Μαΐου 14, 2006

ΠΩΣ Η ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νεογνό, παιδί 5 χρόνων και παιδί 16 χρόνων χωρίς υποκείμενα προβλήματα έχουν εισαχθεί με υπόνοια μηνιγγίτιδας. Τα αποτελέσματα του ΕΝΥ δεν είναι ακόμη γνωστά αλλά η κλινική εικόνα δείχνει την ανάγκη άμεσης χορήγησης αντιμικροβιακών. Τι θα επιλέξουμε σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις;

Εδώ, σημαντικό ρόλο στην επιλογή αντιμικροβιακού παίζει η ηλικία που καθορίζει και τον πιθανό λοιμογόνo παράγοντα.

Η μηνιγγίτιδα στη νεογνική ηλικία προκαλείται κυρίως από την Ε coli ή άλλους gram (- ) οργανισμούς, από τον Streptococcus agalactiae, ή και από τη Listeria monocytogene. Όλα τα παραπάνω παθογόνα είναι ευαίσθητα στον συνδυασμό αμπικιλλίνης + κεφαλοσπορίνης 3ης γενιάς. Η πιθανότητα ανθεκτικού μικροοργανισμού σ΄αυτή την ηλικία είναι πολύ μικρή. Θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη αν η μητέρα είχε παράγοντες κινδύνου (πρόσφατη λήψη αντιμικροβιακών, ανοσοκαταστολή).

Στο παιδί των 5 χρόνων η εμπειρική θεραπεία θα κατευθυνθεί κυρίως προς τον S. pneumoniae, που είναι κύριο αίτιο στη συγκεκριμένη ηλικία, αλλά και προς τη N. meningitidis, επίσης συχνό αίτιο. Άρα θα χρησιμοποιηθεί κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς. Σε περιοχές με υψηλή αντοχή του πνευμονιοκόκκου θα μπορούσε να προστεθεί αρχικά και βανκομυκίνη (όχι ακόμη στη χώρα μας).

Τέλος, το 16χρονο παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες για μηνιγγίτιδα από Ν. meningitidis μια και το μικρόβιο είναι πολύ συχνό αίτιο μηνιγγίτιδας στην εφηβική ηλικία. Εδώ, επαρκεί η κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς (χωρίς σκέψη για προσθήκη άλλου αντιμικροβιακού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: