Φεβρουαρίου 19, 2009

ΠΝΕΥΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο MMWR (2009, 58(1):1-4), δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιοκόκκου οδήγησε στη μείωση των περιπτώσεων πνευμονίας τόσο από τον πνευμονιόκοκκο όσο και από όλες τις αιτίες. Στις ΗΠΑ.

Ας μου επιτραπεί να αναφέρω την προσωπική μου άποψη. Από την Κλινική μου. Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούμε αύξηση των πνευμονιών, που σε ορισμένες περιόδους είναι μεγάλη. Και μιλώ φυσικά για βακτηριακές πνευμονίες. Δεν έχουμε τη δυνατότητα σε όλες να απομονώνουμε το παθογόνο αίτιο, κάτι που ισχύει και στη λοιπή Ελλάδα. Ωστόσο, μιλώ για πνευμονίες με όλα τα χαρακτηριστικά βακτηριακής λοίμωξης: λοβώδεις, ετερόπλευρες, πολλές φορές με παρουσία υγρού, ενίοτε με εμπύημα, και τέλος με έντονα αυξημένους τους δείκτες φλεγμονής (λευκά, ΤΚΕ, CRP). Δεν συνδέω όλα αυτά με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας. Δεν έχω εξάλλου επαρκή στοιχεία για τη συνολική κάλυψη του πληθυσμού. Μόνο η γνώση των στοιχείων αυτών μαζί με την αιτιολογική διάγνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Συμφωνώ ότι στις ΗΠΑ υπάρχει οργανωμένος μηχανισμός επιτήρησης, έρευνας και καταγραφής. Άρα τα συμπεράσματα θα είναι πιο σαφή και πιο αξιόπιστα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αγνοούμε και τα τοπικά δεδομένα, με τις όποιες μειονεξίες και αν έχουν αυτά. Και εδώ μιλάμε για μια κλινική παρατήρηση και μια δεδομένη αύξηση, όπου και αν οφείλεται αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: