Νοεμβρίου 30, 2008

ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΤΕΧΕΙΕΣ

Μπορεί να αντιμετωπισθεί εξωνοσοκομειακά ένα παιδί με πυρετό και πετέχειες;

Ναι, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • ηλικία πάνω από 2 χρόνων
  • καλή γενική κατάσταση
  • φυσιολογικός αριθμός λευκών (5,000-15,000)
  • φυσιολογικός απόλυτος αριθμός ουδετεροφίλων
  • πετέχειες πάνω από τα όρια των θηλών
  • καλά ζωτικά σημεία ασθενούς σε λογική περίοδο παρακολούθησης χωρίς νέα έκθυση πετεχειών

Νοεμβρίου 26, 2008

ΤΕΤΡΑΔΥΝΑΜΟ HPV ΕΜΒΟΛΙΟ

Μελέτη του τετραδύναμου εμβολίου κατά του HPV σε μεγάλο αριθμό νεαρών ανδρών 16-24 χρόνων έδειξε ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό (90.4%) στην προστασία από βλάβες των έξω γεννητικών οργάνων.
Επίσης ήταν 85,6% αποτελεσματικό για την εμμένουσα HPV λοίμωξη στην ίδια ομάδα ανδρών.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά μια και αφορούν άνδρες, ομάδα που δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στους στόχους του εμβολίου.

Πάγια άποψη μας: το εμβόλιο θα έχει τη βέλτιστη απόδοση αν γενικευθεί και στα δύο φύλα.


EUROGIN, November 2008

Νοεμβρίου 25, 2008

ΔΙΔΥΝΑΜΟ HPV ΕΜΒΟΛΙΟ

Tο διδύναμο εμβόλιο κατά του HPV επιλέχθηκε για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της Ολλανδίας. Το πρόγραμμα εμβολιασμού των κοριτσιών 11-12 χρόνων θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2009.

Η εταιρεία που παράγει το εμβόλιο δεν ανακοίνωσε τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας, δήλωσε όμως ότι το εμβόλιο κυκλοφορεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ αναμένει απόφαση του FDA για τις ΗΠΑ. Το FDA ζήτησε διευκρινίσεις για ορισμένα ερωτήματα που είχε και η εταιρεία απάντησε ότι θα δώσει περαιτέρω στοιχεία (με μελέτες) εντός του 2009.

FirstWord / 20-11-08

Νοεμβρίου 22, 2008

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

O προηγούμενος αιώνας χαρακτηρίστηκε από μεγάλες προόδους στην επιστήμη. Μια από αυτές, που ανέτρεψε πολλά έως τότε δεδομένα, ήταν η ανακάλυψη και η εξέλιξη των αντιβιοτικών. Προχθές ήταν η Ημέρα των Αντιβιοτικών. Καλές οι ημέρες αλλά να μην ξεχνούμε τι σημαίνουν.

Τα αντιβιοτικά προσέφεραν πολλά. Οι άνθρωποι όμως τα κατέστρεψαν (ως συνήθως).

Μερικές δεκαετίες μετά την ανακάλυψη, και στις αρχές του νέου αιώνα, κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην προαντιβιοτική εποχή. Ακριβώς όπως είμασταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Χωρίς-ουσιαστικά-αντιβιοτικά και χωρίς τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών.

Γιατί αυτό;
1. Η μεγάλη κατάχρηση των αντιβιοτικών και ειδικά από αυτούς που όφειλαν να σεβαστούν τα αντιβιοτικά, οδήγησε στην ανάπτυξη αυξημένης αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
2. Η αντοχή αυτή έχει ως συνέπεια να μην μπορούμε να καταπολεμήσουμε σοβαρές λοιμώξεις με τα υπάρχοντα φάρμακα.
3. Οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να επενδύσουν σε νέες αντιμικροβιακές ουσίες (έλλειψη κέρδους;). Ελαχιστότατα είναι τα φάρμακα που ακούγονται τα τελευταία χρόνια. Και συνήθως εξειδικευμένα.

Τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση; Δεν νομίζουμε ότι πολλά μπορούν να επιτευχθούν. Στην αντοχή των μικροβίων εμπλέκονται πολλοί παράγοντες που αφορούν τους γιατρούς, το κράτος, την οικονομία και τη δυνατότητα οργάνωσης και συντονισμού. Ακριβώς αυτό το τελευταίο είναι ίσως το κυριότερο. Ποιος θα συντονίσει όλους ώστε να σταματήσει ό,τι οδηγεί στην αντοχή;

Λυπάμαι αλλά θα το πω: όταν ακούω ένθερμες και κινδυνολογούσες ομιλίες από ειδικούς και συγχρόνως βλέπω να χορηγούν, αυτοί οι ειδικοί, 5 (πέντε) αντιμικροβιακά μαζί σε 1 (έναν) ασθενή (και μάλιστα παιδί), τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα για βελτίωση.

Απλώς μιλάμε για να μιλάμε.

Νοεμβρίου 20, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΚΟΚΚΥΤΗ-ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ;

Ο κοκκύτης είναι νόσημα που δεν έχει εκλείψει. Δεξαμενή αποτελούν οι έφηβοι και οι ενήλικες που είτε είναι πλημμελώς εμβολιασμένοι είτε έχει εξασθενήσει η ανοσία τους. Για το λόγο αυτό κυκλοφορεί εδώ και καιρό το εμβόλιο τύπου ενήλικα για αναμνηστική δόση στην εφηβική ηλικία και έτσι αναζωπύρωση της ανοσίας.

Τι γίνεται όμως με τα βρέφη; Συχνά βλέπουμε κοκκύτη στη μικρή βρεφική ηλικία. Και στην ηλικία αυτή, ως γνωστόν, ο κοκκύτης είναι πολύ βαρύτερος. Όταν είχα αρχίσει την ειδικότητα μου, έλεγαν ότι ο κοκκύτης σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών είναι πάντα θανατηφόρο νόσημα. Σήμερα δεν είναι έτσι τα πράγματα αλλά δεν παύει να είναι βαριά η κατάσταση.

Το τριπλό εμβόλιο άρχιζε παλιά από την ηλικία των 3 (ή και 4) μηνών. Σήμερα αρχίζει από την ηλικία των 2 μηνών. Αν όμως άρχιζε από την ηλικία των 6 εβδομάδων (κατώτερο όριο εμβολιασμών), μήπως θα προστάτευε περισσότερα βρέφη; Τέτοια συζήτηση είχαμε κάνει παλαιότερα στο ESPID με ξένους συναδέλφους (δεν θυμάμαι σε ποιο ακριβώς ESPID).

Τώρα έρχεται μια μελέτη να υποστηρίξει παρόμοιες σκέψεις (Pediatrics, November 2008) τονίζοντας ότι η μετακίνηση του DtaP κατά 2 εβδομάδες ενωρίτερα, μπορεί να μειώσει κατά κάποιο –σημαντικό νομίζω - ποσοστό (περίπου 9%) και τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από τον κοκκύτη στη μικρή βρεφική ηλικία.

Μήπως θα πρέπει να δούμε πιο σοβαρά το θέμα της μετακίνησης αυτής;

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε το σχήμα πολλών εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, στηριζόμενοι και σε δικά μας, πλην των ξένων, δεδομένα. Συνολική πρόταση αναθεώρησης πρόκειται να δημοσιοποιήσω σύντομα. Προς το παρόν έχω προτείνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις για ένα τμήμα εμβολίων, και περιμένω απάντηση. Αν ποτέ θα πάρω απάντηση, φυσικά.

Νοεμβρίου 19, 2008

ΠΟΙΗΣΗ - 8


Σου στήνω μια καλύβα, στους αιώνες των αιώνων,
ένα κήπο να περπατάς, ένα ρυάκι να καθρεφτίζεσαι,
μια πλούσια πράσινη φραγή να μην σε βρίσκει ο άνεμος
που βασανίζει τους γυμνούς - στους αιώνες των αιώνων!

Σου στήνω τ' οραμά σου πάνω σ' όλους τους λόφους,
να σου φυσάει το φόρεμα η δύση με δυο τριαντάφυλλα,
να γέρνει ο ήλιος αντίκρυ σου και να μη βασιλεύει,
να κατεβαίνουν τα πουλιά να πίνουνε στις φούχτες σου
των παιδικών ματιών μου το νερό - στους αιώνες των αιώνων!


Ν. Βρεττάκος

Νοεμβρίου 17, 2008

ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ

Αυτό το διάστημα που αναγκαστικά έχω ελεύθερο χρόνο, διάβασα αρκετά βιβλία. Δεν μου πρόσφεραν κάτι ιδιαίτερο. Ψαχουλεύοντας τη βιβλιοθήκη προχθές, βρήκα ένα βιβλίο που το είχα αγοράσει πριν πολλά χρόνια και που δεν θυμόμουν να το είχα διαβάσει. «Ματωμένα χώματα» -Διδώ Σωτηρίου. Πως λένε κάποιοι ότι διάβασαν ένα βιβλίο «μονορούφι»; Έτσι ακριβώς συνέβη και με μένα. Το βιβλίο είναι συγκλονιστικό. Με μια εξαιρετική αφήγηση και γραφή. Με έναν περίτεχνο χειρισμό της γλώσσας. ‘Ενα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσει κάθε έλληνας. Για να νοιώσει πως η ανθρωπιά μπορεί να σώζεται και να επιβιώνει μέσα στη σφαγή και στα ερείπια, για να θυμάται τις πατρίδες που έχασε και να μην ξεχνά τους υπεύθυνους που οδήγησαν στην προδοσία, στην καταστροφή και στον ξεριζωμό έναν ολόκληρο λαό.


ΥΓ. Μου είπαν ότι το βιβλίο προβάλλεται ως σήριαλ στην τηλεόραση. Δεν παρακολουθώ τηλεόραση, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί το ¨γιαλί¨ να αποδώσει αυτό που σου μεταδίδει ο γραπτός λόγος.

Νοεμβρίου 14, 2008

ΔΕΗ - ΕΣΥ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Άκουσα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο την εξής είδηση: « Ο διοικητής της ΔΕΗ υπέγραψε στις 27-10-2008 (μέρες που κατέρρεαν τα χρηματιστήρια διεθνώς και οι οικονομίες άρχισαν να βογκάνε) απόφαση με την οποία κάποια διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης θα παίρνουν επίδομα 800 ευρώ, το οποίο μάλιστα δεν θα κόβεται όταν είναι σε άδεια ή όταν έχουν ασθένεια».

Και ένοιωσα σαν ….. Να μην πω. Γιατί; Γιατί στο περιβόητο ΕΣΥ, ο διευθυντής παίρνει ένα μισθό 2000 ευρώ και ένα επίδομα ευθύνης 600 ευρώ (γιατί δεν του επιτρέπουν εφημερίες). Ωστόσο, όταν ο διευθυντής έχει άδεια κανονική ή εκπαιδευτική ή αναρρωτική, το επίδομα αυτό κόβεται. Ανεξάρτητα αν ο διευθυντής βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με το νοσοκομείο, ανεξάρτητα αν ενημερώνεται συνεχώς ακόμη κα στην αλλοδαπή όπου μπορεί να βρίσκεται. Και ας πούμε ότι καλώς το κόβουν. Δεν θα έπρεπε να το δίνουν στον αντικαταστάτη του; Φυσικά και δεν το δίνουν. Στη ΔΕΗ όμως το δίνουν. Έστω και αν ο διευθυντής λιάζεται στο Μπαλί και φυσικά δεν έχει πίσω του αρρώστους για να ενδιαφερθεί.

Αυτό είναι το κράτος. Και είναι ντροπή αυτό το κράτος. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Όποιος και αν κυβερνά το ίδιο θα κάνει.

Προσπαθούν να περικόψουν από παντού. Για να τα δίνουν στα χαϊδεμένα παιδιά. Με μισθούς άνω των 10000 και 20000 ευρώ ή ακόμη και 50000 ευρώ. Τον μήνα. Και που ζητάνε bonus της τάξεως των 400000 ευρώ. Όταν έχουν βουλιάξει τις επιχειρήσεις.

Και να μη δίνουν στους γιατρούς ούτε τις ελάχιστες εφημερίες ασφαλείας. Που οι μισθοί τους απέχουν πόρρω από τα συμφωνηθέντα με το αρχικό νομοσχέδιο προ εικοσαετίας. Το οποίο δεν σεβάστηκε κανείς, ούτε πράσινος, ούτε γαλάζιος, ούτε κόκκινος.

Τι να πεις όμως. Οι παλιοί λέγανε: Σκάσε και κολύμπα.

Νοεμβρίου 13, 2008

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ-ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τη φυματίωση τονίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση.
Υπενθυμίζουμε (Am Fam Phys 2008;78:457, RedBook 2006) και πάλι μερικά βασικά σημεία. Πολλοί υποτιμούν τη συχνότητα της νόσου, η οποία όμως συνεχίζει να υπάρχει.

  • Κύριοι παράγοντες κινδύνου για ΤΒ: διαβίωση σε ενδημική περιοχή, κακή οικονομική κατάσταση, ανοσοκαταστολή, στενή επαφή με πάσχοντα, παιδιά κάτω των 4 χρ.
  • Η Mantoux παραμένει η κλασική μέθοδος διάγνωσης.
  • Η νεότερη ανιχνευτική μέθοδος διάγνωσης με ιντερφερόνη αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, ειδικά για διαφοροδιάγνωση θετικού αποτελέσματος από λοίμωξη ή εμβόλιο ή και άτυπα μυκοβακτηρίδια.
  • Τόσο η Μantoux όσο και η ιντερφερόνη απλώς ανιχνεύουν το M. tuberculosis.
  • Χρησιμοποιούμενες μεμονωμένα ΔΕΝ διαγιγνώσκουν λανθάνουσα ή ενεργό λοίμωξη.
  • Προσοχή: αρνητικό αποτέλεσμα των παραπάνω δοκιμασιών ΔΕΝ αποκλείει τη φυματίωση.
  • Η ενεργός φυματίωση διαγιγνώσκεται με συνδυασμό καλού ιστορικού, αντικειμενικής εξέτασης, ακτινογραφίας θώρακος και, σε μεγαλύτερα άτομα, καλλιέργειας πτυέλων.
  • Στα παιδιά ο κλασικός έλεγχος σε τυχαία ανεύρεση θετικής φυματινοαντίδρασης περιλαμβάνει: κλινική εξέταση, ακτινογραφία θώρακος, ΤΚΕ. Επίσης, γίνεται άμεσος έλεγχος οικογενειακού περιβάλλοντος.
  • Σε άτομα με λανθάνουσα φυματίωση χορηγείται χημειοπροφύλαξη με ισονιαζίδη για 9 μήνες.
  • Σε άτομα με ενεργό φυματίωση, χορηγείται συνδυασμένη θεραπεία, ανάλογα με τα ευρήματα και την εντόπιση της νόσου.

Νοεμβρίου 06, 2008

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ

Όταν υπάρχει άρρωστος με κοινό κρυολόγημα στο σπίτι, οι υπεύθυνοι ρινοϊοί μπορεί να επικάθηνται στις επιφάνειες και από κει να μεταφέρονται στα δάκτυλα των χεριών που κατά τη διάρκεια συνήθων δραστηριοτήτων αγγίζουν τις επιφάνειες και φυσικά στη συνέχεια στα άτομα της οικογένειας (ΙCAAC 2008).
H μετάδοση των λοιμογόνων ιών από τις επιφάνειες στα δάκτυλα γίνεται κυρίως μέσα στην πρώτη ώρα αφότου ο ιός επικάθησε στην επιφάνεια. Σε 24 ώρες η μετάδοση μειώνεται πολύ, ενώ μετά 48 ώρες δεν υφίσταται κίνδυνος.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω;;

Τακτική καθαριότητα και ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ.

Νοεμβρίου 01, 2008

ΕΠΟΧΗ ΓΡΙΠΗΣ

Επειδή πλησιάζει ο καιρός που θα αρχίσουν τα κρούσματα γρίπης και επειδή πολλοί ρωτούν για το εμβόλιο, υπενθυμίζουμε και πάλι τις ομάδες όπου ενδείκνυται η χορήγηση εμβολίου:


  • Παιδιά 6 μηνών έως 19 ετών
  • Εγκυμονούσες
  • Άτομα 50 και πάνω (η ηλικία αυτή κατά μερικούς μπορεί να είναι 60 ετών και άνω)
  • Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνιες παθήσεις
  • Άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα
  • Άτομα που διαβιούν με ή φροντίζουν άτομα σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές της γρίπης
  • Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας

Πιο λεπτομερής αναφορά υπάρχει σε ανάρτηση του περσινού Οκτωβρίου