Μαΐου 26, 2009

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (10ΔΥΝΑΜΟ) - V

Περιλαμβάνεται το νέο εμβόλιο (Synflorix) στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών;;

Το ερώτημα τέθηκε με αφορμή ένα διαφημιστικό έντυπο της παραγωγού εταιρείας που αναφέρει το πρόγραμμα και στη θέση του PCV έχει βάλει το Synflorix. Το ίδιο ερώτημα βέβαια είχε τεθεί και κατά την παρουσίαση του εμβολίου στη Θεσσαλονίκη και η απάντηση της εταιρείας ήταν ότι λογικά θα πρέπει να συμπεριληφθεί αυτόματα (αφού ήδη υπάρχει κάποιο άλλο). Δεν διευκρίνησε όμως η εταιρεία, αν θα κάνει σχετική αίτηση.

Το ερώτημα έχει πρακτική σημασία, διότι αν το εμβόλιο ενταχθεί επισήμως στο πρόγραμμα τότε θα πρέπει να χορηγείται δωρεάν από όλα τα ταμεία. Η τιμή του εμβολίου είναι 62 ευρώ η δόση (και κάτι ψιλά αν θυμάμαι καλά).

Το σωστό πάντως είναι να γίνει αίτηση εκ μέρους της εταιρείας, να συνεδριάσει η επιτροπή εμβολίων, να αποφασίσει για την ένταξη και να κοινοποιήσει την απόφαση αυτή στο Υπουργείο, στα Ταμεία και φυσικά και στους παιδιάτρους. Έτσι έχει γίνει και σε άλλες χώρες με εισαγωγή δεύτερου εμβολίου, ενώ προϋπήρχε άλλο παρόμοιο.

Συνεπώς η απάντηση στο ερώτημα είναι: Όχι, το νέο εμβόλιο δεν περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Ούτε υπάρχει (προς το παρόν τουλάχιστον) επίσημη ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με όσα λέγονται από τον κ. Καβαλιώτη.
Και στο νομό Σερρών, πολλές φορές έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα στην συνταγογράφηση νέων σκευασμάτων.
Η συνήθης πρακτική μας είναι ότι αν δεν υπάρχει έγγραφη έγκριση από τα ασφαλίστικά ταμεία δεν τα συνταγογραφούμε.