Ιανουαρίου 01, 2007

Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ


Ένας φίλος μού έστειλε το παρακάτω κείμενο στα αγγλικά. Νομίζω ότι είναι κατάλληλο για την αρχή του χρόνου, και ίσως αποτελέσει και ευκαιρία αλλαγής νοοτροπίας για πολλά πράγματα.

Mια παρέα επιτυχημένων αποφοίτων ενός πανεπιστημίου, επισκέφθηκαν τον καθηγητή τους στο πανεπιστήμιο για να συζητήσουν διάφορα θέματα και την μέχρι τότε πορεία τους. Ο καθηγητής τούς πρόσφερε ένα δοχείο με καφέ και πολλά ποτήρια – πλαστικά, κρυστάλλινα, πορσελάνινα, απλά, φθηνά, κομψά- λέγοντας τους να σερβιριστούν μόνοι τους.
Μετά το σερβίρισμα ο καθηγητής τούς είπε: «αν προσέξατε, πήρατε όλοι τα όμορφα και ακριβά ποτήρια και αφήσατε τα φθηνά. Φαίνεται φυσιολογικό να θέλετε όλοι το καλύτερο για τον εαυτό σας, αλλά αυτό είναι και η πηγή των προβλημάτων σας».
« Το ποτήρι αυτό καθαυτό δεν προσθέτει κάποια ποιότητα στον καφέ. Τις περισσότερες φορές είναι ακριβότερο από τον καφέ και συνήθως κρύβει αυτό που πίνουμε. Εκείνο που όλοι χρειαζόσασταν ήταν ο καφές, όχι το ποτήρι, αλλά όλοι πήρατε τα καλύτερα ποτήρια και στη συνέχεια κοιτάζατε ο ένας το ποτήρι του άλλου».
«Τώρα σκεφθείτε το εξής: Η ζωή είναι ο καφές. Η δουλειά, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα αντικείμενα, τα χρήματα και η κοινωνική θέση είναι τα ποτήρια. Αυτά χρησιμεύουν μόνο για να περικλείουν τη ζωή. Ο τύπος του ποτηριού που έχουμε δεν ορίζει ούτε μεταβάλλει την ποιότητα της ζωής που ζούμε. Μερικές φορές συγκεντρωνόμαστε μόνο στο ποτήρι και έτσι αποτυγχάνουμε να απολαύσουμε τον καφέ που μας δώρισε ο Θεός».
Ο Θεός παρασκευάζει και χαρίζει τον καφέ, όχι τα ποτήρια. Απολαύστε τον καφέ.
«Το να είσαι ευτυχής δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Σημαίνει ότι αποφάσισες να βλέπεις πέρα από τις ελλείψεις και τις μικροατέλειες, πέρα από τα ελαττώματα των άλλων και πέρα από τις αδικίες».
Αν ζείς με ειρήνη, τότε και η ειρήνη θα ζεί μέσα σου.

Είναι, θα προσέθετα, να έχεις καταφέρει να δρασκελίσεις τη γραμμή.


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: