Μαΐου 02, 2006

ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ - ΙV

9 χρ. κορίτσι. 10 ημέρες πριν, νόσηση από ανεμευλογιά. Εμφανίζει αιμορραγικό εξάνθημα στα άκρα. Στη συνέχεια αιμορραγία από τα ούλα. ΑΠ / σφύξεις / θερμοκρασία ΚΦ.

Τι σημαίνει το εξάνθημα αυτό; Η πιθανότερη αιτία είναι αιμορραγία λόγω θρομβοπενίας από ανεμευλογιά. Η συνεχιζόμενη αιμορραγία από τα ούλα είναι υπέρ διαταραχής της αιμόστασης.

Έλεγχος πλήρης έδειξε αιμοπετάλια 12.000 / µL. Η βαριά αυτή θρομβοπενία εξηγεί την πορφύρα, τις πετέχειες και τις αιμορραγίες από το στόμα. Πιθανότερη διάγνωση: ιογενής ιδιοπαθής (άνοση) θρομβοπενική πορφύρα ή ακριβέστερα θρομβοπενία από ανεμευλογιά.

Παθοφυσιολογικά το εξάνθημα και οι αιμορραγίες οφείλονται σε μοριακή συνάφεια μεταξύ αντιγόνων του ιού και γλυκοπρωτεινών επιφάνειας αιμοπεταλίων. Τα αντισώματα του ξενιστή αντιδρούν με τα αντιγόνα των αιμοπεταλίων και επιτείνουν την κάθαρση τους. Το αυτοάνοσο αυτό φαινόμενο συμβαίνει κατά τη φάση ιαιμίας της οξείας λοίμωξης και οδηγεί σε θρομβοπενία.

Η θεραπεία γίνεται με IVIG και υψηλές δόσεις στεροειδών παρεντερικώς. Η συγκεκριμένη ασθενής ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά και ταχέως.

Πρόληψη γίνεται με την εφαρμογή του εμβολίου συστηματικά. Το εμβόλιο θα προφυλάξει από τη νόσο και φυσικά από τις επιπλοκές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: