Σεπτεμβρίου 01, 2008

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ - ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ

Για την κακή χρήση των αντιβιοτικών έχουμε γράψει και παλαιότερα. Για την κακή αυτή χρήση, τις περισσότερες φορές ευθυνόμαστε εμείς οι γιατροί. Ωστόσο, και οι ασθενείς πολλές φορές είναι συνυπεύθυνοι σ΄ αυτό. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρούς ασθενείς, οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο (ενώ δεν θα έπρεπε) στο να χορηγήσει ή όχι ο γιατρός αντιβιοτικά και στον τρόπο που θα τα λάβει ο ασθενής.

Τονίζετε λοιπόν στους ασθενείς και τους συγγενείς τους συνεχώς τα εξής:

1. Η χρήση όλων των αντιβιοτικών είναι στο 50% των περιπτώσεων μη κατάλληλη
2. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τις ιογενείς λοιμώξεις, πχ κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή βρογχίτιδα
3. Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς
4. Ο οργανισμός είναι αυτός που μάχεται τους ιούς
5. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αντιβιοτικά που έχουν περισέψει από άλλη φορά (είτε αυτά είναι δικά σας είτε άλλων)
6. Η λήψη αντιβιοτικών που δεν έχουν συνταγογραφηθεί για σας, περιέχει τον κίνδυνο νόσησης από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά
7. Συζητείστε με τον γιατρό σας πως θα λάβετε το κατάλληλο αντιβιοτικό για το κατάλληλο μικρόβιο
8. Συζητείστε με τον φαρμακοποιό και τον γιατρό πως θα χρησιμοποιήσετε σωστά το αντιβιοτικό που σας έδωσαν
9. Εφαρμόστε πλήρως τη συνταγή του γιατρού
10. Καταναλώστε όλη την ποσότητα του αντιβιοτικού που σας έδωσε ο γιατρός, ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα πριν αυτό τελειώσει

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1+2. Πείτε το στους γονείς αυτό. Οι γονείς χωρίς ΑΒ όχι μόνο δεν ηρεμούν,πιέζουν, εκβιάζουν,προσβάλουν την κρίση του θεράποντα με προσβλητικά σχόλια. Για εσάς, που το μισθό σας μπαίνει κάθε 15 του μηνός τα ανώτερα μπορεί να μην έχουν σημασία, για μένα όμως κάθε χαμένος ασθενής είναι "μείον".
Πείτε το επίσης στους ηλίθιους που δεν εισάγουν, και δεν έχει στην αγορά, ούτε ένα κατάλληλο αντιπυρετικό για παιδιά. Πείτε μου πως θα δώσετε Ponstan 500mg υπόθετο σε ένα παιδί 10 μηνών...εφόσον κάνει εμετό, και το Depon δεν το πίνει. Που είναι το θαυμάσιο Tylenol? η το γερμανικό Copyrcal??

Εξηγήστε μου επίσης, τι θα κάνετε ένα παιδί με πάνω από 3 μέρες με 40 πυρετό. Θα σας πω εγώ...

*Αναγκάζεστε να δώσετε ΑΒ- η ερώτηση που θα σας κάνουν είναι "Γιατί αφήσατε το παιδί 3 μέρες?"-φαίνεστε σαν ηλίθιος.
*Ποια είναι αυτή τη ασθένεια με 40 πυρετό 7 μέρες? Δεν υπάρχει-λάθος κρίση-είστε με χαμηλή κατάρτιση, κρίνουν οι γονείς. Και έτσι θα είναι, εάν το σκεφτείτε αντικειμενικά.

Με μια λέξη-τα πράγματα καθόλου δεν είναι απλά. Στην Ελλάδα, όπου η Παιδιατρική είναι η "τελευταία τρύπα της φλογέρας", και οι παιδίατροι όμηροι των πάντων.