Δεκεμβρίου 01, 2006

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση όλων των εμβολίων ρουτίνας. Η αντισωματική απάντηση του καθενός εμβολίου ξεχωριστά δεν επηρεάζεται από την απάντηση των άλλων εμβολίων. Επομένως τα: DTaP, Tdap, IPV, HAV, HBV, MMR, MMRV, Varicella, Rota, Hib, Influenza, Meningococcus, Pneumococcus μπορούν (και συνιστάται) να γίνονται ταυτόχρονα.

Τα εμβόλια φυσικά γίνονται σε διαφορετική σύριγγα και σε διαφορετική θέση. Δεν αναμιγνύουμε διαφορετικά εμβόλια στην ίδια σύριγγα εκτός αν αυτό αναφέρεται ρητά από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Αν δεν γίνει ταυτόχρονη χορήγηση δύο ζώντων εμβολίων, αλλά μόνον του ενός, τότε το μεσοδιάστημα για τη χορήγηση του άλλου ζώντος εμβολίου είναι ένας μήνας τουλάχιστον. Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός εμβολίων και ημερών είναι επιτρεπτός.
Συνοψίζοντας:
- Αδρανοποιημένα (νεκρά) εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε οποιονδήποτε χρόνο (πριν, συγχρόνως, μετά) με άλλο αδρανοποιημένο ή ζων εμβόλιο
- Ζώντα εμβόλια μαζύ ή σε μεσοδιάστημα >30 ημ.
- Χορήγηση 2 ζώντων σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 30 ημερών ημερών ακυρώνει το δεύτερο, που επαναλαμβάνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων


Από τα εμβόλια που αναφέρονται παραπάνω ζωντανά είναι τα εξής: MMR, MMRV, Varicella, Rotavirus.

Δεν υπάρχουν σχόλια: