Ιανουαρίου 18, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα post, το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ένα "επαναστατικό" (ας μας επιτραπεί η έκφραση) προϊόν που ίσως θέσει τέλος σε ένα τουλάχιστον κομμάτι της αποκαλούμενης επάρατης νόσου. Και ίσως αποτελέσει την αρχή για μια νέα θεώρηση της πολεμικής κατά του καρκίνου. Νομίζω ότι όλο και περισσότερο πειθόμεθα ότι δύο είναι οι καταστάσεις που ταλαιπωρούν ή θα ταλαιπωρούν τον άνθρωπο. Γενετικά νοσήματα και λοιμώξεις.

Το εμβόλιο λοιπόν κυκλοφόρησε και στη χώρα μας. Λέγεται Gardasil, καλύπτει τέσσερις τύπους (6, 11,16,18), από τους οποίους οι τύποι 16, 18 θεωρούνται ως οι συχνότερα καρκινογόνοι. Γίνεται σε 3 δόσεις του 0.5 ml. με σχήμα 0, 2, 6 μήνες. Ενδομυικά στον δελτοειδή. Ενδεικτκή ηλικία χορήγησης είναι σε κορίτσια 11-12 χρόνων, πριν αρχίσει η σεξουαλική δραστηριότητα. Ελάχιστη ηλικία χορήγησης 9 χρόνων. Μέγιστη ηλικία χορήγησης 26 χρόνων ( προς το παρόν και για το συγκεκριμένο εμβόλιο). Στην πρώτη φάση συνεπώς θα πρέπει να εμβολιασθούν όλες οι γυναίκες 9-26 χρόνων.


Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και πολύ ασφαλές.

Το εμβόλιο πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοσθεί από τους γιατρούς ΑΜΕΣΑ. Το κόστος; 185 Ε ανά δόση. Μας ενδιαφέρει όμως; Το κόστος δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει για κανένα εμβόλιο. Πολύ περισσότερο για το συγκεκριμένο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: