Νοεμβρίου 03, 2009

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ (ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) - ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ Ή ΜΗ; - ΙΙΙ

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

‘Ολοι γνωρίζουμε πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ο κόσμος τα τελευταία χρόνια με τα θέματα υγείας, κάτι που οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στα ΜΜΕ. Αυτή την ευαισθησία εκμεταλλεύονται οι κυβερνήσεις και τα κράτη και προσπαθούν να καθοδηγήσουν πολλές φορές τη λαϊκή μάζα για διάφορους σκοπούς. Προσφέροντας βέβαια παραποιημένες γνώσεις και καταστάσεις.

Το φάσμα της ιατρικής παρέμβασης είναι διευρυσμένο και χαρακτηρίζεται ως ιατρικοποίηση της ζωής. Μέσω αυτής κατευθύνονται τρόποι ζωής, κανόνες συμπεριφοράς, ηθικές ή μη αξίες. Μέσω αυτής προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν την τυραννία ή απολυταρχία της υγείας. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα ζητήματα υγείας ως μέσο προώθησης της θεωρίας της ατομικής ευθύνης ειδικά όταν υπάρχουν περίοδοι αποδιοργάνωσης και ανασφάλειας. Από τη στιγμή μάλιστα που η υγεία συνδέεται με την αρετή, τότε η ρύθμιση του τρόπου ζωής γίνεται μηχανισμός για την πειθάρχηση της κοινωνίας εν συνόλω.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.
Όλοι θυμόμαστε τον πανικό για το AIDS, όταν αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε. Πόσο φόβο για τη σεξουαλικότητα προκάλεσε και πόσο λάθος ήταν η θεωρία για μεγάλη μετάδοση μέσω ετεροφυλικών σχέσεων.

Ο αιφνίδιος θάνατος βρεφών, προκάλεσε εκστρατεία κατά του τσιγάρου, θεωρία για βρεφοκτονίες και για τυχόν εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων από τα στρώματα.

Οι κίνδυνοι εμφάνισης διαταραχών πήξεως από τα αντισυλληπτικά χάπια, οδήγησε σε μεγάλες φοβίες για τη χρήση τους, σε αύξηση των κυήσεων και σε αύξηση των αμβλώσεων.

Η κακή ή εσκεμμένη εκμετάλλευση της νόσου των τρελλών αγελάδων προκάλεσε φοβερό πανικό, πτώση πωλήσεων κρέατος και αλλαγή διατροφικών συνθηκών.

Η σχέση αυγών και σαλμονέλλας οδήγησε σε μειωμένη κατανάλωση πουλερικών και αυγών.

Η ύπαρξη νιτρικών στο νερό οδήγησε σε υπέρμετρη κατανάλωση εμφιαλωμένου ύδατος.

Ήταν όλα τα παραπάνω καθοδηγούμενα ή όχι;

Αυτά παλαιότερα. Γιατί στα χρόνια μας είχαμε διεθνείς κινητοποιήσεις για το SARS και τη γρίπη των πτηνών με πολύ μεγάλες ζημιές στις οικονομίες και πρόσφατα τη συνωμοσία της νέας γρίπης.

Μια πρωτοφανής παγκόσμια κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν και διεθνείς οργανισμοί υγείας, μια κινητοποίηση που κατεύθυνε κυβερνήσεις, γιατρούς και λαό προς τον πανικό, τον επερχόμενο όλεθρο και την ολική (σχεδόν) καταστροφή. Επιτροπές που δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους. Οδηγίες ενίοτε αντιφατικές. Συχνές συγκεντρώσεις των επιτροπών και συχνά ταξίδια των μελών τους. Τα έξοδα πολλά. Ποιος τα πληρώνει; Μα ο λαός φυσικά. Τα έσοδα;; Τεράστια. Για ποιους; Μα για όσους εμπλέκονται στα φάρμακα και στα εμβόλια. Εν μέσω οικονομικής κρίσης δόθηκε η ευκαιρία να ορθοποδήσουν κάποιες εταιρείες. Ακόμη και να θησαυρίσουν.

Ο λαός οδηγήθηκε από την πολιτική και ιατρική ηγεσία σε παράκρουση. Παιδιατρικά εμβόλια γίνονται στους ενήλικες. Φάρμακα λαμβάνονται αδιακρίτως από τον οποιονδήποτε. Τα σχολεία κλείνουν. Ο κόσμος είναι σε πανικό. Για μια ήπια λοίμωξη. Πιο ήπια και από την κοινή γρίπη. Γιατί; Ήταν η ανάγκη για προβολή, για διαφήμιση, για αναρίχηση, για παραμονή σε θέσεις; Κανείς δεν διδάχθηκε τίποτε από τις προηγούμενες τρομολαγνικές «επιδημίες» του SARS και της γρίπης των πτηνών;

Είναι ή δεν είναι κατευθυνόμενη η ιατρική αυτή γνώση;;

Ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά; Μα το σύμπλεγμα «εξουσία-ειδικοί». Που προσπαθεί μέσω της υγείας να στερήσει ίσως ανθρώπινα δικαιώματα και να έχει τον έλεγχο της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Όλα αυτά εκμεταλλεύονται οι κυβερνήσεις μετατρέποντας τα θέματα της υγείας σε εργαλείο ρύθμισης συμπεριφοράς όχι μόνον του ατόμου αλλά και ολόκληρων κοινωνικών ομάδων.
Αν το ιατρικό επάγγελμα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη δική του ακεραιότητα κατά της κυβερνητικής ανάμιξης, είναι δύσκολο να συμμετέχει σε συζητήσεις για την κακή ή όχι υγεία του πληθυσμού. Αν οι γιατροί δεν μπορούν να προβάλλουν μια ισχυρή αντίσταση στον επιχορηγούμενο από το κράτος ιατρικό καταναγκασμό τότε μπορεί να διαπιστώσουν ότι είναι ανίκανοι να διατηρήσουν οποιουδήποτε είδους θεραπευτική σχέση με τους ασθενείς τους.

EΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Δεν υπάρχουν σχόλια: