Ιανουαρίου 01, 2010

2010

Το νούμερο φαντάζει καλό. Αριθμός συμμετρικός, άρτιος που περιέχει ένα μονό στοιχείο, ένα ζυγό (διπλάσιο του μονού) και δύο μηδενικά. Αριθμός που κλείνει (ή που ανοίγει) μια χρονική περίοδο.
Θεωρητικά προοιωνίζει έναν καλό χρόνο.
Ας ελπίσουμε να βγούμε από τη βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Δεκαετίες θα λέγαμε. Κρίση οικονομική (φαινομενικά) αλλά κυρίως κρίση αξιών. Κρίση κοινωνική, ισοπεδωτική. Κρίση αφανισμού κάθε έννοιας αξιοκρατίας, δικαίου, σεβασμού (και αυτοσεβασμού). Κρίση καταπάτησης των πάντων. Μηδενιστική κρίση. Μια χώρα που ανήγαγε σε σύμβολα όλα τα σκουπίδια. Μια χώρα που την κυβέρνησαν καιροσκόποι, άρπαγες, ατάλαντοι, προδότες (ως πότε άραγε στης Ελλάδας τον κόρφο θα φωλιάζουν ηγέτες προδότες;), απαίδευτοι, άνεργοι, πτωχοί που πλούτισαν από την πολιτική και κενοί αισθημάτων που "ηράσθησαν" μέσω της πολιτικής. Άνθρωποι που κάθε τι νόμιμο το θεώρησαν ως ηθικό (τι ωραίο θα ήταν να είναι ηθικά και τα πορνεία - που σαφώς είναι νόμιμα), άνθρωποι που ανήγαγαν τη φοροδιαφυγή σε φυσικό μέσο άμυνας και άνθρωποι που καθιέρωσαν το "φακελάκι" ως αναγκαίο κακό και ως απόλυτο στόχο κάθε πικραμένου.
Πως ήταν δυνατόν όλος αυτός ο εσμός να οδηγήσει τη χώρα σε κάτι καλύτερο από τον πάτο;
Επειδή όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία., ελπίζουμε ότι θα δούμε κάποια στιγμή φως στο τούνελ.
Κ ευχόμαστε αυτή η στιγμή να αρχίσει από το 2010.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καβαλιώτη, καλησπέρα!
Σε εσάς προσωπικά, στην οικογένεια σας και σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου εύχομαι από καρδιάς υγεία, καλοτυχία και δημιορυργία.

Ευτέρπη Παυλίδου

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κα Παυλίδου,

Ευχαριστώ και αντεύχομαι τα καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε κ. Καβαλιωτη,

ενα μπουκετο εχετε ολες τις ευχες μου, δεμενο με κορδελα το 'ευχαριστω' για τουτο το ανοιχτο παραθυρακι, απ'οπου ολα -και τα πιο συγχεομενα- φαινονται πιο καθαρα.

Η διαπιστωση σας κοινη, οι ευχες σας ευχες -σχεδον- ολων μας, πιστευω.

Αντιθετα στα περιφημα εκεινα πρωτα λογια του κλασσικου μυθιστορηματος, σε τουτη τη δυστυχια μας ειμαστε ολοι ιδιοι..

Ωστοσο, για να αλλαξουμε την κοινη μας ροτα, χρειαζεται μ ο ν ο να αναλαβουμε την προσωπικη μας ευθυνη: να προσεξουμε τη συμπεριφορα μας, ελεγχοντας τη τροχια του δικου μας μικροκοσμου.

Ας τιμουμε ενεργα πλεον -κι ουχι μονον τυπικα, με ολη τη σταση και την αγαπη μας, εκεινους τους λιγους, εναπομηναντες αξιους κι εναρετους. Υπαρχουν, ας τους ..ξετρυπωσουμε σαν να'ταν οι ακριβοτεροι καταζητουμενοι των καιρων μας! Κι επιτελους, ας παραμερισουμε ολους τους φαυλους, φαυλοβιους, και φαυλοκρατες, που εκμεταλλευονται την (τυχον) αγνοια, συστολη, κι αδυναμια μας.

Ας επι/δωσουμε εκει που πρεπει την προσοχη και τον χρονο μας, που αποτελουν και τη μεγιστη τιμη, κι ας επι/δειξουμε την αδιαφορια και περιφρονηση μας, τη μεγιστη τιμωρια, εκει που αρμοζει.

Δινοντας ο καθενας το παραδειγμα στους γυρω μας, γειτονους, φιλους κι εχθρους, νεους και παιδια, ας λεμε τα λογια μας συνειδητα, ας κανουμε τις πραξεις μας συνειδητες.

Ας δειξουμε εμπιστοσυνη στον πιο γενναιοδωρο εαυτο μας, οσο ταπεινος κι ασημαντος κι αν μοιαζει τουτος. Μηπως κι οι μακρυτερες αποστασεις, τα πιο δυσθεωρητα υψη, δεν κατακτωνται κι αυτα με την απειρη αγαπη, με ποσα μικρα, ησυχα βηματα, με συν/εργασια, συνεπεια κι επιμονη ασκηση; Σαμπως δεν εχουμε ως αφετηρια μας το πιο ακριβο κι ομορφο δωρο του Θεου; Την ελευθερια!.. να διαλεξουμε τα χρωματα, να καλλιεργησουμε τα αισθηματα, να συνταξουμε την προσπαθεια μας, διεκδικωντας και χαριζοντας ο ενας στον αλλον το πιο ομορφο "δεκαρι". Ωστε του χρονου, να'ναι τουτο η εφαλτηριος για μια νεα δεκαετια ζηλευτης ..πολυτελειας!

Εστω κι αν, ασημαντοι και αφανεις λοιπον, ας ειναι η ευγενικη προθεση και η ενεργη συνειδηση ο θυσαυρος εκεινος, που θα μας κανει καθημερινα εξαιρετικους, κι ολους μαζι στο τελος αριστους.


ζ. φυρογενη

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Kα Φυρογένη,

Ευχαριστώ για το σχόλιο σας.
Πολύ σωστά τοποθετείσθε. Πρέπει να βελτιωθούμε όλοι και δη στον περίγυρο μας. Πρέπει όμως πρώτα να αποβάλουμε το χειρότερο. Το κυνήγι του χρήματος. Διότι νομίζω ότι από κει ξεκινούν όλα.
Καλή χρονιά.

Zafeira είπε...

κ.Καβαλιωτη χρονια πολλα,καιεπειδη οπως γνωριζετε στην Κρητη οι παροιμιες ειναι παραδοση...σας ευχομαι-Στο χρονο αυτο που ερχεται μονο χαρες να ζησεις,να΄ναι πολλες που να μπορεις και σ'αλλους να χαρισεις.Να'ναι η χρονια που η χαρα θα ειναισυντροφια σου και η υγεια σιδερο στην οικογενεια σου!

JOHN KAVALIOTIS είπε...

zafeira

Ευχαριστώ πολύ. Θερμές ευχές.