που αρχίζει την 3η ημέρα περίπου της νόσου. Διαρκεί 5-7 ημέρες. Ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια γενικεύεται. Άτομα εμβολιασμένα μπορεί να μην εκδηλώνουν τυπική εικόνα.
Επιπλοκές:
Ωτίτιδα, πνευμονία, λαρυγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα.
Χρόνος επώασης:
7 – 10 ημέρες (7-21).
Μεταδοτικότητα
1-2 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων έως 5 ημέρες μετά την έκθυση εξανθήματος.
Απομόνωση ασθενούς
5 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος.
Θεραπεία
Συμπτωματική / Υποστηρικτική

Έλεγχος ατόμων
με επαφή: - Ελέγχονται για εμβολιαστική κατάσταση. Αν είναι ανεμβολίαστα, τότε μπορούν να εμβολιασθούν εντός 72 ωρών. Το εμβόλιο θεωρείται παρέμβαση επιλογής για έλεγχο επιδημιών σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Παιδιά 6 – 12 μηνών λαμβάνουν μία δόση εμβολίου, η οποία όμως στη συνέχεια θεωρείται ως μη γενόμενη και επανεμβολιάζονται σε κατάλληλη ηλικία (μετά τον 15ο μήνα).
- Στο σχολείο ελέγχεται η εμβολιαστική κατάσταση των συμμαθητών στην τάξη (και όχι σε όλο το σχολείο). Μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί αποκλείονται του σχολείου για 13 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος στον ασθενή δείκτη, εκτός αν εμβολιασθούν εντός 72 ωρών από την πρώτη επαφή.
Εναλλακτικά
- Όλα τα επίνοσα άτομα (ειδικά < 12 μηνών, έγκυες, ανοσοκατασταλμένοι) μπορούν να λάβουν γ-σφαιρίνη σε δόση 0.25 ml/kg (διπλή στα ανοσοκατασταλμένα), με μέγιστη τα 15 ml.
- Παιδιά 0-6 μηνών μπορούν να λάβουν μια δόση γ-σφαιρίνης εντός 6 ημερών από την επαφή αν το επιθυμούν οι γονείς
- Παιδιά 6 – 12 μηνών μπορούν αντί εμβολίου να λάβουν μια δόση γ-σφαιρίνης και να εμβολιασθούν στην κατάλληλη ηλικία

Προφύλαξη:
Εμβολιασμός.

Σχόλια:
- Το εμβόλιο (συνήθως τριπλό =ιλαράς-παρωτίτιδας- ερυθράς) γίνεται σε μία δόση. Στα παιδιά επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 4-6 χρόνων.
- Οι ενήλικες μπορούν να κάνουν το τριπλό εμβόλιο ή το μεμονωμένο της ιλαράς (αν υπάρχει) εφόσον συντρέχει λόγος και είναι <40 χρόνων.
- Για άτομα που έλαβαν την κοινή γ-σφαιρίνη και πρέπει να εμβολιασθούν στη συνέχεια, απαιτείται μεσοδιάστημα 5 μηνών ή 6 μηνών (για τη διπλή δόση σφαιρίνης).

2 σχόλια:

Βενιέρης Φραγκίσκος είπε...

Εξήτασα νήπιο ηλικίας 2 ετών με πυρετό μέχρι 38,7 βαθμούς Κελσίου που διήρκεσε συνολικά περίπου 24 ώρες και με μικροκηλιδώδες εκτεταμένο σε πρόσωπο κορμό και άκρα εξάνθημα που εμφανίσθηκε λίγες ώρες πριν μείνει οριστικά απύρετο. Το εξάνθημα υποχώρησε τις επόμενες δύο ημέρες. Το νήπιο είχε άριστη γενική κατάσταση χωρίς καταρροικά,βήχα,επιπεφυκίτιδα,κηλίδες Koplik. Είχε έντονα εξέρυθρα παρίσθμια με step-test αρνητικό. Είχε εμβολιασθεί με MMR σε ηλικία 14 μηνών.
Αιφνίδιο εξάνθημα ή εντελώς άτυπη ιλαρά?
Ευχαριστώ.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Έτσιόπως το περιγράφετε ταιριάζει στο αιφνίδιο εξάνθημα.

Υπόψιν ότι ο όρος "άτυπη ιλαρά" χρησιμοποιείται για βαριά νόσηση από ιλαρά και αιμορραγική εμφάνιση. Είναι κλατι που δεν βλέπουμε σήμερα. καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιείται ο όρος 'μη τυπική ιλαρά".