Οκτωβρίου 10, 2007

ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ

Η γρίπη, μια ιογενής λοίμωξη, προκαλεί αλλοιώσεις στον βρογχικό βλεννογόνο και μείωση τοπικής αντίστασης. Έτσι τα μικρόβια σε κάποιο στάδιο βρίσκουν ευκαιρία να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν και πνευμονία.
Αυτό είναι γνωστό, όπως είναι γνωστό ότι για τις πνευμονίες αυτές ευθύνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο πνευμονιόκκοκος. Κάτι που έχει αποδειχθεί από την εποχή της θανατηφόρας πανδημίας γρίπης του 1918.
Συνεπώς η χρήση του αντιγριππικού εμβολίου, εκτός από τη λοίμωξη, προφυλάσσει και από τις επιπλοκές της. Αντίστροφα, η χρήση του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου προφυλάσσει και αυτό με τη σειρά του πλην των άλλων, και από πνευμονίες, άρα και από τη μείζονα αυτή επιπλοκή της γρίπης.
Τα παραπάνω ισχύουν, βέβαια, εφόσον χορηγηθούν τα εμβόλια. Κάτι που οι περισσότεροι το αμελούμε.
Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται την περίοδο Οκτώβριος/Νοέμβριος. Η μία δόση επαρκεί. Δύο δόσεις απαιτούνται για παιδιά έως 9 χρόνων που εμβολιάζονται για πρώτη φορά.
Μία δόση επίσης του 23δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου απαιτείται για όλα τα άτομα άνω των 60 χρόνων.
Το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο έχει τις ίδιες ή/και καλύτερες ιδιότητες και φυσικά είναι υποχρεωτικό για παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 5 χρόνων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για άτομο 36 ετών με χρόνιο αλλεργικό άσθμα (από την παιδική ηλικία), ποιό εμβόλιο είναι το καταλληλότερο? Της γρίππης ή του πνευμονιόκοκκου?

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Και τα δυο.
Το εμβόλιο της κοινής γρίπης και το 23δύναμο πνευμονιοκοκκικό.