Σεπτεμβρίου 09, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ - ΠΟΤΕ;;

Παρά την από ετών εισαγωγή εμβολίου ανεμευλογιάς τα κρούσματα συνεχίζονται (το έχουμε ξανατονίσει). Παρατηρείται επίσης η γνωστή ως breakthrough ανεμευλογιά (νόσηση σε άτομα εμβολιασθέντα). Η νόσηση αυτή εμφανίζεται τόσο συχνότερα όσο απομακρυνόμαστε από την αρχική δόση εμβολίου. Το εμβόλιο ως γνωστόν γίνεται σε δύο δόσεις. Τείνει να συσχετισθεί η δεύτερη αυτή δόση με τη δεύτερη δόση του MMR και να γίνεται στην ηλικία των 4-6 χρόνων. Αυτό έχει μια λογική διότι η εξασθένηση της ανοσίας από το εμβόλιο και η μετατόπιση της ανεμευλογιάς προς μεγαλύτερες ηλικίες αποτελούν μια πρόκληση για επανάληψη του εμβολίου κατά την είσοδο στο σχολείο. Ωστόσο, στην παρούσα φάση και ώσπου να γενικευθεί πλήρως ο εμβολιασμός κατά της ανεμευλογιάς, πιστεύουμε ότι καλύτερο είναι η δεύτερη δόση να γίνεται το συντοιμότερο δυνατόν. Γύρω στον 1 χρόνο μετά την πρώτη. Ίσως και στο εξάμηνο.

Μάλιστα πρόσφατες μελέτες για τη νόσηση μετά την πρώτη δόση δίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία:

Παιδιά που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο της ανεμευλογιάς πριν 5 και πλέον χρόνια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από μέτρια έως σοβαρή ανεμευλογιά σε σχέση με παιδιά που είναι πρόσφατα εμβολιασμένα. Επίσης παιδιά που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 6 και πλέον ετών είχαν βαρύτερη λοίμωξη από ότι παιδιά που εμβολιάσθηκαν γύρω στον 2ο χρόνο της ζωής. Αυτό δείχνει μια εξασθένηση της ανοσίας με συνέπεια αυξημένη ευαισθησία στη νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία, όπου ο κίνδυνος για επιπλοκές είναι και αυτός μεγαλύτερος.
Η μετά εμβολιασμό ανεμευλογιά αύξανε σε συχνότητα ανάλογα με τον χρόνο που υπήρχε από τον αρχικό εμβολιασμό. Από 1.6 περιπτώσεις / 1,000 άτομα – χρόνια τον πρώτο χρόνο από τον εμβολιασμό σε 9 περιπτώσεις / 1.000 άτομα-χρόνια τον πέμπτο χρόνο μετά τον εμβολιασμό. Το ποσοστό συνέχιζε να αυξάνει έως 20.4 περιπτώσεις / 1,000 – χρόνια στον 8ο χρόνο μετά τον εμβολιασμό και σε 58 περιπτώσεις τον 9ο χρόνο.
Τονίζεται ότι η μείωση της συχνότητας της ανεμευλογιάς αυξάνει τον κίνδυνο για τα ανεμβολίαστα παιδιά και τους εφήβους, ενώ η ανεπαρκής απάντηση στο εμβόλιο μπορεί να οδηγεί σε εξασθένηση της από το εμβόλιο ανοσίας (N Engl J Med 2007, 356:1121-1129).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε κ. Καβαλιωτη,

πάντα με πολύ ενδιαφέρον αναζητώ τα σχόλιά σας στην ιστοσελίδα σας. Είμαι πολύ νέα συνάδελφος και οι εμπειρίες μου περιορισμένες. Παρόλα αυτά τολμώ να πώ οτι πολύ συχνά υποβάλετε ερωτήματα ή σχολιάζετε τις ιατρικές πράξεις με τροπο που με αγγίζει ιδιέταιρα.
Επιτελους ένας ιατρός που δεν φοβάται τη σκιά του και το ιατρικό κατεστημένο. Επιμένει και υποστηρίζει τις απόψεις του βάση επιστημονικών δεδομένων, τις τεκμηριώνει. Παραμένει όμως παρατηρητικός, μεταβάλεται, οι εμπειρίες του τον ενδιαφέρουν και τον κεντρίζουν.
Είναι έτοιμος να αλλάξει πλεύση εφόσον χρειαστεί, χωρίς να ανησυχεί για την θέση του, χωρις τα στεγανά του εγωισμού που δυναστεύουν το επάγγελμά μας και τις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι θα ήθελα να γίνω και εγώ.
Πολλές φορές προσπάθησα να αφήσω το σχόλιό μου αλλά αυτή είναι η πρώτη που τόλμησα.
Με αφορμή αυτό που παρατηρήσατε και προτείνατε για το εμβόλιο της ανεμευλογιάς, θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου. Μου έτυχαν δύο περιστατικά νόσησης μετά από 1 δόση εμβολιασμού(από διαφορετικό συνάδελφο). Το ένα ήταν ερπητας ζωστήρας και το άλλο ανεμευλογιά και τα δύο 1 έτος μετα απο εμβολιασμό! Τα ερωτήματα ήταν πολλά. Δεν έχει καλή αντιγονικότητα το συγκεκριμένο σκεύασμα; Δεν είχαν καλή απάντηση τα παιδιά; Δεν έγινε σωστά η χορήγηση; Μήπως η δεύτερη δόση πρέπει να γίνεται νωρίτερα; θα είναι επαρκής ή θα και χρειαστει αργότερα μια τριτη;
Μα δεν θα το είχαν πάρει χαμπαρι τόσες μελέτες;
Να όμως που σιγά σιγά προστέθηκε δεύτερη δόση στο σχήμα, να που εσείς προτείνετε δευτερη δόση νωρίτερα! Ομολογώ ότι δελεάστηκα να κάνω δεύτερη δόση νωρίτερα σε κάποιους, άλλά δεν μου το επέτρεπε το εθνικό πρόγραμμα. Είμαι πολύ νέα και φοβήθηκα να υποστηρίξω τη θέση μου.
Καλή συνέχεια στο έργο σας. Πάντα με εμπνέετε!!!

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Δίνουν κουράγιο για συνέχιση της προσπάθειας.
Ξέρετε, πολλές φορές είναι δύσκολο να πλέεις αντίθετα στο ρεύμα. Ωστόσο, είναι πρόκληση αν πιστεύεις σε κάτι.
Ειδικά στο θέμα της ανεμευλογιάς, από τον πρώτο κιόλας μήνα της κυκλοφορίας του εμβολίου, είχα προτείνει την καθιέρωση και δεύτερης δόσης και είχα δεχθεί πολλές επικρίσεις. Ωστόσο, η δεύτερη δόση κάποια στιγμή καθιερώθηκε.
Όντως το εμβόλιο δεν πρέπει να "δουλεύει" πολύ καλά με μία δόση. Και αυτός είναι και ένας λόγος που πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το MMR, ειδικά ΄΄οταν πρόκειται για συνδυασμό, που ωθεί τη δεύτερη δόση προς τον 4-6ο χρόνο ζωής. Αν γίνει μαζικός και συστηματικός εμβολιασμός τότε ίσως είναι καλή η ηλικία των 4-6 χρόνων.
Καλή σταδιοδρομία, μια και αναφέρετε ότι είστε νέα συνάδελφος. Και σας συμβουλεύω να πράττετε πάντα αυτό που πιστεύετε, πάντα το σωστό και εντός του πλαισίου της ηθικής - και προς τον ασθενή και προς τον εαυτό σας. Σκοπός της ιατρικής είναι η θεραπεία και η απάλυνση του πόνου του ασθενούς. Η ιατρική ως μέσον αθέμιτου πλουτισμού είναι εξ ορισμού αποτυχημένη ιατρική.

Ανώνυμος είπε...

Carrot

Το εμβόλιο ανεμευλογιάς είναι ένα μη αποτελεσματικό και εκ μέρος επικίνδυνο εμβόλιο. Κανείς δεν ξέρει πόσα πραγματικά χρόνια προστασία εξασφαλίζει. Ειδικά και μετά από τη δεύτερη δόση. Όπως φαίνεται από όλα τα δεδομένα, με τις δυο δόσεις, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να μετατοπίζεται την ασθένεια πλησίον της εφηβείας. Για να τη περάσουν πιο δύσκολα.

Κάνοντας εμβόλιο ανεμευλογιάς στη ουσία μολύνουμε τα παιδιά με το εμβολιαστικό στέλεχος, χωρίς στην ουσία κανείς να ξέρει πως συμπεριφέρεται αυτός ο ιός σε σχέση με τον φυσικό ιό.

Δεν κάνω αυτο το εμβολιο.
Αφήνω την επιλογή στην επιθυμία των γονέων.
Η απόφαση για ευρέα εφαρμογή αυτού του εμβολίου στην Ελλάδα είναι μην ώριμη.

Πολύ ώριμα αποφάσισε σε αυτό το πλαίσιο Η Ελβετία, τοποθετώντας το εμβόλιο στην ηλικία των 11 χρονών. Για όποιος δεν πέρασε την ασθένεια.

Ανώνυμος είπε...

"Η ιατρική ως μέσον αθέμιτου πλουτισμού είναι εξ ορισμού αποτυχημένη ιατρική."

Δεν συμφωνώ. Ρωτήστε τα λαμόγια χειρουργοί, παιδοχειρουργοί, καρδιοχειρουργοί κατά πόσο θεωρούνται των εαυτό τους αποτυχημένοι με τα χιλιάδες ευρώ φακελάκια.

"Στο λαιμό" της γενικής Παιδιατρικής, των απλών χιλιάδων παιδιάτρων, πλουτίζει η κλίκα των δήθεν "ειδικευομένων".

Δεν συμφωνώ...