Απριλίου 20, 2008

ΔΕΣΠΟΤΑ, ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ

Κυριακή των Βαϊων σήμερα. Μεγάλη γιορτή. Αύριο αρχίζει και η Εβδομάδα των Παθών. Είπα λοιπόν να πάω να ανάψω ένα κεράκι στην εκκλησία. Τι τόθελα; Κόσμος πολύς στο μανουάλι. Και δύο κυρίες δίπλα στα κεριά. Δεν προλάβαινες να ανάψεις το κερί. Το έπαιρναν, το έσβηναν και το έριχναν στο παρακείμενο δοχείο. Για να το ανακυκλώσουν φυσικά. Και να το ξαναπουλήσουν. Ναι!!! Θα μου πείτε, λέω κάτι καινούριο;; Όχι βέβαια. Αλλά το κακό έχει παραγίνει. Σχεδόν σου παίρνουν το κερί από το χέρι πριν προλάβεις καν να το ακουμπήσεις. Απαράδεκτα πράγματα. Σε απωθούν από την εκκλησία. Τι φταίει η θρησκεία μας; Τι σχέση έχει με όλον αυτόν τον εσμό που λυμαίνεται τον κοσμάκη στο όνομα του Κυρίου; Ο οποίος πρέπει να ξανακατέβει για να καθαρίσει για μια ακόμη φορά τους ναούς από τους εμπόρους και τους παρατρεχάμενους τους. Δύο κατηγορίες είναι αυτές που έχουν στήσει χορό γύρω από τα ιερά και όσια μας: 1) Οι επίτροποι και παραεπίτροποι, που θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν για απασχόληση και νομίζοντας ότι θα σώσουν τις ψυχές τους προσφέροντας περισσότερο κέρδος στο ναό. 2) Οι θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων χρησιμοποιούν την εκκλησία ως εφαλτήριο για προσωπική ανάδειξη και αναρίχηση κοινωνική, επαγγελματική, οικονομική, κλπ, κλπ. Φυσικά με λιγότερες προσπάθειες και ταχύτερα από τον οποιονδήποτε κοινό θνητό.
Και οι δυο κατηγορίες δεν έχουν να κάνουν με τη θρησκεία. Κακό της κάνουν παρά καλό. Στη θρησκεία, και σε ό,τι αυτή πρεσβεύει, πιστεύει – και μάλιστα βαθιά – ο απλός κόσμος, ο λαός μας οποιουδήποτε κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου. Που δεν έχει καμμιά σχέση με τους επαγγελματίες του είδους και την επαγγελματική «πίστη» τους.
Σήμερα έχουμε έναν καινούργιο αρχιεπίσκοπο. Που φαίνεται ότι είναι συνετός, πράος, χαμηλού προφίλ και αφοσιωμένος στα καθαρά εκκλησιαστικά του καθήκοντα. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να λάβει κάποια μέριμνα για όλα αυτά.
Γνώμη μου είναι να καταργηθεί το αντίτιμο των κεριών. Να είναι δωρεάν το κερί. Η Εκκλησία έχει πολύ μεγάλη περιουσία ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο επιπλέον έξοδο. Έτσι θα διώξει ένα μέρος του εμπορίου από το ναό. Θα προσθέσει κάποια εικόνα κατάνυξης στο άναμμα του κεριού. Θα δείξει επιτέλους ότι σκοπός της εκκλησίας είναι η λατρεία και όχι η προσπόριση κέρδους.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνει ο Ποιμενάρχης μας είναι να περιορίσει την εξουσία (και παραεξουσία) των οργανώσεων. Δεν γνωρίζω πόσο εύκολο ή πόσο επιθυμητό είναι αυτό. Το σύστημα είναι ισχυρό. Ισχυρότατο θε έλεγα. Και αλληλοϋποστηριζόμενο (φυσικό, γιατί αλλοιώς θα κατέρρεε). Και ελέγχει τα πάντα. Όποιος βάλει κάποια τάξη θα δικαιωθεί πλήρως. Θα μπορέσει όμως κανείς να συγκρουστεί για την τάξη αυτή και για την εξυγίανση της εκκλησίας μας;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: