Δεκεμβρίου 23, 2006

ΡΟΤΑΪΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ

Κυκλοφόρησε προ ημερών στη χώρα μας εμβόλιο κατά του ροταϊού (Rotarix). Περιέχει ανθρώπειο ζώντα εξασθενημένο ιό, είναι μονοδύναμο (στέλεχος G1 [P8], με διασταυρούμενη ανοσία προς άλλα στελέχη) και χορηγείται από το στόμα σε δύο δόσεις. Η χορήγηση καλό είναι να γίνεται πριν τη 16η εβδομάδα ζωής και οπωσδήποτε να ολοκληρώνεται πριν την 24η εβδομάδα. Η ελάχιστη ηλικία χορήγησης είναι η 6η εβδομάδα ζωής και το ελάχιστο μεσοδιάστημα δόσεων είναι ο ένας μήνας.
Προτεινόμενα σχήματα: 2, 4 μηνών ή 3, 5 μηνών.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όσον αφορά τη σοβαρή λοίμωξη από ρόταϊό.
Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με όλα τα εμβόλια ρουτίνας της βρεφικής ηλικίας. Σε παιδιά με οξεία διάρροια ή εμέτους δεν επιτρέπεται η χορήγηση του. Επίσης δεν επιτρέπεται επαναχορήγηση της δόσης αν ένα βρέφος έκανε εμετό μετά τη λήψη του εμβολίου. Παιδιά με ιστορικό εγκολεασμού καλό είναι να μην εμβολιάζονται. Σε περιβάλλον ανοσοκατασταλμένων ατόμων απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών μετά τη διαχείριση παιδιού που έλαβε το εμβόλιο.
Συντηρείται σε ψυγείο (2–8°C).
Το κόστος του εμβολίου είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Το ερώτημα είναι αν πρέπει το εμβόλιο αυτό να μπει άμεσα στη φαρέτρα των ιατρών. Πάγια αρχή μας είναι ότι κάθε εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται στις ομάδες που έχει ένδειξη. Εδώ όμως μιλάμε για ένα νόσημα με πολύ ήπια πορεία και με ελάχιστη ή και μηδενική θνητότητα (για τη χώρα μας). Επίσης πολύ φοβούμεθα ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά του ροταϊού (που πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένη ηλικία και μόνον) ίσως οδηγήσει μερικούς στη μετάθεση του μηνιγγιτιδοκοκκικού και πνευμονιοκοκκικού εμβολίου για μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό θα είναι βασικό ιατρικό σφάλμα. Αν ενσωματωθεί το εμβόλιο στο πρόγραμμα εμβολιασμών θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τα άλλα εμβόλια και ΝΑ ΜΗΝ επηρεάσει τη χορήγηση άλλων εμβολίων. Μόνον έτσι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα δικαιολογηθεί η χρήση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: