Νοεμβρίου 07, 2007

ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ

Παιδί 2 ½ χρόνων. Είχε εμβολιασθεί με δύο δόσεις αντιμηνιγγιτιδικού εμβολίου συζευγμένου σε ηλικία κάτω του έτους. Δεν έγινε άλλη δόση. Η απορία: μπορεί να γίνει τώρα η επαναληπτική αυτή δόση, παρόλο που έχει περάσει τόσο διάστημα;

Μα σαφώς και μπορεί να γίνει η δόση. Το χρονοδιάγραμμα που λέει ότι η τρίτη δόση του μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου γίνεται μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής, είναι απλώς ένας οδηγός. Το ανοσολογικό σύστημα έχει μνήμη. Αυτό δεν πρέπει να φεύγει από τη δική μας μνήμη. Συνεπώς δόσεις που έχουν καθυστερήσει γίνονται κανονικά στη σειρά τους. Δεν αρχίζουν τα εμβόλια από την αρχή ούτε διακόπτουμε τη σειρά αν κάποια δόση έχει καθυστερήσει. Όσο αρκετή κι αν είναι η καθυστέρηση.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε:

  • Τα εμβόλια κατά των παθογόνων της μηνιγγίτιδας (αιμοφίλου, μηνιγγιτιδοκόκκου, πνευμονιοκόκκου) γίνονται από τον 2ο μήνα της ζωής. ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ.
  • Η επαναληπτική δόση του μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου είναι απαραίτητη. Αν ένα παιδί έχει κάνει μόνο μία δόση μετά την ηλικία των 12 μηνών καλό είναι κάποια στιγμή (τουλάχιστον 6 μήνες μετά την πρώτη ή ακόμη πιο αργά) να κάνει και δεύτερη δόση.
  • Το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο καλό είναι να γίνεται και σε ηλικίες πέραν των 5 χρόνων σε παιδιά υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο του αιμοφίλου, πιθανόν να χρειαστεί νέα δόση σε ηλικίες πάνω των 5 χρόνων.
  • Εφιστούμε την προσοχή όλων: η μηνιγγίτιδα δεν έχει εκλείψει, οι πνευμονίες είναι πολλές, οι ωτίτιδες είναι συχνό νόσημα για τα παιδιά και βέβαια η γρίπη είναι πάντα προ των πυλών.
  • Η ορθή χρήση των πολυσακχαριδικών συζευγμένων εμβολίων βοηθά πολύ στην καταπολέμηση των παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: